label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. szeptember 10.
Torda, a dicső múlt és az élni akaró jelen jegyében
Az RMDSZ tordai szervezete, a helyi Petőfi Társaság és a Jósika Miklós Elméleti Líceum, a magyar Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a budapesti Kárpát Alpok Alapítvány kétnapos konferenciát szervezett Dicső múlt és élni akaró jelen Tordán címmel. A Tordai Polgármesteri Hivatal dísztermében előbb – pénteken – történelmi konferenciát szerveztek Torda és a tordaiak az 1848–1849-es forradalom idején címmel. Szombaton reggel pedig gazdasági és vállalkozói konferenciára kerül sor Torda és Aranyos-vidék élete mai vállalkozói szemmel cím alatt. Ádámosy Klára, az RMDSZ tordai szervezetének elnöke kijelentette: úttörő vállalkozás ez a konferencia, amelyet nem hagyományteremtés céljából szerveztek, ám nem zárkóznak el a további felkérések elől. A történelmi konferencián délelőtt erdélyi és magyarországi szakemberek a tordai születésű Jósika Miklós életpályáját is bemutatták.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Honvédoknak állítottak emléket Szinden
A Szindi Unitárius Egyházközség, a Magyar Honvédelmi Minisztérium, a Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság (THHB) és a Történelmi Vitézi Rend Észak-Erdélyi Törzse emlékművet állított a második világháborúban, 1944 szeptemberében Szind határában elesett 43 honvéd tiszteletére. Két kopjafa őrzi az unitárius templom kertjében eltemetett hét honvéd és a második világháborúban elesett nem magyar katonák emlékét. Az unitárius templomban Bálint-Benczédi Ferenc unitárius püspök hirdetett igét, majd a helybéli unitárius pap, Szabó László szólt az egybegyűltekhez. Az egyórás istentisztelet után vitéz Pataky József, a THHB elnöke és Bálint-Benczédi Ferenc leleplezte az emlékművet, majd köszöntő beszédek következtek. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Szind község polgármestere, Florin Pădurean is. Mezei Csaba unitárius pap, Kiss Tibor református lelkipásztor és Florin Gheorghiu görög katolikus pap megáldották az emlékművet. (7)

[Riport] FOTÓRIPORT – Világcsúcsot állítottak fel a szabadtéri főzőversenyen
Sikerült megdöntenie a törökök által felállított 1200 adagos világcsúcsot Budai Kiss Tibor mesterszakácsnak és csapatának a mai 1525 adag kitálalt és további 80–100 adag serpenyőben maradt Stifado elkészítésével. A disznóhúsos görög ételkülönlegességnek nagy sikere volt a közönség körében, a kitartóbbak hosszú órákig vártak a finom étek megkóstolására. (7)

[Riport] FOTÓRIPORT – Gasztronómiai ünnep Kolozsváron
A benevezett csapatok hidegtálait értékelte ma a zsűri az idén ötödik alkalommal megszervezett Nemzetközi Szabadtéri Főzőverseny második napján a Pólus bevásárlóközpont parkolójában. Az oda látogatók nem panaszkodhattak, hiszen minden akadt az asztalon, mi szemnek s szájnak ingere. (7)

[Riport] FOTÓRIPORT – Viasszal kenik be a Mátyás-szoborcsoportot
Mint ismeretes, a Mátyás-szoborcsoporton aggasztó fehér foltok jelentek meg, amelyek idővel zöld patinává alakulhatnak. Ezt a folyamatot elkerülendő jelenleg Kolozsi Tibor restaurátor vezetésével viasszal kenik be a Főtéri remekművet. (7)

[Napirenden] Befektetéseket és kivitelt szorgalmaz a kormányfő
A kormány 2012-es célkitűzése, hogy Románia továbbra is az az uniós tagállam maradjon, amely a legnagyobb GDP-arányt utalja ki a befektetéseknek – nyilatkozta az üzleti élet képviselőivel való pénteki találkozóját követően Emil Boc kormányfő, aki a befektetések, a partnerségi projektek, valamint a termékkivitel bővítésének szükségességét hangsúlyozta.

[Napirenden] Szeptember 12-től jelentkezhetnek a roncstraktor programra
A tíz évnél öregebb traktorok és mezőgazdasági gépek kiselejtezését célzó roncsprogram pályázati útmutatója, azaz az erdőgazdálkodási és környezetvédelmi miniszter által jóváhagyott 2011/1995-ös számú, az országos mezőgazdasági gépállomány felújítását szabályozó rendelet szerint a 2011-es roncstraktor program hivatalosan szeptember 12-én rajtol, ekkortól tehetik le régi traktor vagy egyéb mezőgazdasági gépek tulajdonosai a kéréseiket a Környezetvédelmi Alapnál. A jelentkezési időszak november 10-ig tart.

[Napirenden] Új szaktárca létesül októberben Leonard Orban vezetésével
Októberben megalakul az Európai Pénzalapok Minisztériuma, amelyet nagy valószínűséggel Leonard Orban irányít majd – nyilatkozta pénteken Elena Udrea turisztikai és vidékfejlesztési tárcavezető. A lehívott európai pénzalapok aránya körülbelül egy év múltán javulni fog az új szaktárca létrehozását követően – mondta kedden Leonard Orban államfői tanácsos az RFI rádiónak, aki a szaktárca élére való jelölésének lehetőségéről azonban nem nyilatkozott. A minisztérium Orban megállapítása értelmében nem veszi majd át más tárcák programjainak végrehajtását, hanem összehangolja őket.

[Napirenden] Minden magyar számít: nagyszabású tanácskozás a népszámlálásról
Kelemen Hunor szövetségi elnök vezetésével zártkörű megbeszélés zajlott tegnap Kolozsvárott, az RMDSZ Elnöki Hivatalában, amelynek témája a soron következő népszámlálás volt. Ezen részt vettek a szövetség megyei tanácselnökei és alelnökei, a magyar prefektusok és alprefektusok, valamint az RMDSZ megyei szervezeteinek képviselői.

[Napirenden] Ponta feljelentette az államfőt és az ANAF elnökét
Traian Băsescu államfő és Sorin Blejnar, az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) elnöke ellen tett büntetőjogi feljelentést a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék mellett működő főügyészségen Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője. A politikus hivatali visszaéléssel, fenyegetéssel és zsarolással vádolja Băsescut és Blejnart, az államfő és az ANAF elnöke azt állították ugyanis, hogy Ponta törvénytelen módon – közvetlenül, vagy pedig a Şova és Társai ügyvédi iroda közvetítésével – pénzösszegekben részesült a Turceni és Rovinari energiaközpontoktól.

[Napirenden] Júliusban többen haltak meg
Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint júliusban az elhunyt személyek száma nagyobb volt, mint az élve születetteké, a házasságkötések aránya pedig szintén magasabb volt júniushoz viszonyítva, miközben a válások száma csökkenő irányt mutatott. Júliusban 17 404 gyermek született, 1554-el több, mint júniusban, az elhalálozások száma 19 104-re tehető, azaz 245-tel többen hunytak el, mint júniusban – áll az INS pénteki közleményében. A természetes szaporulat negatív volt mind júliusban, mind júniusban.

[Kult-Túra] Röviden

[Kult-Túra] Depardieu és Keitel Segesváron
Segesváron forgatnak hétfőtől Harvey Keitel amerikai és Gerard Depardieu francia színészek, mégpedig annak a filmes stábnak a tagjaként, amely Bogdan Dreyer Ipu – Convicted to Life című alkotásának elkészítésén munkálkodik. A román–német–belga–olasz koprodukcióban készülő film forgatókönyvét Titus Popovici Moartea lui Ipu című novellája alapján Anuşavan Salamanian és Bogdan Dreyer írta. A Tarantino Ponyvaregényéből is jól ismert Keitel és a Cyrano de Bergeracot megformáló Depardieu mellett Laura Morante, Hubert Damen, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Nicodim Ungureanu, Adina Cartianu és Daniela Nane is feltűnik majd a produkcióban.

[Kult-Túra] „Mért vagyunk itt?”
Versben elbeszélni a létet – Rainer Maria Rilke (1875–1926) tíz Duinói elégiája az egyik legszebb ilyen kísérlet az 20. század európai lírájában. Persze nem elbeszélésről van szó, hiszen ez költészet, tehát gondolat, kép, ritmus és szó, de a művészi szándék mégis valamiféle belső történetet követ, az ember történetét a létben, a lét történetét az emberben: az érző tudatban és a gondolkodó szívben.

[Kult-Túra] Kishírek

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 327
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap