label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. augusztus 16.
Megérdemeljük, hogy egy hétig a miénk legyen a város!
Javában zajlanak a Kolozsvári Magyar Napok minden korosztálynak és a legkülönfélébb igényeknek megfelelő rendezvényei: tegnap kézműves vásár nyílt a Mátyás szülőháza környékén, ifjúsági programok kezdődtek a Szabók bástyájában, filmeket vetítettek, előadásokon boncolgatták az erdélyi magyarok nemzeti azonosságtudatának és vallásosságának alakulását – és hosszasan sorolhatnánk még a nap eseményeit, pedig ez csak a kezdet. A szervezők ugyanis egy kerek hétig kényeztetnek a különféle lelki-szellemi ínyencséggel, hiszen, mint ahogyan az a rendezvénysorozat ünnepi megnyitóján is elhangzott: a kolozsvári magyarok megérdemlik, hogy egy hétig az övék legyen a város. A magyar operában tartott megnyitón a felszólalók abban is egyetértettek, hogy a Kolozsvári Magyar Napok az összetartozás jelképe. Ugyanott elhangzott: a rendezvénysorozatot Schmitt Pál magyar köztársasági elnök is megtiszteli jelenlétével.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Kolozsvári Magyar Napok: Az Egyetemi Könyvtár vezetett látogatása
A Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár és az Erdélyi Múzeum-Egyesület szervezésében vezetett könyvtári látogatáson vehettek részt az érdeklődök. (7)

[Riport] FOTÓRIPORT – Kolozsvári Magyar Napok: Kiállítás az akadémiai könyvtárban
15–17. századi régi magyar könyvek kiállítása nyílt ma délelőtt a Kolozsvári Akadémiai Könyvtárban. (7)

[Napirenden] Fesztivál – Röviden

[Napirenden] Liberális viták: Antonescu kizárná Patriciut
Egyre mélyebb a szakadék a hagyományos liberális párti szimpatizánsok, valamint a Nemzeti Liberális Pát (PNL) Crin Antonescu neve által fémjelzett jelenlegi vezetősége között. A mélyülő konfliktusra utaló jel, hogy Antonescu és a párt egyik meghatározó finanszírozója, Dinu Patriciu között egyértelműen megromlott a viszony. A kiterjedt médiabirodalommal rendelkező üzletember már hetek óta többször ellentmondásba került a PNL vezetőivel. Patriciu egyik legdurvább bírálata az volt, hogy kijelentette: a PNL-nek a Szociáldemokrata Párttal (PSD) együtt alkotott Szociálliberális Szövetsége (USL) „öszvérhez” hasonlít, amely hosszú távon nem lesz sikeres.

[Napirenden] Vallásosabbak az erdélyi magyarok
Bár a leginkább templombajárók, sokan naponta imádkoznak, és életükben a leginkább fontos Isten, az erdélyi magyarok ezzel szemben kevésbé hisznek a halál utáni életben, a pokolban, a bűnben, a reinkarnációban – derült ki tegnap a Románia összlakossága, Magyarország és az erdélyi magyarság vallásosságáról Kiss Dénes tanársegéd (BBTE) által közölt érdekes összehasonlító adatokból. Képmutatás lenne ez, vagy csupán a sajátos nemzeti kisebbségi helyzet velejárója? – többek között ez is foglalkoztatta a Kolozsvári Magyar Napok keretében a Max Weber Alapítvány és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet szervezte előadássorozat hallgatóságát.

[Napirenden] Erősödő erdélyi magyar identitástudat
Az erdélyi magyarok nemzeti azonosságtudatának változása a Kárpát Panelkutatás tükrében, 2007–2010 cím alatt tartott előadást hétfőn délelőtt a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) a Kolozsvári Magyar Napok előadássorozata keretében és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet (KMEI) szervezésében Veres Valér szociológus, a BBTE egyetemi docense. A szakember a Kárpát Panel széleskörű kutatássorozat releváns elméleti alapjait és eredményeit vázolta fel, megállapítva, hogy a vizsgált változások nemcsak a fent megjelölt időszak éveire vonatkoznak: a kérdést korábban is tanulmányozták, 1997-től rendelkeznek összehasonlítható adatokkal. Idősoros, összehasonlító és reprezentatív szociológiai kutatást végeztek minden Kárpát-medencei régióban, elsősorban kisebbségi közösségek körében.

[Napirenden] Boc felajánlotta Kínában a hazai munkaerőt
Wen Jiabao kínai kormányfő lényeges befektetésekről tárgyalt hétfőn Emil Boc román kormányfővel, aki felkérte a kínai üzletembereket, fektessenek be a hazai gazdaságba. Mint mondta, Romániában még olcsó a munkaerő, és Kína számára kaput jelenthet Európa felé. A tegnapi pekingi megbeszéléseken részt vett Teodor Baconschi külügyminiszter is, aki hírügynökségeknek elmondta, öt lényeges beruházásról lenne szó, amelybe kínai cégek is bekapcsolódhatnak: a csernavodai nukleáris erőmű 3-as és 4-es reaktora, a Duna–Bukarest csatorna, a Szeret–Bărăgan csatorna, továbbá a tarnicai vízierőmű és a bukaresti bekötőút mint autósztráda, mindegyik program értéke meghaladja az egymilliárd eurót. A külügyminiszter szerint felmerült az elképzelés, hogy kínai bankok a román fővárosban kirendeltségeket nyissanak a különféle programok hathatósabb támogatásáért.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A kultúra nem ment meg semmit és senkit, nem is igazol, de emberi alkotás: az ember önmagát vetíti belé, magára ismer benne; csak ebben a kritikus tükörben látja meg tulajdon képét.

[Kult-Túra] Mai nap

[Kult-Túra] „Kiállítászuhatag” a Bánffy-palotában
Maratoni kiállításmegnyitóval indult a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat nulladik napja. Vasárnap délután négy órától öt különféle tárlat nyílt a Művészeti Múzeumban: Anyag és sors címmel Nagy István munkáit láthatják az érdeklődők; A kert erotikája címet viselő tárlat Simona Tănăsescu, illusztrációit sorakoztatja fel; az Apáczai Csere János Líceum diákjainak munkáit gyűjti egybe a Szülöföldem, Erdély; Hagyomány a divatban címmel az illyefalvi Rustika-ház ruhakiállítása látható, és Hyperion – Utazások, ébredések, találkozások címmel Sütő Zsolt vetített fotóit tekinthetik meg az érdeklődők a múzeum földszinti termében. A megnyitón Călin Stegerean múzeumigazgató különleges megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Művészeti Múzeum adhat otthont a rendezvénysorozat nyitó eseményeinek. Képünkön jobbról balra: Călin Stegerean, Fekete Emőke, László Noémi, Alin Tişe és Szilágyi Mátyás.

[Vélemény] Szembesítés?
Politikusban csalódni nem nagy kunszt. Főleg azért nem, mert a politikusok gyakran sokkal összetettebb döntések meghozatalára szorulnak, mint ahogyan az külső szemmel egy bizonyos szempontrendszer mentén a kívülállónak tűnik. A nagy baj akkor kezdődik, amikor a politikus korábban meghatározónak vélt saját szempontrendszerét feladva, addigi értékrendjével teljesen ellentétes irányba kezd evezni. Ilyen lavírozást végez Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, aki másfél éve, pártelnökké választása óta meglehetősen új és nem kívánatos irányba sodorta azt a pártot, amely a romániai magyarság körében a legszimpatikusabb alakulat volt a román pártok közül. Ha a politikusokat nézzük egyenként, akkor egyértelmű, hogy Traian Băsescu az első, de egészében véve, pártként a liberálisok vitték a prímet a magyar közösség körében.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 750
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap