label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. július 19.
Élhetővé és elérhetővé tenni a ferencesrendiek kolostorát
Nyári szakmai gyakorlat keretében mérik fel a kolozsvári ferences templom és kolostor épületeit a budapesti, kolozsvári és a nagyváradi műszaki egyetemről összegyűlt építészhallgatók. A felmérés már tavaly elkezdődött, a Romániai Építész Kamara Guttmann Szabolcs által elnökölt erdélyi fiókjának szervezésében. Idén a július 11–25. között zajló tábor az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) Műszaki Tudományok Szakosztálya (MTSZ) és a területi építész kamara együttműködésében valósult meg. Elsődleges célja a terek feltérképezése, a történeti funkciók megértése, a szükséges beavatkozások rangsorolása. A munkálatok aktuálisak, a rendház ugyanis hatvan év után ősztől várhatóan ismét használhatja majd kolostorát. Az előadásokkal, tanulmányi kirándulással ötvözött tábor további célkitűzése, hogy a diákok átérezhessék a rend és a kolostor sajátos szellemiségét, és friss ötleteket, javaslatokat fogalmazhassanak meg a történeti terek megfelelő hasznosítására.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Titkosított dokumentumok tűntek el
Hetvenöt titkos dokumentum tűnt el a Piteşti-i nukleáris kutató intézetből. A hatóságok vizsgálatot indítottak. A dokumentumok hiányára egy rutinellenőrzés nyomán derült fény – közölte a Hotnews című portál. Kiderült, hogy 1972 és 2002 között kibocsátott titkos iratokról van szó. Az eltűnt papírok között található egyebek között a nukleáris üzemanyag gyártásának tesztelésére vonatkozó tervek és egyéb nukleáris kutatási anyagok. Marin Ciocănescu, a kutató intézet igazgatóhelyettese megerősítette a dokumentumok eltűnését, és közölte, hogy a hiányzó iratok nem jelentenek veszélyt a nemzetbiztonságra. Ennek ellenére a Román Hírszerző Szolgálat is vizsgálatot indított, részleteket azonban nem közöltek az ügy titkosságára hivatkozva. Romániában egyetlen atomerőmű működik Csernavodán.

[Napirenden] SÁRGA SÁRGÁVAL:
Az Országos Meteorológia Intézet tegnap újabb sárga színű figyelmeztetést adott ki és juttatott el – többek között – a Kolozs megyei prefektúrához. Ennek alapján július 19-én 12 órától július 20. délután 6 óráig országszerte kánikulára számíthatunk, majd 20-án reggel 9 órától másnap délután 6 óráig heves viharok törhetnek ki főleg a nyugati országrészeken.

[Napirenden] Alapfokon elutasították az EMNP bejegyzését
Elutasította a bukaresti törvényszék első fokon az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését. A fővárosi törvényszék a július 14-én hozott és a hétvégén közzétett határozatában utasította el az új romániai magyar politikai alakulat jogi bejegyzését. A törvényszék indoklása a következő hetekben lesz nyilvános.

[Napirenden] Kudarc a tanári versenyvizsgán?
Országszerte tegnap tették közzé a július 13-i tanári versenyvizsga eredményeit. A fellebbezéseket hétfőn, illetve ma 17 óráig lehet benyújtani. A végső eredményeket július 21-én függesztik ki azokban a tanintézetekben, ahol az írásbeli vizsgát megszervezték. A meghirdetett tanítói és tanári helyek „első körbeli” elfoglalása a július 22-e és 25-e között megtartott nyilvános üléseken történik. Az el nem foglalt címzetes tanári és tanítói helyeket július 29-én azon pedagógusok között osztják el, akik elérték ugyan a 7-es jegyet a mostani versenyvizsgán, ám nem jutottak még címzetes álláshoz, és erre vonatkozó írásos kérést nyújtottak be. Az új tanügyi törvény értelmében 2012-től nem lesz országos versenyvizsga, hanem a jogi személyiséggel rendelkező tanintézetek megszervezik a betöltetlen pedagógusállásokra a versenyvizsgát.

[Kult-Túra] Tarr Béla és Pálfi György Wroclawban
Tarr Béla mesterkurzust tart, Pálfi György a zsűri tagja, Kardos Sándor, Mundruczó Kornél és Szász János legutóbbi munkáiból pedig vetítést tartanak csütörtöktől Wroclawban, Lengyelország legnagyobb nyári filmfesztiválján.

[Kult-Túra] Új osztrák himnusz, aradi tolmácsolásban
Az aradi születésű Raimondi Ildikó bécsi operaénekesnő (képünkön) énekelte fel egy bécsi stúdióban az új osztrák himnuszt, három változatban. Az egyelőre nem hivatalos változatokat pénteken vették fel Bécsben – írta az osztrák közszolgálati rádió és televízió (ORF) nemzetiségekkel foglalkozó honlapján.

[Kult-Túra] Mit olvas idén nyáron...
Örömmel vállalta, hogy rovatunk vendége legyen, majd néhány nappal később, amikor ismét találkoztunk, négy könyvet húzott elő a hátizsákjából: Popper Péter: Ingovány, Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták, Mary Norton: Rézgomb és seprűnyél, valamint Martin Palmer: Jin és Jang – Egyensúly a kínai bölcseletben, művészetben és hétköznapokban című kötetét. Forró Ágnes képzőművész leginkább a szórakoztató, gyermek- és ifjúsági irodalmat kedveli, utazás közben vagy esténként, az alkotótáborokban is szívesen lapoz bele ezekbe. Magánéleti és szakmai vonatkozásban is foglalkoztatja az egyensúly- és harmóniakeresés, ennek megtalálása érdekében szakkönyveket olvas.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Napokon át rosszkedvű volt, szinte életunt. De időnként egy-egy percre visszanyerte egyensúlyát; néha egy-egy percre átjárta szívét annak a tudatnak a boldogító melegsége, hogy ezekben az években nem csak élt, hanem alkotott is valamit.

[Kult-Túra] Mai nap

[Vélemény] Bizalmi válságban a kínai vöröskereszt
Komoly bizalmi válságot okozott a kínai vöröskereszt számára a június végén a Sina mikroblogon kirobbant botrány, mely mára a lakosság nagy részét a szervezet ellen fordította.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 497
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap