label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. június 17.
Önálló intézetekbe szervezik a BBTE-n a magyar oktatást
Nagyszabású megújulás előtt áll a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, amelyen javában zajlik az új felsőoktatási törvény által előírt reform előkészítése. Az egyetem szerkezeti felépítése jelentős mértékben megváltozik, a jelenlegi tanszékek helyét a 2012 őszén kezdődő tanévtől átveszik az úgynevezett intézetek, amelyek a nyelvi oktatás szerint képződnek le. Ez azt jelenti, hogy a magyar tagozat a Bolyai Tudományegyetem 1959-es felszámolása óta először szerveződik önálló, a román oktatási struktúrákkal egyenrangú szerkezeti egységekbe. Magyari Tivadar rektorhelyettes szerint az önálló magyar karok kérdése továbbra is napirenden van, de ez még nem került előtérbe az eddigi tárgyalásokon. Ez várhatóan akkor kerül terítékre, amikor a kari szintű struktúrák átszervezéséről tárgyalnak. A rektorhelyettes csak mérsékelten derűlátó egyebek között azért, mert az újonnan létrejövő intézetek életképessége kapcsán aggályai vannak.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Európai Polgár Díjat kapott Smaranda Enache
Jerzy Buzek EP-elnök döntése következtében Smaranda Enache, a marosvásárhelyi Pro Europa Liga társelnöke is megkapja az Európai Polgár Díjat (CIVI Europaeo Praemium). A díjat az Európa Parlament (EP) elnöke által vezetett bizottság ítéli oda minden évben olyan magán- vagy jogi személyeknek, akik az európai gondolat terjesztésének terén kiemelt munkásságot fejtenek ki. Idén többek között Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes is részesült a kitüntetésben.

[Napirenden] Semjén Zsolt: elfogadhatatlan az új romániai régióbeosztás
Semjén Zsolt szerint az etnikai arányok tudatos megváltoztatását jelentené a tervezett új romániai régióbeosztás, a magyar nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában az elképzeléseket a magyarság számára elfogadhatatlannak nevezte. A román külügyminisztérium tegnap behívatta Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövetet, hogy magyarázatot adjon a magyar kormány állásfoglalása miatt. A román fél helytelennek tartja a magyar kormány eljárását, mivel szerinte Románia regionális átszervezése kizárólag az ország belügyének tekinthető. Füzes Oszkár kifejtette: teljesen természetesnek tartja a magyar fél érdeklődését a kérdés iránt, hiszen a romániai magyar közösséget is érintő fontos dologról van szó.

[Napirenden] Európai Parlament: „Hé, beszélj románul!”
Sajnálatos incidens zavarta meg Sógor Csaba felszólalását az Európai Parlament Állampolgári jogok, bel- és igazságügyi bizottságának szerdai ülésén, ahol az EU soros elnökségi feladatait ellátó Magyarország szakminiszterei, Navrasics Tibor és Pintér Sándor beszámoltak a magyar uniós elnökség tevékenységéről.

[Napirenden] EMNP: Négy óvásból három megalapozatlan
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzése elleni négy óvásból hármat megalapozatlannak talált a Bukaresti Törvényszék, amely tegnap tárgyalta az EMNP jogi bejegyzése ellen emelt óvásokat, a tárgyaláson az Erdélyi Magyar Néppárt ideiglenes elnökségét Toró T. Tibor képviselte – derül ki a kiadott sajtóközleményből. A Bukaresti Törvényszék május 26-án tárgyalta első ízben az EMNP bejegyzési kérelmét, az új párt jogi bejegyzése ellen akkor három óvást nyújtottak be.

[Napirenden] Új formátumú gázszámla
Az E.ON gázszolgáltató júniustól megváltoztatta a földgázfogyasztási számlák külalakját, hogy azzal megkönnyítsék a fogyasztóknak a jelenlegi elszámolási rendszer követését.

[Kult-Túra] Eurimages támogatás
Összesen 466 922 euróval támogat magyar filmeket és forgalmazókat az Eurimages. Az Európa Tanács filmalapja valamennyi magyar érdekeltségű pályázatot támogatta.

[Kult-Túra] Filmhírek
Elnyerte az idei varsói Nemzetközi Művészeti és Turisztikai Filmfesztivál fődíját, a Grand Prix-t az első félévi magyar EU-elnökség imázsfilmje, a Madarász Isti által rendezett angol nyelvű Hungary, World of Potentials című rövidfilm – erősítette meg a hírt a film alkotója.

[Kult-Túra] Székely Csabáé a Vilmos-díj
Székely Csaba kapta idén a kortárs drámákkal foglalkozó Nyílt Fórum elismerését, a Vilmos-díjat Bányavirág című darabjáért. Az évente a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) kiosztott elismerést az nyerheti el, akinek a Nyílt Fórum Füzetekben megjelent friss új magyar drámája a legtöbb titkos szavazatot kapja. A színházi szakembereknek tartott konferencián, amelyen minden évben a legfrissebb kortárs drámákkal ismerkedhetnek meg a rendezők, dramaturgok, mintegy negyvenen szavaztak. A füzetekben a díjazott mű mellett Juhász Kristóf Pestis 41 és Szöllősi Mátyás Lassan, visszatartva című műve olvasható.

[Kult-Túra] „Teljes mértékben közbenjárt az országáért...”
Koszta István Csíkszeredában élő hadtörténész, újságíró Nem (csak) Erdély volt a tét című könyvének második kötetét – Mária román királynő párizsi követsége –1919, Kárpátia Stúdió, Budapest, 2011 – mutatták be szerdán délután a Minerva Művelődési Egyesület Jókai/ Napoca utca 16. szám alatti székhának alagsori termében. Levelek, feljegyzések, levéltári okmányok, emlékiratok, naplórészletek Mária román királynő 1919-es párizsi követjárásáról – ezt az alcímet adta mostani kötetének a szerző, a bevezető megírására pedig Borsi-Kálmán Béla budapesti történészt kérte fel, aki az est folyamán a kötet méltatását is vállalta. Az esemény házigazdája Köllő Katalin, lapunk munkatársa volt.

[Kult-Túra] KISHÍREK

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 829
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap