label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. május 25.
El kell távolítani a Iorga-idézetet tartalmazó táblát!
A Mátyás király szoborcsoport elé kihelyezett vitatott tábla eltávolítását kérte Kelemen Hunor művelődési miniszter a Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól, amely azonban tegnap azt állította, hogy törvényesen történt a Nicolae Iorga idézetét tartalmazó tábla elhelyezése. Kelemen tegnap délután újabb közleményt bocsátott ki, amelyben ismételten a tábla eltávolítására szólította fel az önkormányzatot, és csatolta azokat a dokumentumokat, amelyekből egyértelműen kiderül: az országos műemlékvédelmi bizottság csak a már korábban elhelyezett, négynyelvű felirat elhelyezését hagyta jóvá. Kolozsi Tibor restaurátor is ugyanerről számolt be lapunknak, aki maga készítette el a táblát, és szereltette fel a szobor elé. Ez nem pontosan a tervrajzban szereplő helyre került, hanem kicsit odébb, a gyep enyhén baloldali részén. Ezt a helyzetet használták ki a Iorga-idézetet tartalmazó tábla kifüggesztői, bár az eszközölt változtatásokról írásos dokumentum létezik.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Őrizetbe vették Laurenţiu Mironescut
Korrupciós bűncselekmények gyanújával magas rangú román belügyminisztériumi vezetőt, Laurenţiu Mironescut vették tegnap őrizetbe, akit Emil Boc román miniszterelnök egy nappal korábban menesztett tisztségéből.

[Napirenden] Június 3-ig várják a jelentkezőket
Tizenöt helyet hirdetett meg az idén az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia rend és közbiztonság szakon magyar nemzetiségűek számára – jelentette be Kovács Péter tegnap Kolozsváron. Az RMDSZ főtitkára elmondta: az érdeklődőknek 2011. június 3-ig kell jelentkezniük személyi igazolványukkal a megyei rendőrkapitányságokon, ahol megkapnak minden, a beiratkozáshoz szükséges információt. Kovács Péter hangsúlyozta: a magyar helyekre pályázók iratcsomójának tartalmaznia kell a középiskola által kibocsátott igazolást, amely tanúsítja, hogy magyar nyelven végezték tanulmányaikat.

[Napirenden] Elhunyt Cs. Gyimesi Éva nyelvész, publicista
Életének 66. évében hétfőn tragikus körülmények között elhunyt Cs. Gyimesi Éva. A kolozsvári nyelvész, irodalomtörténész és publicista 1945-ben született Kolozsváron, 1968-ban végzett a BBTE Bölcsészettudományi Karán, majd 1994–1998 között az irodalomtudományi tanszék vezetője volt. A Ceauşescu-diktatúra idején egyik meghatározó egyénisége volt az erdélyi és a kolozsvári értelmiségi ellenzéknek, a Szekuritáté ezért folyamatosan megfigyelés alatt tartotta őt és családját. Aktáját utólag ő maga dolgozta fel és adta közre kötetben, megjegyzésekkel ellátva (Szem a láncban című könyve 2009-ben jelent meg). 1989 után részt vett az RMDSZ megalapításában, ’94-ben és ’95-ben pedig a szövetség magyar oktatási ügyekért felelős alelnöki tisztségét töltötte be. Számos erdélyi és magyarországi újságban közölt írásokat, lapunk közvetlen munkatársa volt.

[Kult-Túra] Elhunyt Fănuş Neagu román író
Hosszú, súlyos szenvedés után elhunyt Fănuş Neagu román író, újságíró, forgatókönyvíró, akit a letűnt, hagyományos balkáni világot megelevenítő prózája miatt az irodalmi balkanizmus egyik meghatározó képviselőjének tekintenek. Az írót a hétfőről keddre virradó éjszaka érte a halál a fővárosi Elias Kórházban, ahol hetek óta kómában feküdt prosztatadaganata miatt. Neagu élettelen testét a bukaresti Romániai Írószövetség székhelyén ravatalozzák fel, és holnap, dél körül kísérik utolsó útjára.

[Kult-Túra] Szerelemről, csalódásról...
„pszt csönd ne halljunk semmi neszt / a rabbi újra táncba kezd / pszt csönd elhallgassatok / a rabbi táncolni fog / ha a rabbi táncol / reszket fönn a menny / nem mernek a chaszidok megmoccanni sem“ – több más mellett a jiddis népköltészet eme remeke is felcsendült Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági vasárnap esti koncertjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. volt egyszer volt egy kis zsidó, tele vicces, komoly, csúfolódó, szerelmes zenékkel, vagy éppen altatódalokkal, s mindez hetven percben, vagy talán több ideig is, ki tudja már… Lényeg, hogy az a nem túl népes közönség, amely jelen volt, jól érezte magát, tapsolt és nevetett.

[Kult-Túra] Bohémisták a Quadro Galériában
Nyolcvan évvel azután, hogy a Hegyvölgy/Piezişă utca 17. szám alatt megalakult a Bohémia nevű művészeti csoportosulás, a két világháború közötti kolozsvári művészet fellegvára, leszármazottak, valamint művészettörténészek, műkritikusok és a művészetek iránt érdeklődő fiatalok és idősebbek hajtottak főt a nagy elődök személye és tevékenysége előtt. Az apropót a Quadro Galéria legújabb kiállítása, a Bohémia. A két világháború közötti fiatal kolozsvári művészet című tárlat szolgáltatta, amelyet május 23-án, hétfőn délután nyitottak meg a galéria Jókai/Napoca utcai székházában.

[Kult-Túra] Kishír

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A gyerekek sosem voltak valami jók a szüleikre való hallgatásban – de sosem mulasztják el utánozni őket.

[Kult-Túra] Mainap

[Kult-Túra] Egy korty könyv – négy napon át Kolozsváron is
Művelődéstörténeti jelentőségű eseményre készül Kolozsváron a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, az RMDSZ programirodája és a Romániai Magyar Könyves Céh: 82 esztendővel az első magyarországi ünnepi könyvhét és 70 évvel az első ilyen jellegű kolozsvári rendezvény után ismét könyves seregszemlének lehetünk tanúi városunkban.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 900
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap