label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. május 24.
Ismét arcul csapták a kolozsvári magyarságot
Egyetlen nap leforgása alatt váratlan övön aluli ütések érték a kolozsvári magyarságot. Elsőként a pénteken kihelyezett, ötnyelvű köszöntő táblák tűntek el szombatról vasárnapra virradóra a város három bejáratától, majd tegnap észrevettük: titkon visszakerült a Mátyás-szoborcsoporthoz az a Iorga-idézet, amelyről László Attila alpolgármester alig néhány napja úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a tábla elhelyezése még esetleges opcióként sem merül fel, és a kérdést lezártnak tekinti. Most azonban mégis ott van az idézet, igaz ugyan, hogy nem a szobor talapzatán, hanem az ahhoz tartozó zöldövezet közepén elhelyezett bronztáblán. Nem sokat árnyalja a tényeket az sem, hogy nem a Gheorghe Funar által 1992-ben elhelyezett plakett került vissza, hanem egy tájékoztató táblának álcázott felirat, amely azonban szóról szóra a Iorga-idézetet tartalmazza. A kettős tábla-ügy kapcsán egyébként az egyik helyi román napilap portálja tegnap késő délután „bombaként” dobta be a hírt: titkos politikai egyezség született Kolozsváron, amelynek értelmében a Iorga-idézetért cserébe a magyarok megkapják a háromnyelvű helységnévtáblákat, bónuszként pedig az alpolgármesteri széket. László Attila cáfolta, Máté András kacsának nevezte a Ziua de Cluj értesüléseit.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Médiavállalatot alapít Pászkány, Rus és Dâncu

[Napirenden] Ismét lecsaptak a hatóságok a vámosokra
Magas rangú belügyminisztériumi vezetőt váltott le tegnap Emil Boc miniszterelnök, miután az illetőre a korrupció gyanúja vetült egy újabb vámbotrány kapcsán. A hatóságok ezúttal a konstancai kikötőben csaptak le, és bűnvádi eljárást indítottak Mircea Banias demokrata párti szenátor ellen.

[Kult-Túra] Hangverseny a nemzeti romantika jegyében
Az elmúlt hét péntek esti hangversenyére alig gyűlt össze egy fél teremnyi közönség. Úgy gondolom, nem a meghirdetett műsor tartotta távol a hallgatókat, hanem a szinte egyórás felhőszakadás, ami a koncertet megelőzte. Még a zenekari tagok is csak az utolsó pillanatban érkeztek meg. A műsor, amely Dvorak- és Sibelius-műveket tartalmazott, valójában azoknak kedvezett, akik a cseh és finn nemzeti romantika eme két képviselőjének muzsikáját szeretik. A zenekar élén Mihail Agafiţă (Moldova Köztársaság), a filharmónia első karmestere állt, az est szólistája pedig a világhírű Gabriel Croitoru hegedűművész volt.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Nem lehet mindenkivel egyformán bánni, van, akit meg kell rúgni ahhoz, hogy a maximumot adja.

[Kult-Túra] Mai nap

[Kult-Túra] Hódított Az élet fája a 64. Cannes-i szemlén
A Brad Pitt és Sean Penn főszereplésével készült, Terrence Malick által rendezett Az élet fája című amerikai alkotásnak ítélte a Robert de Niro vezette zsűri az idei Arany Pálmát. A félénkségéről ismert rendező nem jelent meg a 64. Cannes-i filmfesztivál vasárnapi díjátadóján, így az elismerést producere, Bill Pohlad vette át Jane Fonda amerikai színésznőtől (képünkön). „Nehéz egy óriás helyében állnom” – mondta a producer. Az Arany Pálma után a második legjelentősebb díjat, a zsűri nagydíját megosztva kapta a török Nuri Bilge Ceylan Volt egyszer egy Anatólia és a fődíjat korábban már kétszer is elnyert belga Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne A biciklis kölyök című drámája. A fesztiválról kitiltott dán Lars von Trier Melancholia című filmjében nyújtott játékáért az amerikai Kirsten Dunst kapta a legjobb női alakítás díját.

[Vélemény] Dr. Kerekes Jenő egyetemi professzor emlékezete
Ma öt éve hunyt el Kerekes Jenő (Kolozsvár, 1919. júl. 13–2006. május. 24.) egyetemi előadótanár, jogi és közgazdasági szakíró. Közvetlen és szélesebb környezete számára emlékezete szerencsés visszaidézése a több mint félévszázados sok-sok szakmai és emberi élménynek. Hosszú éveken át bámulatos fiatalos lendülettel tanított, szervezett, vezetett, mindig fáradhatatlanul cselekedett nemes nevelői munkájában. Tanítványai, közgazdászok és jogászok, több mint fél évszázadon át haszonélvezői lehettek széleskörű szaktudásának, gazdag vezetői-szervezői tapasztalatának. Felelősségtudata páratlan, példaértékű, kisugárzása mindig hatással volt azokra a szerencsésekre, akik közelében lehettek az idők során.

[Vélemény] Csatlakozási dilemmák
Az Európai Parlament illetékes szakbizottsága május másodikán zöld utat adott Románia és Bulgária schengeni övezetbe való felvételéhez. Amennyiben az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának június elején sorra kerülő ülésén is hasonló döntés születik, még a nyáron tagjai lehetünk a schengeni övezetnek és ez újabb mérföldkövet jelent az irányban, hogy a román állampolgárok az EU teljes jogú tagjai legyenek (tulajdonképpen a teljes körű munkavállalás joga terén maradnak lényeges akadályok). Ennek fényében érdemes visszatekinteni az eddigi csatlakozási folyamat pár stációjára, s hozadékaira. Teljes körű elemzésre nem vállalkoznék, már csak helyszűke miatt sem, csupán az év eleji „vámosbotrányok” kapcsán reflektálnék a fentiekre.

[Körkép] Gulyásvetélkedő Kolozson
 Negyedik alkalommal rendezte meg a hétvégén gulyásfőző versenyét a Kolozsi Gazdakör, amelynek elnökétől, Debreczeni Józseftől, illetve egyik lelkes szervezőjétől, Konrád Tibortól megtudtuk, hogy a megmérettetésen tizenegy csapat vett részt – helybeliek, kolozsváriak, kisbácsiak, de még nyíregyháziak is versenyeztek. A versenyző csapatok mindent önerőből álltak, így nyersanyagról is ők gondoskodtak.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 813
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap