label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. április 29.
Célegyenesben a kártya alapú kerékpárkölcsönző rendszer
Utolsó szakaszához érkezett a kártya alapú kerékpárkölcsönző rendszer és az ehhez kapcsolódó kerékpárút-hálózat bővítésének engedélyeztetése: a program a Területfejlesztési és Turisztikai Minisztérium elbírálására vár, azután hamarosan meghirdethetik a versenytárgyalásokat és megkezdhetik a kialakítási munkálatokat. A program keretében Szászfenestől Apahidáig 50 bicikliállomást és mintegy 40 kilométernyi kerékpárutat alakítanak ki. A pedálozni vágyók regisztrálás után vehetik igénybe a szolgáltatást, amelynek előnye, hogy a kölcsönzőnek nem kell ugyanannál az állomásnál letennie a kerékpárt, ahonnan kölcsönözte. A hálózat kialakítása 16,8 millió lejbe kerül, ebből 12,6 millió lej vissza nem térítendő EU-s alapokból származik. A kivitelezés megkezdésétől számított másfél éven belül Kolozsvárnak magas színvonalú kerékpár-kölcsönző programmal kell rendelkeznie.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Băsescu „eltanácsolta” a tanácsost
Menesztette Traian Băsescu államelnök Sebastian Lăzăroiu elnöki tanácsost, aki a közelmúltban sértő megjegyzéseket tett, többek között az RMDSZ-re nézve is. A tanácsos – aki május 1-jétől már nem töltheti be ezt a tisztséget – nyilatkozatát Markó Béla, a párt korábbi elnöke is bírálta tegnap. „Egyáltalán nem tetszett nekem ez a nyilatkozat, és remélem nem valamiféle burkolt üzenet vagy közvetett fenyegetés, mert az RMDSZ nem mások jóakarata vagy sajnálata, nem más politikai alakulatok sajnálata révén van jelen a romániai parlamenti életben és a román parlamentben, hanem a romániai magyarok szavazatai révén, meglehetősen nagyszámú szavazat révén, a magyar közösségnek a parlamenti képviselet iránt egyértelműen kifejezett akarata révén”– szögezte le Markó.

[Napirenden] Elítélték Mureşant
Hét év börtönbüntetésre ítélték Ioan Avram Mureşan volt mezőgazdasági minisztert, aki több mint másfél milliárd euró értékű kárt okozott az államnak. Mureşan az első volt miniszter, akit a rendszerváltás után börtönbüntetésre ítélnek korrupció miatt.

[Napirenden] Alakulnak az önkormányzati tanácsok
Május végéig megalakul az RMDSZ három Regionális Önkormányzati Tanácsa, amelyeknek a megalapításáról a februári nagyváradi kongresszuson elfogadott új alapszabályzat rendelkezik. A határidő kitűzéséről az RMDSZ Szövetségi Elnöksége döntött tegnap a parlamentben tartott ülésén. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke bejelentette, hogy a székelyföldi, a partiumi és a belső-erdélyi önkormányzati tanácsok május végéig megalakulnak. Eddig csak az Országos Önkormányzati Tanács létezett, de az idéntől lebontják három szervezetre a testületet, hogy minden régió hatékonyan jeleníthesse meg a sajátos problémáit.

[Napirenden] Băsescu még bízik az idei schengeni csatlakozásban
Szükség van a schengeni övezet reformjára, és a szabályok szigorítására, de csak Románia és Bulgária csatlakozása után – jelentette ki Traian Băsescu államfő. Az ország első embere a közszolgálati televíziónak adott interjúban kifejtette, hogy „nagyon pozitív” viszonyulással figyeli a schengeni övezet szabályainak Franciaország és Olaszország által kezdeményezett felülvizsgálata nyomán indult tárgyalásokat. Băsescu bízik abban, hogy már az idén részévé válunk a schengeni övezetnek, és becslése szerint szeptemberben kaphatunk újabb csatlakozási időpontot. Băsescu szerint szó sincs arról, hogy Románia hazudott volna az Eurostatnak a tavalyi költségvetési hiány adatairól, és cáfolta, hogy Romániát Görögországhoz hasonló vádak érték volna. Az államfő megtartaná az euró bevezetésének 2015-ös céldátumát.

[Kult-Túra] Évkönyv-szemle
A János Zsigmond Unitárius Kollégium 2009/2010-es tanévet bemutató Évkönyve a negyedik hasonló önálló kiadvány (korábbi évkönyveink a székelykeresztúri Unitárius Gimnáziummal közösen készültek). Néhány olyan eseményre irányítja az olvasó figyelmét, amelyek kiemelkednek iskolánk életében.

[Kult-Túra] „Állatorvos, de állati fotós”
– Állatorvos, de állati fotós – állapította meg Dorel Găină, a Sapientia EMTE és a kolozsvári Képzőművészeti Egyetem tanára a nagybányai Hajdu Tamás fotóművészt jellemezve szerdán délután, a Filés című tárlat megnyitóján. Az eseménynek a Korunk Stúdiógaléria (Rákóczi/E. Grigorescu út 52. szám) adott otthont, amelynek termei zsúfolásig megteltek érdeklődőkkel. Dorel Găină kiemelte: az állatorvos végzettségű Hajdu Tamás kertészként viselkedik a művészetben: megteremti a paradicsomkertet, amelybe aztán a nézőt is beengedi, hogy megcsodálja, s részesévé váljon az általa létrehozott világnak.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A táncnak csak két alaplépése van... a zenének csak két hangjegye s a festészetnek két színe... ezeknek szerencsés keverése segítségével jön létre a tánc, a zene és a festészet művészete.

[Kult-Túra] Mainap

[Vélemény] Biasini és Pataki-ház: nevek a források tükrében
Kabdebó Ivo, a Szabadság kedves olvasója, két kérdéssel fordult a szerkesztőséghez. Az elsőben azt írja, hogy a lap március 16-i számában tévesen jelent meg Biasini neve. A továbbiakban pedig azt, hogy „a tévedést egyébként a közölt fénykép is igazolja”. Térjünk ki előbb ez utóbbira. A lap említett számában egyetlen olyan fénykép sem jelent meg, ami ezt a tévedést igazolná. Valószínűleg a 7. oldalon megjelent fénykép alatti szövegre utal: „Kossuth-nótákat énekelve vonultak az ünneplők az Egyetem utcán, a Biasini Szálló felé”. Levele folytatásában közli, hogy a kifogásolt nevet helyesen Biazzini-nek kell írni, ennek kiejtése pedig [biaczini]. Majd így folytatja: „Gaetano Biazzini a XVIII–XIX. század fordulóján telepedett le városunkban, hogy a nemes ifjakat a kardforgatás művészetére oktassa. Nagyon rövid idő alatt meggazdagodván, szállodát építtetett, sőt postakocsi járatokat is indított. Régi kolozsváriak talán még emlékeznek rá, hogy a Főtér 26. szám alatt a későbbi Dorna elnevezésű, tejtermékeket forgalmazó üzlet előtt a Biazzini fűszerüzlet működött.”

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 291
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap