label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. március 07.
Torockó: ahol a fiak őrzik még a farsangtemetés hagyományát (VIDEÓKKAL)
Színes jelmezeket felvonultató menet, víg sokadalom temette szombaton a telet Torockón: a különleges formájú Székelykő alatt húzódó településen immár többszáz éves múltra tekint vissza a böjti időszakot megelőző rituálé. Torockó lakói látványos, gunyoros ceremónia keretében farsangolnak: a menet az utcák bejárását követően a vajornál (itatónál) állt meg, ahol botcsinálta papjuk felolvasta az előző év eseményeit és a hozzájuk kapcsolódó személyeket kifigurázó, a kesernyés valóságelemeket a paródia fűszereivel enyhítő szövegét, majd a menet „ördögei” a vályúban szétverték Farsang Döme deszkakoporsóját, aki a maga során szamárszekéren érkezett a helyszínre. A télkergető, bállal záruló mulatságra Torockó magyarországi testvértelepüléseiről is érkeztek vendégek, illetve szépszámú látogató jött a környező falvakból, városokból. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, művelődésügyi miniszter is megfordult a településen.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Verespatak, Peleş-kastély világörökség listán?
A nemzeti kulturális értékek megőrzésén túl az ott lakók sorsa és a nemzeti érdekek is számítanak a Roşia Montana Gold Corporation által benyújtott iratcsomó tanulmányozását követő döntés során, mondta Kelemen Hunor művelődési miniszter szombaton Torockón. Az aranykitermelésről szóló okiratcsomót illetően döntés április-májusra várható, tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A miniszter azt is elmondta, egyelőre nem született határozat arról, Verespatak felkerüljön-e az UNESCO-hoz benyújtandó kísérleti jegyzékre.

[Napirenden] Csíkszeredai a pedagógusok elnökjelöltje
Öt városban szervez kerekasztal-megbeszélést az oktatási törvény kapcsán a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) Az új tanügyi törvény: Reform és/vagy lehetőség? címmel. Kolozsváron a vitára szombaton került sor, a Báthory-líceum dísztermében. A rendezvényeken iskolaigazgatók, a pedagógusszövetség helyi és regionális vezetői, oktatásügyi politikusok és szakértők vettek részt. Szombaton bemutatkoztak a tisztújítás előtt álló RMPSZ elnök- és alelnök-jelöltjei. Megtudtuk: a pedagógusszövetség országos elnöksége Burus-Siklódi Botond főtitkárt jelöli elnöknek a leköszönő Lászlófy Pál helyett. A közép-erdélyi régiót a szintén leköszönő Szőcs Judit helyett Virág Erzsébet, a S. Toduţă Zenelíceum magyartanára vezetheti a decemberi tisztújító RMPSZ-kongresszust követően..

[Kult-Túra] Hiánypótló kötet Erdély egységesítéséről
Az Erdélyi Tudományos Füzetek 267. számát ismertette péntek délután az EME-székhelyen az érdeklődőkkel Egyed Ákos akadémikus. A jelenlegi hazai történész középnemzedékhez tartozó Pál Judit Unió vagy unificáltatás? Erdély uniója és a királyi biztos működése (1867-1872) című vaskos kötetéről van szó, amely hézagpótló munka egy, a nemzeti ellentétek miatt napjainkban is konszenzust nélkülöző, a köztudatból kiszorult témában.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Én nem tudom másképp, csak ennyit tudok, / A csodák helyett csak egy mosolyt adhatok.

[Kult-Túra] Mai nap

[Kult-Túra] Önkéntesség, család: nyolcéves az Agnus Rádió
A jótékonyság, önkéntesség és a család évének jegyében szervezte meg 8. születésnapi ünnepségét Kolozsvár és a környék egyetlen magyar nyelvű közösségi rádiója, az Agnus, amely ezúttal is minden korosztályra gondolt a program összeállításakor. A Református Kollégium étkezdéjében, szombat délután kicsik és nagyok, munkatársak, hallgatók és „rajongók” ünnepeltek együtt, jó hangulatban, zenével, építő jellegű gondolatokkal, finomságokkal. A szervezők változatos programot ígértek, és szavukat teljes mértékben betartották, hiszen a jelenlévők a rádió több sikeres akciójáról is értesülhettek, lehetőséget kaphattak a támogatásra, együttműködésre, a legkisebbeket pedig ez idő alatt a Sétáló Bábszínház szórakoztatta a Tigrisből nem lesz szalonna című fergeteges előadással.

[Vélemény] Egy kongresszusi küldött felszólalása
Az RMDSZ tizedik kongresszusán Nagyváradon számos területi küldött szólalt fel, többek között Körösfő alpolgármestere, Péntek László. A Kolozs megyei településen azonban utólag vita alakult ki arról, hogy küldöttként valóban úgy képviselte- a közösséget, ahogyan azt elképzelték vagy szerették volna. Mint mondta, az elmúlt napokban egyre több üzenetet kapott azoktól, akik szavazatukkal beválasztották a megyei küldöttek csoportjába, hogy bizalmuk nem arra irányult, hogy egyike legyen a „fejbólogató Jánosoknak”, akik csakis pozitív dolgokat látnak a csúcsvezetés munkájában, és euforikusan végigtapsolták a kongresszust. Elvárták azt, hogy bátran fogalmazzon meg olyan építő kritikát, amely a szövetség megújulásához vezet, és amelyet mindhárom elnökjelölt vállalt a kampánya során. Az alpolgármester a lap nyilvánosságának segítségével szeretné a kialakult helyzetet tisztázni, az alábbiakban a felszólalását ismertetjük:

[Vélemény] Olaj: többen sürgetik a stratégiai készletek megcsapolását
Líbiában békeidőben ezer nap alatt termelnek ki annyi kőolajat, amekkora tartalékkal a fejlett nyugati államok kormányai rendelkeznek – írta hét végi összeállításában a Reuters hírügynökség azzal összefüggésben, hogy az észak-afrikai és közel-keleti válság hatására megindult drágulás miatt egyre több amerikai politikus sürgeti a stratégiai készletek megcsapolását.

[Sport] PREMIER LEAGUE: KIKAPOTT LIVERPOOLBAN AZ MU

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 505
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap