label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. december 20.
Egy év Pataréten: perelnek a romák és perelik őket
Közszállítás híján elvesztették állásaikat, és – mert jogtalanul laknak ott (!) – másodszor pereli őket a vasúttársaság, de elhatárolódnak az évek óta a pataréti szeméttelepen élőktől azok a romák, akiket a kolozsvári városháza egy éve költöztetett a Karjala (Coastei) utcáról a Patarét környékére. Igazságot, egyenlőséget, méltóságot követeltek a kilakoltatottak, akik a jogsértőnek tartott költöztetés évfordulóján szimpatizánsaikkal, hazai és európai civil szervezetek képviselőivel, emberjogi aktivistákkal együtt vonultak tegnap a Bocskai (Avram Iancu) tértől a Malom (Gh. Bariţiu) utcai Tranzit Házig. A Civil Szervezetek Munkacsoportjának (gLOC) Menetelés a társadalmi igazságért című békés tüntetése után a Tranzit Házban beszélgetés zajlott, az ENSZ magas rangú képviselőinek részvételével. Az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács által diszkriminatívnak minősített költöztetés miatt a romák perelik a városházát, az első tárgyalás márciusban lesz.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Kudarcra ítélt bizalmatlansági indítvány?
– A hétfői koalíciós egyeztetés alkalmával megegyeztünk abban a forgatókönyvben, hogy az ellenzéki Szociálliberális Szövetség (USL) által a múlt héten benyújtott, és tegnap felolvasott bizalmatlansági indítványról csütörtökön szavaz a parlament – összegezte lapunknak Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője. A megállapodás értelmében a kormánypártok biztosítják majd az indítvány megvitatásához szükséges létszámot, az egyes parlamenti frakciók pedig külön határoznak arról, hogy szavaznak-e, vagy tartózkodnak-e a voksolásnál.

[Napirenden] Megkétszereződött a forgalom a határátkelőknél
Megkétszereződött a forgalom az elmúlt 24 órában az Arad megyei Nagylak határátkelőjénél a téli ünnepekre külföldről hazatérő román vendégmunká­sok miatt: az említett időszakban 13 600-an léptek be az országba.

[Kult-Túra] Művészeti díjakat adtak át a kolozsvári színházban
A 2010/2011-es évad művészeti és technikai díjait adta át szombaton este Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója az Alain Timar által rendezett Übü király című előadás után. A hagyományos elismerések mellett számos különdíj is gazdára talált. Az igazgató elmondta: egyúttal az UNITER által a Legjobb előadás díjával jutalmazott Suttogások és sikolyok ötvenedik előadását is ünneplik, és megemlítette: a Ványa bácsi közeledik a századik előadáshoz. A két előadás rendezője, Andrei Şerban, aki jelenleg a Hedda Gabler című előadást próbálja a társulattal, szintén jelen volt a díjátadón. Amellett, hogy gratulált a társulatnak a miniévadban nyújtott teljesítményhez, bejelentette: a Suttogások és sikolyok meghívást kapott a szöuli színházi fesztiválra.

[Kult-Túra] A művész, aki „inkább ugrott egy hátraszaltót…”
– Somogyi Réka alkotásai a hétköznapok nyelvezetén alapulnak, érthetőek, és soha nem kívánnak többet mondani maguknál. A közismert formák, élénk, magukkal ragadó színek elindítják azt a folyamatot, amelynek során továbbgondolhatjuk az elénk táruló látványt, saját emlékeinkkel ötvözhetjük azt. Ezáltal válnak a festmények egyre inkább személyessé, hogy részleteikben kedvünkre elmerülhessünk – ecsetelte Tamás Iringó művészettörténész pénteken délután, a Korunk Stúdiógalériájában tartott kiállítás-megnyitón. A Budakeszin élő és alkotó Somogyi Réka az elmúlt nyolc évben készített selyemfestményeiből és kerámiáiból hozott el egy csokorra valót Kolozsvárra, a Rákóczi úti galériába összegyűlt kicsik és nagyok pedig figyelmesen hallgatták a méltató szavakat.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Nincs olyan eszköz, melyhez az ember ne folyamodna, hogy megmeneküljön a gondolkodás fáradalmaitól!

[Kult-Túra] Mainap

[Vélemény] Himnuszcirkusz
„Nyújts feléje védő kart, / Ha küzd ellenséggel”, énekelték a România feliratú mezt viselő székely hokis fiúk a magyar, vagyis hát lényegében az „ellenfél” himnuszának a sorait, mintegy erőt merítve a harchoz, akárcsak az indián varázslók, akik rituális szertartásaikban mozdulatokkal, jelmezzel és tánccal imitálták a totemállatot, hogy megidézzék a benne rejlő energiákat. Aztán, se szó, se beszéd, elkezdték a mérkőzést, s a meccs végéig négy gólt ügyeskedtek az ellenfél kapujába. Mert román himnusz ide, magyar himnusz oda, a székely fiúk azért mégsem tévesztették el a kaput, még a nagy nekibuzdulás hevében sem. Végeredményben a meccs megnyerése volt a cél, nem? Erre pedig a legnagyobb bizonyíték a mérkőzés eredménye: a 4–1 letagadhatatlanul 4–1 a „román válogatott” javára, akármilyen himnuszt is énekeltek vagy nem énekeltek a játékosok. Ez valahogy elfelejtődött a nagy botrányban.

[Vélemény] „Számos régészeti műemlék van Romániában, amely megérdemli, hogy nemzeti védelemben részesüljön”
Pécsett 2011. December 7–8-án zajlott a „Danube Limes – UNESCO World Heritage” Nemzetközi Konferencia, amely záró eseménye volt egy három éves kutatási projektnek. Ennek célja a Római Birodalom magyarországi határszakaszának, a Ripa Pannonicának világörökséggé nyilvánítása volt. Dr. Visy Zsolt egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Régészet Tanszékének tanszékvezető professzorát kérdeztük a régészeti műemlékvédelem aktuális kérdéseiről.

[Körkép] Kishírek

[Körkép] Versenyben a harsány és az érték
Józsa Mártával, a Magyar Televízió szerkesztőjével ismerkedhettek meg az érdeklődők pénteken délután, a Kolozsvár Társaság által szervezett találkozón. A televíziós, irodalmi és dokumentumfilm-szerkesztővel Szántai János író és Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke beszélgetett televíziós műsorokról, illetve szélesebb vonatkozásban a közszolgálati televíziózás lehetőségeiről.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 728
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap