label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. december 19.
Családtámogatásról és a szórvány erősítéséről határozott az RMDSZ
Díjesővel kezdődött az RMDSZ Sepsiszentgyörgyön megrendezett Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülése, amely egyfajta „kihelyezett” SZKT-nak minősült, hiszen előző nap az RMDSZ kormányzati tisztségviselői székelyföldi pedagógusokkal, egyházi- és önkormányzati vezetőkkel tanácskoztak. A Bod Péter Megyei Könyvtárban megtartott ülés résztvevői két cselekvési tervet fogadtak el, amelyek egyrészt a családok támogatásáról és a gyermekvállalás ösztönzéséről, másrészt a szórvány erősítéséről szólnak. Elhangzott: az idei népszámlálás előzetes, nem hivatalos eredményei szerint Székelyföldön sikerült megállítani – arányait tekintve – a magyarság fogyását, de a szórványban és az interetnikus környezetben továbbra is rosszak az adatok. A tanácskozás egyik vezérmotívuma a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokra való felkészülés volt, és szóba került a magyar szervezetek közötti együttműködés kérdése is.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Megfenyegették Demeter Andrást
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést Demeter András, a román közszolgálati rádió magyar vezérigazgatója, miután pénteken este megfenyegették: amennyiben nem távozik az intézmény vezetői tisztségéből, családjával együtt veszélybe kerül.

[Napirenden] Arad–Temesvár autópálya avatás
Egy Dacia Duster volánja mögött Emil Boc miniszterelnök (képünkön) megnyitotta a dél-erdélyi, Temesvárt és Aradot összekötő autópálya első, 33 kilométeres szakaszát. A kormányfő a gépkocsi műszerfalára helyezett pohár vízzel próbálta ellenőrizni, vannak-e komolyabb döccenői az aszfaltburkolatnak, de a szakasz végigautózása után elégedetten szólt a pálya minőségéről. Boc tréfásan azt is megjegyezte: „szerencse, hogy még avatunk autópályákat, így néha én is vezethetek”.

[Napirenden] Ajándékosztogatás a Gyalui-havasokban (FOTÓRIPORTTAL)
Hétvégén az Erdély Mentőcsoport csapata csatlakozott a CERT (Community Emergency Response Team) által immár harmadik alkalommal megszervezett karácsonyi akcióhoz, amelynek során az Erdélyi-Szigethegység félreeső hegyi házaiban, a világtól elszakadva élő román gyerekeknek, családoknak vittek ajándékot. A mintegy 15 doboznyi, ruhákból, lábbelikből, édességekből, tanszerekből álló ajándékcsomagokat a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai állították össze, és ajánlották fel az Erdély Mentőcsoportnak; a humanitárius segélynyújtásra szakosodott, önkéntes alapon működő magyar civil szervezet ezzel járult hozzá az átfogó akció sikeréhez. Egyébként az unitárius kollégium diákjai által összeállított 250 csomagból – a Gondviselés Segélyszervezet közreműködésével – többek között a kolozsvári és aranyosszéki rászoruló kiskorúaknak, a szamosújvári Téka Alapítvány gondozásában lévő iskolásoknak, az Életfa Családsegítő Egyesület egyszülősök klubjának, valamint a kolozsvári hallássérültek iskolájának is jutott.

[Napirenden] Karácsonyt váró hangversenyek
Több karácsonyi hangversenyre is sor került a hétvégén Kolozsváron. A Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) két, karácsonyt váró énekkari hangversenyt szervezett: szombaton délután a Báthory István Elméleti Líceum, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum és a S. Toduţă Zenelíceum énekkarai léptek fel a Báthory-líceum dísztermében, vasárnap délután pedig a törökvágási Donát úti templomban különböző kolozsvári református egyházközségek énekkarait hallgathattuk meg. Szombaton este hat órától a Farkas utcai református templomban a Református Kollégium énekkarának hagyományos karácsonyi koncertjére került sor. Az énekkari fellépések, énekszólók, hangszeres művek, harangjáték és szavalatok idén is számos érdeklődőt vonzottak, és nagy sikert arattak.

[Kult-Túra] Kelet-európai győzelem a Les Arcs fesztiválon
Orosz filmnek ítélte a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat, szlovák alkotásnak pedig a nagydíjat a nemzetközi zsűri pénteken este a harmadik alkalommal megrendezett franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon.

[Kult-Túra] Elhunyt Cesaria Evora
Elhunyt szombaton Cesaria Evora világhírű zöld-foki-szigeteki énekesnő. A művésznő 70 éves korában, egy kórházban halt meg – jelentette be Praiában Mario Lucio Sousa kultuszminiszter. A „mezítlábas díva” idén szeptemberben vonult vissza, miután lemezkiadója szerint olyannyira kimerülten és gyengén érkezett Párizsba, hogy képtelen volt vállalni tervezett franciaországi fellépéseit. Cesaria Evora több műtéten is átesett az utóbbi években – köztük 2010-ben egy szívoperáción –, s ebből fakadóan újabb egészségügyi gondjai támadtak.

[Kult-Túra] Új és régebbi EME-kiadványok bemutatója
Immár hagyomány, hogy karácsony közeledtével az Erdélyi Múzeum-Egyesület friss kiadványainak bemutatását szélesebb kínálatú könyvvásárral kötik egybe. Ez történt pénteken délután is az EME székhelyén, ahol négy új kötettel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

[Kult-Túra] Bisztrai Mária: „Nagyon szerettem az életet és a színházat”
Bisztrai Mária színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori igazgatójának és művészének életét ismertető könyvet mutattak be pénteken délután a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A kötet a Polis Kiadó által a 2000-es évek elején elkezdett, majd a Korunk–Komp-Press Kiadó által folytatott Prospero-sorozat új darabja.

[Kult-Túra] Kishír

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Furcsa, hogy a megszokás mennyire befolyásolja az ízlésünket és a gondolkozásunkat: sokan el sem tudják képzelni, hogy létezhet boldogság a világtól teljesen elzárva.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 819
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap