label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. október 26.
Rózsaszínűre festheti a festőbodza a gazdák jövőjét
Nem eszik az állatok, nem lopják az emberek, és hektáronként 2000 eurós nyereséggel kecsegtet a fekete bodza vagy más néven festőbodza (Sambucus nigra), amely úgynevezett stratégiai növénynek számít, és elsősorban tőlünk nyugatabbra van iránta nagy kereslet: termését az élelmiszeriparban, festőanyagnak használják. A legtöbbet az Egyesült Államokban, de kisebb mennyiségben Dániában, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Ausztriában, Magyarországon termesztenek belőle. Vasárnap óta pedig Inaktelke mellett is: az Ecorural Szövetkezet szervezésében a falu határában, a Lüget nevű erdőrész melletti kopár dombtetőn, Kolozs megyében első ízben telepítettek ilyen növényzetet. Az igénytelen fás bokor gyümölcse önmagában is kiváló dzsem nyersanyaga, bővelkedik vitaminokban, cukrokban, savakban, pektinben, tájainkon sok parlagon hagyott mezőgazdasági területen lehetne jövedelmező megélhetési forrásként termeszteni.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Újraválasztották püspöknek Csűry Istvánt
Csűry Istvánt választották újra a Királyhágómelléki Református Egyházkerület élére – adta hírül hétfőn a Krónika. Csűry azóta tölti be a püspöki tisztséget, hogy Tőkés László tavaly európai parlamenti képviselő lett és ezért lemondott. Ekkor azonban csak egy éves megbízatást kapott, most viszont öt évre választották meg, mint a többi egyházi és világi vezetőt. A püspöki tisztségre jelöltek közül Csűry István 60, míg Csernák Béla 21 szavazatot kapott a választói közgyűléstől.

[Napirenden] Új cég igazgatja a Realitatea médiacsoportot
Átvette a Sorin Ovidiu Vântu üzletember tulajdonában levő Realitatea médiacsoport igazgatását az Asesoft nevezetű vállalat, amely a tervek szerint 75 millió euró értékű befektetéssel támogatná a közeljövőben a Realitatea televíziós csatorna műszaki fejlesztését – derül ki az Asesoft vállalat közleményéből. Az öt év alatt eszközölt befektetés által a tv-adó HD (high-definition) minőségben sugározna, illetve várhatóan mintegy 35 százalékos jövedelemnövekedést jegyezhetne.

[Napirenden] Zsarolásért vád alá helyezték Diaconescut
Vád alá helyezték az OTV televíziós csatorna tulajdonosát, Dan Diaconescut, Dorel Petru Pârvet, a tévéadó egyik adásvezetőjét, valamint Ghezea Mitruş újságírót, aki a maga során szintén a tv-csatorna alkalmazottja volt. Az Országos Korrupcióelleni Ügyészség (DNA) Zaránd község polgármestere, Ion Moţ, illetve Paul Petru Ţârdea üzletember megzsarolásával vádolja az említetteket. Az egyes számú bukaresti bíróságra küldött vádirat értelmében 2009 májusa és szeptembere közötti időszakban Dan Diaconescu valós vagy elképzelt kompromittáló tények nyilvánosságra hozatalával fenyegette Ion Moţ polgármestert.

[Napirenden] Tüntetéssel „ünnepelték” a Hadsereg Napját a tartalékos katonák
A Hadsereg Napján mind Bukarestben, mind az ország több nagyvárosában tiltakozáson vettek részt a tartalékba helyezett katonatisztek, mivel nem értettek egyet a katonai nyugdíjak átszámítására vonatkozó, 2010/735-ös kormányhatározattal. Ugyanis amennyiben a jogszabályt 2011. január 1-jétől életbe léptetik, jelentős jövedelemcsökkenéssel sújtaná ezt a társadalmi kategóriát.

[Napirenden] Bizonytalan ellenzék a bizalmi szavazás előtt
Az Emil Boc vezette kormány fennállása óta egyik legnehezebb időszakára készül, hiszen a szakszervezeti tüntetéssel „fűszerezett” szerdai bizalmi szavazáson kívül egy nappal később felelősségvállalással terjeszti a parlament elé az oktatási törvénytervezetet, így nem kizárt, hogy hamarosan újabb bizalmatlansági indítvánnyal kell szembenéznie.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A nap idézete

[Kult-Túra] Mai nap

[Kult-Túra] Verdi Attilája a Kolozsvári Magyar Operában
Verdi népszerű operáját, az Attilát mutatja be ismét, 37 év után a Kolozsvári Magyar Opera. A csütörtökön este fél 7 órakor sorra kerülő előadást Selmeczi György rendezésében és vezényletében láthatja a közönség, az erről szóló részleteket tegnap délben tudhattuk meg az emeleti előcsarnokban szervezett sajtótájékoztató keretében. Az eseményen jelen volt Szép Gyula operaigazgató, Selmeczi György, valamint a női főszerep (Odabella) akkori, illetve mostani alakítója: Albert Annamária és Kele Brigitta szopránénekesek. Szintén csütörtökön, a bemutató előtt egy órával, délután fél hatkor leplezik le azt a Bretán Miklós-mellszobrot, amelyet az intézmény egykori jeles énekművészének a lánya, az Egyesült Államokban élő Bretán Judit ajándékozott az operának. A szobor alkotója, Ana Rus képzőművész is jelen volt a sajtóértekezleten.

[Kult-Túra] Kiállítás bábszínházi hagyományokról
Élményekben gazdagodva térhettek haza mindazok a kolozsvári gyerekek, akik tanítóik vezetésével tegnap délután a Szabók-bástyájába látogattak: Lucian Boldor Şesan, a Puck Bábszínház munkatársa révén a bábok mozgatásának mikéntjébe kóstolhattak bele, ugyanakkor a városháza által működtetett Turisztikai Információs Központ kiállításába is betekinthettek. A modernkori bábszínház történetét bemutató tárlaton néhány előadás díszletét is szemügyre vették, s közben érdekes információkat hallottak a művészet ezen típusának romániai meghonosítóiról. Elhangzott: németországi, ausztriai, csehszlovákiai, romániai, franciaországi, bulgáriai és oroszországi személyek részvételével, Prágában 1929-ben alakult meg a Bábművészek Nemzetközi Szövetsége (UNIMA). Az eseményen Romániát Lucian Boldor dédnagyapja, Valerian Şesan, a jog- és teológiai tudományok doktora képviselte.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 748
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap