label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. szeptember 17.
Szemünk előtt semmisül meg Kolozsvár épített öröksége?
Fényes nappal zajlik Kolozsváron a belváros évszázados épületeinek engedélyezetlen átalakítása: néhány nappal ezelőtt a Szabadság két munkatársa lett figyelmes arra, hogy több munkás az Unió/Memorandumului utca 16. szám alatti épület XIX. századi fa ajtószárnyainak termopán nyílászárókra cserélésén munkálkodik. Újságíróink a folyamatban levő, feltűnő értékrombolásról értesítették Virgil Popot, a Kolozs megyei műemlékvédelmi igazgatóság tanácsosát, a Városesztétikai Bizottság tagját, illetve Csoma Botond városi tanácsost. Kiderült: az épület markáns formai jegyeit megsemmisítő módosítások azért nem tűntek fel a szakembereknek, mert a munkálatokat eltakarta a felállványozott épületre helyezett biztonsági védőháló. A városházi rendőrség leállította a munkálatokat, és várhatóan büntetőjogi feljelentést tesz az építtető ellen, akit meg is bírságolt. Az eredeti állapot helyreállítása ez irányú bírói döntést feltételez.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Vîntuék javára döntött a bíróság
Sorin Ovidiu Vîntu és társainak szabadlábra helyezése mellett döntött a Bukaresti Fellebviteli Bíróság. Az ítélet értelmében Sorin Ovidiu Vîntu sajtómágnás-üzletember, gépkocsivezetője, Alexandru Stoian és Octavian Ţurcan moldovai üzletember még a nap folyamán távozhattak zárkájukból. A döntés szerint az érintettek egy hónapig nem hagyhatják el lakhelyüket.

[Napirenden] Szabadelvű árnyékkormány
Crin Antonescu PNL-elnök csütörtökön 19 órakor mutatta be a liberálisok „árnyékkormányát”, amelynek ő lesz a vezetője, a 11 miniszterből álló kabinet összetételét pedig hétfőn hagyja jóvá a párt állandó küldöttsége. Íme a kabinet összetétele: Claudiu Doltu – pénzügyi és gazdasági miniszter, Andrei Marga – oktatási miniszter, Teodor Meleşcanu – külügyminiszter, Corneliu Dobriţoiu – védelmi miniszter, Mariana Câmpeanu – munkaügyi miniszter, Victor Voicu – egészségügyi miniszter, Paul Dobre – belügyminiszter, Radu Catană – igazságügy miniszter, Aurelian Penescu – mezőgazdasági miniszter, Mircea Diaconu – művelődési miniszter, Eduard Helvig – infrastruktúra miniszter.

[Napirenden] Elsődleges cél az oktatás decentralizációja
A romániai magyar közoktatá­sért felelős főtanfelügyelőkkel, főtanfelügyelő-helyettesekkel, illetve a magyar tagozattal foglalkozó szaktanfelügyelőkkel tárgyalt ma Markó Béla kormányfő-helyettes, Pásztor Gabriella államtanácsos és Király András oktatásügyi államtitkár, amelynek során szóba került az oktatási törvénytervezet elfogadása, az iskolák decentralizációja, illetve a romániai magyar közoktatást érintő fontos kérdések. Markó Béla a tanácskozást félbeszakítva tájékoztatta a sajtót az ott elhangzottakról, illetve válaszolt az újságíróknak az időszerű politikai kérdésekre is, úgy mint: a cégekre kirótt átalányadó mihamarabbi eltörléséről, a szerzői jogdíjasok helyzetéről, illetve az RMDSZ népszerűségének esetleges változásáról.

[Napirenden] Hatvanöt évesen nyugdíjazzák a nőket
A képviselőház plénuma tegnap 170 igen és két ellenszavazattal, illetve három tartózkodással elfogadta az új nyugdíjtörvényt, amely többek között kimondja: mind a férfiak, mind a nők esetében a nyugdíjkorhatár 65 év, továbbá azt, hogy a nyugdíjpont értékét a bruttó átlagbér 39 százalékában állapítják meg. Az Alfa Cartel szakszervezet a hír hallatán rögtön azt a kérést intézte az államfőhöz, hogy ne hirdesse ki az új nyugdíjtörvényt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig kilátásba helyezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, mivel nem értenek egyet többek között a nők 65 évesen történő nyugdíjaztatásával. Az ügy kapcsán Kerekes Károly RMDSZ-es képviselőt, a képviselőház munkaügyi bizottságának titkárát és Máté András Levente Kolozs megyei RMDSZ-es képviselőt kérdeztük.

[Kult-Túra] Magyar Örökség-díjak átadása Kolozsváron
A Magyar Örökség és Európa Egyesület által felkért Bírálóbizottság (elnöke dr. Hámori József) meghozta hatvanadik döntését a korunk, valamint a II. világháborút megelőző időszak legjelentősebb magyar teljesítményeinek folyamatos és rendszeres megnevezésében. A Magyar Örökség kitüntető címet bizonyító oklevelek ünnepélyes átadására a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet (Bocskai/Avram Iancu tér 13.) dísztermében kerül sor szeptember 18-án, szombaton du. 5 órakor, a következő program szerint:

[Kult-Túra] Erkel-bemutató az operában
Idén ünnepeljük Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóját. Erkel (1810–1893) első jelentős 19. századi zeneszerzőnk volt, kiváló képzettségű zongorista és karnagy, a magyar romantikus opera megteremtője. Műveiben az olasz opera formavilágát, külső kereteit igyekezett nemzeti tartalommal megtölteni. Ez az ő esetében elsősorban az úgynevezett népies műdalok és a verbunkos dallamvilágát, hangvételét jelentette. Operái történelmi tárgyúak, aktuális társadalmi-politikai mondanivalójuk révén rokoníthatók a risorgimento eszmevilágát tükröző olasz operákkal. Ugyanakkor az 50-es évek végén Giacomo Meyerbeer új, a korábbiaknál sokkal igényesebben kidolgozott opéra comique-jai késztették Erkelt arra, hogy a francia vígopera műfaja felé forduljon.

[Kult-Túra] Sztárcsináló média, avagy a média és a művészet kapcsolata
Hogyan segítheti a média az igazi értékek felfedezését és népszerűsítését? Miként farag sztárt abból is, ami egyébként kétes értékű? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ az Agnus Rádió Művészeink világa című műsorának szerda esti vendégei az EMKE–Györkös Mányi Albert Emlékházban: Jordán Éva, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese, Soós Attila fotóművész, az Erdélyi Képírók Egyesületének (ERKE) elnöke, Schneider Tibor operatőr, a Román Televíziótársaság magyar szerkesztőségének munkatársa, Lakatos Róbert filmrendező, Sándor Boglárka Ágnes újságíró, lapunk munkatársa, Székely Sebestyén György művészettörténész, a Quadro Galéria vezetője és Könczei Csongor néprajzkutató, koreográfus. A műsorvezetői feladatkört Ferencz Amália, az Agnus Rádió és Köllő Katalin, a Szabadság napilap munkatársa vállalta, az est zenei aláfestéséről pedig Erich Türk spinéten és zongorán, valamint Vincze Tekla zongorán gondoskodott.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A tenger szépsége nem csökken szemünkben attól, hogy tudjuk, olykor hajók süllyednek el.

[Kult-Túra] Mai nap

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 496
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap