label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. augusztus 14.
Megállíthatatlan folyamat az orvosok tömeges kivándorlása
A romániai orvosok tömeges kivándorlásának folyamata megállíthatatlan Cseke Attila egészségügyi miniszter szerint, mert a romániai egészségügyi fizetések messze elmaradnak a külföldi bérezéssel szemben. A szaktárca vezetője ezzel kapcsolatban kifejtette: az elmúlt három évben 8000-nél több szakorvos hagyta el az országot, és a helyzet egyre drasztikusabb lesz az elkövetkező 15–20 évben. Hozzátette: a tömeges elvándorlás jelensége jellemző minden Kelet-Európai országra. Hazánkhoz hasonlóan Bulgáriában is 5000 szakképzett orvos választotta inkább a külföldi munka lehetőségét az elmúlt öt évben. – Nyilvánvaló, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás is hozzájárul a folyamathoz, de a legnagyobb problémát mégis csak az alacsony bérezésben látom. Illúzió lenne azt hinnünk, hogy ez a jelenség az elkövetkező 15–20 évben kiküszöbölődik, amíg ilyen óriási különbségek vannak a fizetések között – fejtette ki a miniszter.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Stratégiai gyümölcsök és energianövények
Hat Kolozs és Szilágy megyei településről harminc mezőgazda vett részt azon szakmai-tanulmányi úton, amelyet az Ecorural szövetkezet és a Magyar Polgári Párt szervezett a magyarországi Nyíregyháza környéki ültetvényekre. A cél a tapasztalatszerzés volt két olyan tevékenységi területen, amelyek Erdélyben alig ismertek, de amelyeket, a kedvező természeti feltételeknek köszönhetően, érdemes a jövőben felkarolni.

[Napirenden] Országszerte tízezer betöltetlen állás
Az Országos Munkaerő-elhelyezési Ügynökség (ANOFM) közleményéből kiderül: jelenleg országszerte 10 500 betöltetlen állás szerepel az ügynökség nyilvántartásában. A legtöbb állást a fővárosban (603), továbbá Prahova (885), Brassó (599), Kolozs (516), Hunyad (465), Dolj (447), Bákó (443), Iaşi (403) megyében jegyezték. A legkevesebb állást Fehér (20), Ialomiţa (39), Mehedinţi (51), Kovászna (79), Brăila és Botoşani (86), Galac (90) megyében hirdették meg.

[Napirenden] Megérett az idő az államfő felfüggesztésére?
Azok a pártvezérek, akik az elnöki tisztségéből történő újabb felfüggesztését szeretnék, „kockáztatják, hogy nagy meglepetés éri őket” – nyilatkozta pénteken Traian Băsescu államfő. Mint mondta, azoknak a politikusoknak, akik ezt emlegetik, eszükbe kell juttatni a 2007-es évet, amikor szintén hasonló elképzeléssel próbálkoztak. Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) alapító tagja nemrég azt kérte a szenátus elnökségétől, tárgyaljanak az államfő felfüggesztéséhez szükséges eljárás megkezdésének időszerűségéről, ám ehhez a honatyák legalább egyharmadának aláírása szükséges.

[Napirenden] Funeriu: egyelőre 4000 munkahely szünik meg
Az oktatási minisztériumból, illetve az ennek alárendelt intézményekből 4000 személyt bocsátanak el, nyilatkozta Daniel Funeriu tárcavezető tegnap. „Minden esetet külön-külön elemeztünk. Következtetésképpen elmondhatom: a szaktárca, a megyei tanfelügyelőségek és a pedagógusházak állományából 4 240 állást szüntetünk meg. Ezekből 2 269 személyre elbocsátás vár, míg 1977 esetben betöltetlen állásokat számolunk fel” – hangsúlyozta a miniszter, majd azt is elmondta, hogy ezen állások megszüntetése következményeképpen évi kilencven millió lej takarítható meg. A szaktárca pénteki közleményéből az is kiderül, hogy a 2010-es év első hat hónapjában 142 000 lejes megtakarítást értek el a bérköltségeket illetően.

[Napirenden] Peresz köszönetet mondott Romániának
Simon Peresz izraeli államfő tegnap Bukarestben megköszönte a román államnak, hogy vállalja második világháborús történelmének kegyetlenségeit és igazságtalanságait, amikor zsidóságuk miatt gyilkoltak le ártatlan embereket. Az izraeli államfő pénteken, romániai látogatásának második napján részt vett a bukaresti holokauszt emlékműnél rendezett megemlékezésen. Beszédében elismerését fejezte ki a román államnak, amiért az beismerte a második világháborúban elkövetett bűneit, amikor a román hatóságok ártatlan zsidó nőket, férfiakat és gyerekeket egyaránt megöltek.

[Kult-Túra] IX. Bonchidai Kastélynapok
A Transylvania Trust Alapítvány és Bonchida község Polgármesteri Hivatala augusztus 28-án és 29-én szervezi meg a IX. Bonchidai Kastély Napokat. Helyszín: a bonchidai Bánffy-kastély. A rendezvény meghívottai között néptáncegyüttesek, hagyományos, klasszikus- és könnyűzenei együttesek, kézművesek, táncosok, bábszínészek egyaránt szerepelnek. Lovasbemutató és főzőverseny is lesz, szombaton este pedig, az időjárás függvényében szabadtéri filmvetítésre kerül sor, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idei filmjeiből.

[Kult-Túra] Virtuóz fiatal művész orgonaestje
Visszatérő fiatal művész lépett fel szerdán a Farkas utcai templomban a nyári hangversenysorozat keretén belül: Amalia Goje, aki a kolozsvári zeneakadémia orgona szakán végzett Ursula Philippi professzor és Erich Türk adjunktus növendékeként, majd a 2005–2006-os időszakban Németországban tökéletesítette tudását Wolfgang Baumgratz (orgona) és Harald Vogel (régizene) irányítása alatt. Goje továbbá Németországban, Hollandiában és Magyarországon mesterkurzusokat hallgatott. Ami koncert-tapasztalatát illeti, eddig szólistaként vagy kamaraegyüttes tagjaként Románia több városában és külföldön lépett fel. Amalia Goje már többször szerepelt a nyári hangversenysorozat keretében, a népes publikum jelenlétéből arra következhettünk, hogy az eltelt évek alatt Goje olyan előadóművésszé érett, akit meg kell hallgatni, akiért a (potenciális) közönségnek érdemes feladnia az otthon nyújtotta kényelmet.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Kész vagyok a teremtővel való találkozásra. Hogy a Teremtő felkészült-e erre a megpróbáltatásra, az más kérdés.

[Kult-Túra] MAINAP

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1089
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap