label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. július 08.
Földcsuszamlás rombolt le hat családi házat Széken (FOTÓRIPORTTAL)
Az utóbbi hetek példátlanul kiadós és kitartó esőzései tragikus következményekkel jártak Széken, ahol a Felszeg nevezetű falurészen eddig sosem tapasztalt mértékű károsodás érte a családi házakat, amelyek emiatt lakhatatlanná váltak. Az érintetteket váratlanul érte a csapás, biztosításuk pedig nincs, ezért a hatóságoktól és a közösségüktől várják a segítséget. Többen bizalmatlanok, és még többen türelmetlenek, hiszen bő három hónap múlva már a tél előjelei mutatkoznak, és akkorra valamilyen formában rendezni kell sorsukat, a hivatalok azonban eddig nemigen ígértek semmit. A település földrajzi elhelyezkedését tekintve nem kizárt, hogy más házakat is elér ez a végzet, mert a környék dombjairól minden esővíz abba a katlanba zúdul, a meteorológiai előrejelzések pedig nem zárják ki a további csapadékot, ami „aktivizálhatja” a földben húzódó agyagrétegeket. A sors fintora, hogy éppen egy építőipari hagyományokkal rendelkező falut sújtott az ár.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Tüntetés az RMCG ellen
A Greenpeace magyar és román aktivistái szerdán reggel lezárták a verespataki aranykitermelést tervező Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) bukaresti székházának bejáratait, de a rendőrség elmozdította őket a helyszínről – mondta az MTI bukaresti tudósítójának Szegfalvi Zsolt, a környezetvédő szervezet magyarországi igazgatója. Tájékoztatása szerint az volt a tervük, hogy mindaddig tartják a zárlatot, amíg a bányászcég le nem állítja a cianidos aranybánya előkészületeit. A helyszínen tábort is felállítottak a „Mentsük meg Verespatakot!” jelszó jegyében, a transzparenseken pedig ez állt: „RMGC: Ne dolgozzatok egy katasztrófáért!”, „Nektek üzlet, nekünk katasztrófa!”. A Greenpeace szerint minden perc, amelyben felfüggesztik az RMGC tevékenységét, egy-egy újabb perc nyerését jelentik Verespatak és a ciánszennyezéstől fenyegetett folyók (a Maros, a Tisza és a Duna) túlélése számára.

[Napirenden] Udrea biciklit ajándékozott
Elena Udrea turisztikai és fejlesztési tárcavezető tegnap ismét ellátogatott az árvíz sújtotta vidékekre. Míg Traian Băsescu államfő és Emil Boc miniszterelnök eddig ígéretekkel traktálta a szerencsétlen embereket, addig most Udrea asszony egy biciklit ajándékozott az egyik érintettnek, az Antena 3 hírtelevízió értesülései szerint.

[Napirenden] Globális felmelegedés a lehűlés és az árvíz jegyében
Továbbra is érvényben marad a legmagasabb fokozatú, narancssárga színű árvízriadó Románia keleti és dél-keleti részén. A közvélemény a médián keresztül percről percre figyelemmel kíséri, miként alakul Galac város sorsa, amelyet a Duna fenyeget áradással.

[Napirenden] Nem alkotmányellenes a bércsökkentés
Az alkotmánybíróság szerdai döntése értelmében nem ütközik az alaptörvénybe a közalkalmazottak bérének 25 százalékos csökkentése. Az indoklás a Hivatalos Közlönyben jelenik majd meg. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről összesen negyven parlamenti képviselő nyújtott be az alkotmánybírósághoz június elején egy átiratot, amelyben azt kérték: a taláros testület vizsgálja meg, és mondjon ítéletet, hogy alkotmányos-e a közalkalmazottak béreinek 25 százalékos csökkentése.

[Napirenden] Egyre borúlátóbb az ország lakossága
A GfK közvélemény-kutató intézet által közzétett felmérés szerint a romániaiak 65 százaléka attól tart, hogy az elkövetkező tizenkét hónapban tovább romlik majd családjuk anyagi helyzete. Az egy évvel ezelőtti adatok szerint az ország lakosságának csupán harminc százaléka tartott ilyesmitől. A legújabb információk alapján a megkérdezettek mindössze 6 százaléka bízik abban, hogy a következő évben javulnak életkörülményeik, 23 százalék pedig az életszínvonal stagnálását reméli. Az interjúalanyok 68 százaléka nyilatkozta azt, hogy anyagi helyzetük tavalyhoz képest romlott, és csak 5 százalék véli: jobb körülmények között él, mint 2009-ben. A közvélemény-kutatás a lakosság borúlátását támasztja alá: az interjúalanyok 79 százaléka már lassan senkiben sem bízik, két évvel ezelőtt ez a mutató nem haladta meg a 40 százalékot.

[Napirenden] Több mint hárommillió szurkoló
A keddi, tulipános sikerrel végződött Hollandia–Uruguay elődöntővel bezárólag 2,997 millió szurkoló látta a helyszínen a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit, így a lapzárta után befejeződött Németország–Spanyolország mérkőzésen a nézettség átlépi a 3 milliós határt. A nemzetközi szövetség közlése szerint az eddigi 61 meccsen 49,134 fő volt az átlagnézőszám, s már biztos, hogy ez lesz minden idők harmadik leglátogatottabb tornája.

[Kult-Túra] Koncertek az orgonáért
A kolozsvári Kétágú templom Michael Kesstner kolozsvári mester által 1775-ben készített barokk orgonája ma használhatatlan állapotban áll. Újraélesztése nem csak egy méltatlanul félredobott és meghurcolt hangszer iránti jóvátétel lenne, amelynek díszesen gravírozott homlokzati sípjai ritkaságnak számítanak Erdélyben, hanem megszólaltatásával egy jellegzetes 18 századi hangzásvilág éledne fel Kolozsváron.

[Kult-Túra] Korunk/július – Börtöneink
Az ehavi lapszámban Varga Attila a büntetés-végrehajtás jogi keretének ismertetése után a romániai börtönviszonyokról nyújt áttekintést, Máté András pedig a román büntető törvénykönyvek történetét foglalja össze. A bűnözés jelenségének (emberölés, fiatalkorú bűnözés) 1989 utáni alakulását elemzi Sorina Poledna és Fábián Andrea.

[Kult-Túra] Pécsi Nemzetközi Kultúrhét Goran Bregoviccsal
Július 24. és 31. között tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Kultúrhetet (ICWiP), Európa egyik legnagyobb tematikus ifjúsági fesztiválját a baranyai megyeszékhelyen; az idei sztárvendég Goran Bregovic lesz (képünkön).

[Kult-Túra] Sugárzóna
„Lucrăm din pielea clientului” – idézi egyik íróbarátom a feliratot, amit egy bőrdíszműves műhelyén látott. Azt mondja, ilyen a mi mesterségünk is. Nem lehet finomkodni, diszkrétnek és úriembernek lenni, kell viszont a kliens bőréből dolgozni. Egy jó figurát, egy jó történetet, egy jó mozzanatot nem szabad veszni hagynunk, még akkor sem, ha valaki megsértődik. Tapasztalatom szerint egyébként majd’ mindenki megsértődik, teljesen függetlenül attól, hogy jót írtunk róla vagy rosszat.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 584
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap