label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. július 31.
Gazdasági válságban kürtőskalácsot is kevesebben vesznek
Jellegzetesen székelyföldi sütemény, nevét a kályhacsőről (kürtőcső) kapta. Régen főként ünnepi alkalmakra – esküvők, keresztelők – készítették, napjainkban azonban vásár, falunap, sőt nyaralás is elképzelhetetlen kürtőskalács nélkül. A sütödék elszaporodása sajnos a minőség romlásához vezetett, ezért az évek óta kürtős-sütéssel foglalkozó vállalatok vezetői, a Román Hagyományos és Természetes Termékek Országos Hivatalával karöltve a Székelyföld védjegy létrehozását kezdeményezték. Ez a védjegy nyújthat majd minőségi garanciát mind az eladók, mind a vásárlók számára: ennek megléte szavatolhatja, hogy a különböző rendezvényekre látogatók és a kürtős illatától megéhezők kívül ropogós, belül foszlós, ízletes kürtőskalácshoz jussanak. A gazdasági válság egyébként súlyosan érintette ezt az üzletágat is, az árusok forgalma általában közel 50 százalékkal esett vissza, és az áfa emelésével a termékek árának növelésére kényszerültek.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Zsugorodó gazdaság
Az idei bruttó össztermék (GDP) várhatóan 1,7–1,9 százalékkal csökken – jelentette ki tegnap Sebastian Vlãdescu pénzügyminiszter, aki ugyanakkor kizárta annak a lehetőségét, hogy az áfa és az egységes adókulcs jövőben változzon.

[Napirenden] Lopott „termék” Románia logója?
Magyarázatot követel a régiófejlesztési és turisztikai minisztérium a Románia brandjét megalkotó THR-TNS társulástól. A média ugyanis az új márkanév Shanghai-i bemutatását követően jelezte, hogy nem eredeti a világkiállításon egyedi grafikaként népszerűsített logó. Úgy tűnik, hogy a tervezők a világháló bőséges kínálatából inspirálódtak, ugyanis a turizmus fejlesztését célzó kampány logójának levelét formázó grafikai alapelemet már az OLTCHIM részvénytársaság is felhasználta bannerén egy 2009-es kiállításon.

[Napirenden] POLITIKAI MIGRÁCIÓ VÁRHATÓ

[Napirenden] Tőkés László megerősítette pártalakítási szándékát
Tőkés László szerint ki kell alakítani a Kárpát-medencei magyar nemzeti együttműködés, s ennek egy ágaként a romániai magyar nemzeti együttműködés rendszerét. Ha ehhez szükség van egy új pártra, vagy új választási közszereplőre Romániában, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kész elmenni addig – mondta az MTI-nek pénteken Nagyváradon Tőkés László, az EMNT elnöke, az Európai Parlament (EP) alelnöke. Hozzátette: szervezetük erről egyeztet az RMDSZ, a Magyar Polgári Párttal (MPP) és az összes romániai magyar közszereplővel.

[Napirenden] Hatvanból egy magyar mehet a rendőrakadémiára
Mindössze egy romániai magyar diák nyert felvételt a bukaresti Alexandru Ioan Cuza rendőrakadémiára – derül ki a Hargita Népe című csíkszeredai napilap pénteki tudósításából. A magyarul érettségizett diákok összesen 34 helyet pályázhattak meg rendőr, határőr, csendőr, tűzoltó és irattáros szakon. Összesen hatvanan pályáztak a magyar nemzetiségű fiataloknak fenntartott helyekre. A felvételizők először egészségügyi vizsgálaton, majd pszichológiai, valamint a fizikai állóképességet felmérő teszten estek át. Amennyiben ezen a rostán kihullottak, már nem is vehettek részt a román és idegen nyelvből, valamint történelemből álló írásbeli vizsgákon. Utóbbiakra csak 19 magyar felvételiző jutott el, s végül egynek sikerült felvételt nyernie. A rendőri képzésre felvételiző magyar fiatalok többsége Maros, Hargita, és Kovászna megyéből jelentkezett.

[Kult-Túra] Trans-Contact ötödször
Ötödik kiadásához érkezett Románia egyik legnagyobb kortárs táncrendezvénye, a Trans-Contact elnevezésű Nemzetközi Kontakt Improvizáció Fesztivál. Az Ecsetgyár termeiben zajló rendezvény ma startol, augusztus 8-ig tart, és a táncolni, mozogni vágyó résztevők számára bevezetést nyújt a kontakt improvizációs technikák világába. A beiratkozottak száma eléri a 70 főt, 15 országból és 4 kontinensről várja vendégeit a szervező GroundFloor Group Egyesület.

[Kult-Túra] Startol a 20. népzene- és néptánctábor
Erdélyben az első – ezzel a mottóval kezdődik augusztus 1-jén, vasárnap Kalotaszentkirályon a 20. Nemzetközi Népzene- és Néptánctábor. A szervezők szerint a megnevezés nem véletlen, 1991-ben ugyanis ez a tábor nyitotta meg a mára már több mint két tucatnyira sokasodó erdélyi néptánctáborok sorát. A napi tánc-, ének- és hangszeres zene tanfolyamok mellett szórakoztató programok is színesítik a tábori életet. Augusztus másodikán, hétfőn este 10 órától kerül sor Henics Tamás bécsi fotóművész Apáról fiúra című kiállításának megnyitójára, szerdán pedig Bardocz Sándor filmjét tekinthetik meg az érdeklődők a tábor 20 évének felvételeiből tallózva. Idén sem marad el a nagy népszerűségnek örvendő népdal- és néptáncvetélkedő, majd szombat este 9 órától szabadtéren zajlik a rendkívüli záró gála.

[Kult-Túra] J. Noéminek

[Kult-Túra] Noéminek

[Kult-Túra] Felfedezők könyvei: Visegrád
Magyarország egyik legszebb és kétségtelenül legizgalmasabb, látnivalókban igen gazdag kisvárosa, Visegrád most kézzelfoghatóvá, elérhetővé, felfedezhetővé, megismerhetővé válik a kolozsvári (erdélyi) gyermekek és felnőttek számára is. Köszönhető mindez a Kincses Képeskönyv sorozatnak, amelyet két könyvkiadó, a Koinónia és a Projectograph indított útjára. A sorozat első kötete, a Kolozsvár igazi sikertörténetet mondhat magáénak, újszerű kivitelezésének és nyilván Jánosi Andrea illusztrátornak köszönhetően 2007-ben, a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron Szép Könyv-fődíjas lett, de talán még ennél is fontosabb, hogy az olvasók kedvencévé vált, és már román nyelven is megjelent a boltokban. Ilyen előzmények után nem csoda, ha már kitaposott ösvényen jártak a sorozat következő darabjai: a Marosvásárhelyről, majd a Visegrádról szóló.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 620
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap