label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. július 23.
Diákmunka: a tengeren túl többet keresnek a fiatalok
A nyári vakáció beköszöntével egyre több diák dönt úgy, hogy a pihenés mellett némi zsebpénzre is szert tesz. Egyesek a nyaralás, a nyári fesztiválok, avagy a mindennapok költségeit, mások inkább jövőbeli tanulmányaikat próbálják finanszírozni, esetleg nagyszabású terveiket megvalósítani. A gazdasági válság hatására idén jóval kevesebb fiatal dolgozik hazai berkekben, sokan a könnyebb megélhetés céljából inkább külföldön próbálkoznak munkakereséssel. Az itthoni munkákat jellemzően gyengébben fizetik, ezek sok esetben kevesebb fejlődési lehetőséget nyújtanak, a nyaralást, szórakozást és munkát is magába foglaló külföldi foglalkozások viszont akár két-három hónapra is leköthetik a fiatal munkavállalókat. A nagyvilágból hazatérők így pozitív élményekkel, rengeteg új kapcsolattal gazdagodva kamatoztathatják tapasztalataikat, és többségük optimistán áll a jövő elé, hiszen tudja: lehetőségek vannak, csak fel kell őket fedezni.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Megmenekülnek a kulturális intézmények?
Korábban a központi hatóságok által alapított, jelenleg a megyei és a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozó kulturális intézményeknél nem hajthatnak végre leépítéseket a jelenlegi fenntartók – ezt a megoldást találta ki a kormány, amely így próbálja megnyugtatni a kulturális intézmények vezetőit és a művészek érdekeit képviselő egyesületeket, szakszervezeteket. Ez utóbbiak elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy az idei 63-as számú sürgősségi kormányrendelet a kulturális intézményekre is vonatkozik. A rendelet megszabja az önkormányzatoknak, hogy mekkora leépítéseket kell végrehajtaniuk saját apparátusukban és az alárendeltségükbe tartozó intézményeknél egyaránt.

[Napirenden] Nagyot zuhant Băsescu és a PD-L
Mély nyomokat hagyott a legerősebb kormánypárt és Traian Băsescu államfő népszerűségi indexén a takarékossági intézkedéscsomag és az áfaemelés, aminek következtében a román gazdaság még jobban elásta magát a recesszióba. A Közpolitikák Intézetének (IPP) felmérése szerint a megkérdezettek több mint 40 százaléka nem szavazna a következő parlamenti választáson, hiszen 22 százalék el se menne voksolni, 20 százalék pedig azt válaszolta, hogy nem tudja, melyik politikai erőre ütné a pecsétet.

[Napirenden] XXI. Tusványos – Nyílt Lapokkal
Az erdélyi magyar együttműködés intézményes kereteiről, annak tartalmáról, a résztvevő politikai szereplők egymáshoz és az együttműködés erősítése céljából létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumhoz (EMEF) való viszonyulásáról, a megvalósításokról és a cselekvési nehézségekről, a közeljövő célkitűzéseiről, illetőleg a székelyföldi régióval kapcsolatos autonómiatörekvésekről tárgyaltak a Tusnádfürdőn rendezett 21. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor fősátrában ülésező EMEF tagjai. Problémaként merült fel az egyetértést, az egységes politikai cselekvést akadályozó bizalom, továbbá a jóhiszeműség hiánya és a kormányzati szerepvállalásban alkalmazott eszközök. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az RMDSZ képviseletében tárgyaló politikusok egyetértettek abban, hogy sikeres együttműködésük által új utak nyílhatnak az erdélyi magyar közösség előtt, és abban, hogy mielőbb közös nevezőre kell jutniuk a választott eszközök és megoldások tekintetében.

[Kult-Túra] Több generáción át a komolyzene műveléséért
Kevés olyan zenész-dinasztia él még Kolozsváron, mint a Kostyák-család, ahol már a harmadik generáció tagjai válnak profi zenésszé. A Farkas utcai templomban tartott nyári hangversenysorozat keretében szerdán Kostyák Zsuzsát (orgona) és Kostyák Elődöt (gordonka) hallgathattuk meg. A jelenlévő szép számú közönség pedig azt bizonyította, hogy a Kostyák név a sikeres és színvonalas koncert biztosítéka. Repertoárjukon ez alkalommal J. S. Bach, A. Vivaldi, G. Muffat, J. Haydn, G. Böhm és V. Lübeck egy-egy műve szerepelt.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik, akik nem hisznek az életben, hanem azokon, akik hisznek benne.

[Kult-Túra] MAINAP

[Kult-Túra] Múzeumba ment Piroska és Szarvaskirály
Negyedik alkalommal szervezett bábkiállítást a kolozsvári Művészeti Múzeum és a Puck Bábszínház: a 2009–2010-es évad előadásainak díszletét és bábjait bemutató tárlatot csütörtökön délben nyitották meg és augusztus 29-ig látogatható, hétköznapokon 10 és 17 óra között.

[Kult-Túra] Bemutatók és turnék a Pucknál
Mozgalmas és gazdag évadot zárt idén is a kolozsvári Puck Bábszínház: tegnap délben, az intézmény és a Művészeti Múzeum által negyedik alkalommal megrendezett bábkiállítás megnyitóján Mona Marian rendező a 2009–2010-es évadban tartott előadásokról és a különböző turnékról is tájékoztatta a sajtó munkatársait. A bábszínház tavaly szeptemberi évadnyitója után elsőként a magyar tagozat tartott bemutatót: a Grimm testvérek Brémai muzsikusok című meséjének színpadi változatát szeptember 30-án tekinthette meg először a közönség. Azt is megtudtuk, hogy már zajlanak az idei Báb- és Marionettszínházak Fesztiváljának előkészületei.

[Vélemény] Narkózás
Tombol a nyár, és időnként a vihar meg az árvíz. A párás meleg néha elviselhetetlen, így a szegénység és kilátástalanság sújtotta lakosság fokozottan fogékony a kábításra. Ezt a fogadókészséget használják ki a televíziók, amelyek információ helyett újabban többnyire érzelmeket közvetítenek, korlátlan mennyiségben. Ez még önmagában nem lenne rossz, sőt némi kedvező változást is jelenthetne, hiszen már lassan több mint egy évszázada az érzelmek elnyomása, háttérbe szorítása a divatos, és kis robotoknak szeretnénk látszani. Csakhogy a mesterségesen palackba beszorított érzelmek napjainkban ízléstelen, giccses formában törnek felszínre, így pozitív fordulat helyett valami egészen másnak, groteszk színjátéknak lehetünk a tanúi.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 343
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap