label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. július 12.
Emberek és rejtett kincsek a Madárleány-napon
Magyargyerőmonostorról, kincseiről és a magyargyerőmonostoriakról szólt szombaton a Madárleány-nap, amelyet immár harmadszor szerveztek meg a kalotaszegi faluban. Hover Zsolt lelkipásztor és segítői a szokásos falunaptól némileg eltérő jellegű közösségi ünnepet teremtettek: ilyenkor nem igazán jellemző módon – főként helytörténeti – előadások hangzottak el, amelyek rendkívüliségét fokozta, hogy a faluhoz kapcsolódó jeles személyiségek és a tárgyi-építészeti örökség méltatása során sokan tulajdonképpen családtörténetet hallhattak. Nem akármilyen dolgokról esett szó, hiszen például itt született Gyarmathy Zsigáné Hory Etelka, akinek a magyar népi varrottas világhírnevét köszönhetjük, a több mint 800 éves templom pedig páratlan kincseket rejt. A helybéliek, elszármazottak és vendégek beszélgettek a harangról, toronyóráról, Kalotaszeg nagyasszonyáról, emléktáblát avattak, népmesét hallgattak, a néptáncos zárás után pedig nótaszóval mulattak.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Paloták közötti harc a nyugdíjak adózásáról
Traian Băsescu államelnök szombaton a Neamţ megyei Doljeşti-en, az áfaemelés miatt növekvő árakra panaszkodó helybélieknek elmondta, hogy az áfát ismét csökkenteni kell és az összes nyugdíjat meg kell adózni. Nyilatkozatára Emil Boc kormányfő vasárnap, Tulceán válaszolt, újságírói kérdésre leszögezve: az áfa csökkentése csak akkor lehetséges, ha sikerül olyan megoldásokat találni, amelyek fedezik a költségvetésbe ezáltal befolyt összeget, mert a nyugdíjak megadóztatása nem elegendő. A „nyilatkozatháborúra” szinte azonnal többen is reagáltak: Borbély László miniszter szerint ősszel, a gazdasági helyzet függvényében, esetleg szó lehet a nagy nyugdíjak progresszív adózásáról. A szociál-demokrata Mircea Geoană ugyanakkor úgy vélte: a Băsescu és a Boc közötti „háború” csak színjáték, a PD-L népszerűségének megtartása érdekében.

[Kult-Túra] Karikatúra vetélkedő: megvannak a nyertesek
Megszületett a Marosvásárhelyi Kulturális Központ által szervezett online karikatúra-vetélkedő kiértékelésének eredménye. Három pályázót részesítettek díjazásban: a vetélkedő fődíjasa mellett a honlap-látogató közönség kedvence és a zsűri – azaz Gáspárik Attila, Jakab Vilma és Könczey Elemér – által érdemesnek tartott különdíjas is átvehette nyereményét. Az értékelendő munkákat azon rajzok képezték, amelyek kapcsolódtak a vetélkedő mottójában is elhangzó globális felmelegedés témájához. Ezt a kényes témát sikerült a pályázók nagyrészének ötletes, sokszor mély üzenetet hordozó rajzokkal illusztrálni.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] Hatházi András nyerte a forgatókönyvíró-pályázatot
Közleményben értesítették a sajtót a kolozsvári Széfeddin Sefket Filmklub forgatókönyvíró versenyének nyerteseiről – a pályázatra összesen 34 forgatókönyv érkezett be (ebből 16 kisjátékfilm, 1 animációs film, 15 nagyjátékfilm, 2 sorozatfilm).

[Kult-Túra] Tűnt idők tanártablója

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Gyakran a nyelvbotlás mondja ki azt, ami igaz.

[Kult-Túra] Mai nap

[Vélemény] Német stratégiaváltás: közeledés Oroszországhoz
2008-ban Oroszország új európai biztonsági együttműködés kidolgozását javasolta, amit azóta is szorgalmaz, de eddig érdemben sem az unió, sem pedig az Egyesült Államok nem válaszolt rá – érthető módon, hisz az nem feltétlenül egyezett érdekeikkel. A magyar származású George Friedman, az amerikai Stratfor hírszerzési elemzőközpont alapító-igazgatója szerint az utóbbi időben olyan új jelzések érkeznek Berlinből, melyek e helyzet megváltozására engednek következtetni.

[Vélemény] Számok és nézetek munkánk erejéről
Egy, a tavasz végén készült felmérés szerint Romániában 2001 és 2008 között a foglalkoztatottak megoszlása a különböző gazdasági ágazatokban a következő volt: mezőgazdaság, vadászat és erdészet – 22,7 százalék; ipar –18 százalék; elektromos- és hőenergia, gáz- és víztermelés – 1,1 százalék; építőipar – 6,4 százalék; kereskedelem – 11 százalék; vendéglátóipar – 1,5 százalék; szállítás, raktározás és kommunikáció – 4,4 százalék; pénzügyi közvetítések – 1,1 százalék; ingatlanügyletek és más szolgáltatások – 4,9 százalék; közigazgatás – 2,1 százalék; oktatás – 4 százalék; egészségügy és szociális ellátás – 3,8 százalék; egyéb – 2,1 százalék. Mint kitűnik, a lakosság többsége még mindig a természeti feltételek szeszélyes ingadozásának leginkább kiszolgáltatott mezőgazdaságból él, ami nem megnyugtató sem a huszonegyedik század elvárásainak, sem a mérsékelt égövet érő folyamatos klímaváltozás tekintetében. És ami kihat a munkanélküliség alakulására is. 2010. január 31-én országos szinten a munkanélküliségi ráta 8,1 százalékot ért el, ami egyenlő a Közép-Erdélyben mért szinttel, több, mint a Partiumban (7,4 százalék), és kevesebb, mint a Székelyföldön (9,9 százalék) regisztrált érték. Egy év alatt szinte kétszeresére nőtt a munkát keresők száma, és a régiók közötti eltérés okai meglehetősen széles skálát mutatnak.

[Körkép] Előrehozott Anna-bál Kolozson
„Kívánom, hogy legyen Anna örök” – hangzottak el a költő szavai Dehel Gábor színművész köszöntőjében, amelyet a szombaton megrendezett, hagyományos kolozsi Anna-bálon megjelenteknek címzett. A község fürdőkertjében színes program várta az érdeklődőket: a hagyományos bálkirálynő-választás, valamint a helyi néptánccsoport és jeles kolozsvári művészek fellépése. Mellettük idén magyarországi meghívottak is eleget tettek a szervezők felhívásának: a tízéves ócsai rézfúvós zenekar az est legfőbb fellépője volt, népzenétől a modern tánczenén át rock’n’roll feldolgozásokig mindent hallhatott tőlük a közönség. A bálkirálynőt választó négytagú zsűriben helyet foglalt Vigh Ibolya operaénekes és Serfel József, a rézfúvós zenekar karnagya is; érdekesség: az öltözet és a tánc mellett intelligencia-teszt is közrejátszott a bálkirálynő kiválasztásában.

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 500
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap