label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. július 10.
Még két napig Dél-Afrikán Erdély és a világ szeme
Miután egy kerek hónapig a világ fociszerető (és nemcsak sportrajongó) közönségének a figyelmét lekötötték a szinte minden nap, délutánonként és esténként közvetített mérkőzések, július 11-én, vasárnap este függöny gördül a 19. dél-afrikai labdarúgó világbajnokságra. A döntőt két olyan csapat, a kétszeres vb-ezüstérmes Hollandia és az Európa-bajnok Spanyolország vívja 21.30 órától, amely eddig nem nyert világbajnoki címet – a mérkőzés azonban nemcsak emiatt bizonyul rendkívüli sporteseménynek. Összeállításunkban a maratoni megmérettetésre vonatkozóan három kolozsvári szakértő mondja el véleményét: a sportújságíró a vébé hangulatáról és fogadtatásáról, a pszichoterapeuta az esemény társas kapcsolatokat érintő és befolyásoló jellegéről, a CFR lelkes nőszurkolója pedig a szebbik nem köreiből kikerülő rajongók focival kapcsolatos meglátásairól szól – mindezek mellett azonban interjúalanyaink számos más témáról is kifejtik véleményüket.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Árvizek és segélyek

[Napirenden] Markó: Valós reformok – csak kormányzással
Az RMDSZ azt várja Magyarországtól, hogy minél egyértelműebben, minél határozottabban támogassa a romániai magyarság szervezeti, politikai és érdekvédelmi önállóságát, lehetővé téve, hogy ez a közösség Romániában és a világban a lehető leghatékonyabban léphessen fel céljainak valóra váltásáért – mondta pénteken Marosvásárhelyen Markó Béla.

[Napirenden] Băsescu: Románia érdekeit sértette meg Frunda
Traian Băsescu államfő Románia érdekeit sértő magatartással vádolta meg Frunda György szenátort, akit a fő felelősnek tekint abban, hogy ismét korlátozta a parlament a magas rangú tisztségviselők vagyonát vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) hatáskörét. A magyar politikus több javaslatát is elfogadta korábban az ANI működését szabályozó törvény parlamenti vitájakor. A jogszabály végső változata az államfő és több romániai civil szervezet szerint megnyirbálja a korrupció visszaszorítására hivatott intézmény hatásköreit. Az államfő azt követően foglalt állást az ANI kérdésében, hogy korábban visszaküldte a parlamenthez az intézmény működését szabályozó törvényt, de hiába, mert a szenátus elutasította észrevételeinek jelentős részét.

[Kult-Túra] Aktuális kiállítások a Művészeti Múzeumban
A július 10. és 16. közötti időszakban is várja látogatóit a kolozsvári Művészeti Múzeum (Bánffy-palota): hétfő és kedd kivételével, amikor az intézmény zárva tart, az érdeklődők a hét öt napján, délelőtt 10 és délután 5 óra között tekinthetik meg az aktuális kiállításokat. Az épület emeleti termeiben a Nemzeti Galéria című kiállítás anyagát, a múzeum tulajdonában lévő festészeti és szobrászati alkotásokat egyaránt megcsodálhatjuk: többek között Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Theodor Pallady, Camil Ressu, Iosif Iser, Rodica Maniu, Nicolae Dărăscu, Ştefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza, Jean Al. Steriadi, Lucian Grigorescu, Oscar Han és Cornel Medrea munkái láthatók itt.

[Kult-Túra] Emigránsok? (3.)
Ahogy ballagok lefelé a házsoron, eszembe jut, hogy ez a tölgyfával ékesített dombos vidék leginkább a Nyárád mentére emlékeztet. Jobbágytelke környékét idézi fel bennem egy-egy táj, ahol bóklászó juhok pihennek egy lombos korona alatt. Itt nem ritka látvány a legelésző állat még a városok határában sem. A nagy melegek után, sötét felhők várakoznak a látóhatár mentén. Remélem, itt pakolják le terhüket, nehogy elcipeljék az óceán üzenetét a kontinens belsejébe. Nem hiányzik az égi áldás odahaza. A világháló jóvoltából mindenről értesülök, ha van időm, legutóbb azt is „megtudtam”, hogy Sepsiszentgyörgy aszfaltjára iszappakolás került. Mikor letérek a főútnak számító forgalmas szakaszra, olyan sűrűn haladnak a járművek, hogy kénytelen vagyok igénybe venni a pelikánt. No, ez nem az a madár, amit gödénynek is nevezünk, hanem gyalogátjáró. Ezek a fránya ángliusok egzotikus levegőbajnokokról nevezték el a „stoplámpás” áthaladókat. Ha pelikán, akkor gyalogos, ha tukán, akkor gyalogos kombinálva a biciklissel. De létezik „ám” (mondja a magyarországi) lovas átkelő is. És akkor a nyomógomb megduplázódik egy magasabb szintűvel, nehogy a lovon ülő le kelljen hajoljon, de olyant én még jártamban-keltemben nem láttam. Mert arról szó a mese, hogy megnyomom a gombot, várok és átvált a piros zöldre, még csipog is, kocsisor megáll s mehetek át a másik oldalra. A nagy útkereszteződés után a kicsi kínai ugyanott szívja a maga-sodorta dohányát, mint a tegnap, a „takeaway” előtti lépcsőn, ami amolyan „viddel” gyorsétkezdét jelent. Valahogy úgy fordítanám, hogy „vidd a francba”.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Ahhoz, hogy a valóságot valahogyan elviselhessük, mindnyájunknak kell magunkban néhány kis bolondságot melengetnünk.

[Kult-Túra] MAINAP

[Körkép] Sikert sikerre halmoznak a kolozsvári látássérültek
Számos éremmel tértek haza a Kolozsvári Látássérült Líceum sportolói, egy ezüst- és hat bronzérmet szereztek a 24. Berlini Nemzetközi Úszóbajnokságról. A vetélkedőn 47 ország 630 úszója vett részt, a Maniu Emese és Lidia Tămaş edző és tanár vezette kolozsváriak pedig hat versenyzővel neveztek be. Közülük Naomi Ciorap egy-egy bronzérmet szerzett 100 méter háton, 200, illetve 400 méter gyorson és negyedik helyen végzett 200 méter vegyesen. Valentin Velecico megszerezte az egyetlen ezüstöt, 50 méter mellen, továbbá két bronzzal gazdagította az éremgyűjteményt, 200 méter gyorson és 50 méter háton. Szintén a dobogó legalsó fokára állhatott fel az 50 méter mell versenyen résztvevő Samuel Ciorap, aki egyben 6.-ént ért célba 100 méter háton.

[Körkép] Nem lesz parkolóház a Hajnal negyedben
Lemondott a Hajnal negyedi Gheorghe Dima utcába tervezett parkolóház megépítéséről a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, a környékbeliek ugyanis óvást nyújtottak be a városházának, hogy ne valósítsák meg a beruházást, emellett a közösségi rendőrség által végzett felmérés is kimutatta: a lakosok csupán fele szeretné, ha megépítenék a létesítményt. A döntés meghozatalában az is közrejátszott, hogy a polgármesteri hivatal képviselői megvizsgálták a lakosok által ajánlott helyszíneket, de csupán a Gheorghe Dima utcai 12–20. számú és a Pasteur utcai 78. számú tömbház mögötti helyek – ahol mintegy 65 garázs található – bizonyultak megfelelőnek ilyen jellegű befektetés kivitelezésére.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 598
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap