label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. június 07.
Meglepetésekkel és politikai jellegű pillanatokkal tarkított TIFF-gála
Szinte mindenkit meglepetésként ért az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) zsűrijének döntése: a szombat esti díjkiosztón maga a nyertes, Anocha Suwichakornpong sem akart hinni a fülének, amikor a neve elhangzott a kolozsvári román színház színpadán. A törékeny alkatú, fiatal, elsőfilmes thaiföldi filmrendező Kelemen Hunor kulturális minisztertől vette át a díjat, a zsűri indoklását pedig Wim Wenders, a TIFF díszvendége olvasta fel. A díjkiosztó gálát idén is a fesztivál elnöke, Tudor Giurgiu vezette le, s a megnyitóhoz hasonlóan, a záró rendezvénynek is volt politikai jellegű mozzanata: Giurgiu „megrótta” az Országos Audiovizuális Központot (CNC), nehezményezve, hogy az idei Anonimul filmfesztivál nem kapott egyetlen lej támogatást sem, annak ellenére, hogy ez az egyik legjobb filmes rendezvénye Romániának. Szintén a politikusoknak szólt az a kiáltvány, amelyben az elfogadás előtt álló filmtörvény ellen tiltakoznak az aláírók.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Mindent feltesznek a megszorításokra
Ma délután vállal felelősséget a kormány a parlamentben a megszorító intézkedéseket tartalmazó két törvénytervezetért, amelyek egyebek között a bér- és a nyugdíjcsökkentést tartalmazzák. Traian Băsescu államfő és Emil Boc miniszterelnök fő feladata tegnap az volt, hogy összezárásra kényszerítse a legerősebb kormánypártot, amelynek honatyáit tegnap tanácskozásra hívták a Snagov-i Palotába.

[Napirenden] A kisebbségek helyzetéről tárgyalt Markó és Csáky
Fontos, hogy a kisebbségi pártok bekapcsolódjanak országuk politikai életébe, hogy jelen legyenek a parlamentben vagy a kormányban – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke, vasárnap Pozsonyban, azt követően, hogy tárgyalásokat folytatott Csáky Pállal, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökével. – Amennyiben ezek a pártok a kormány részét képezik, a nemzetek közötti kapcsolatok jobbak. Ha nincsenek a kormányban, vagy nem kerülnek be a parlamentbe, a viszony romolhat – fejtette ki Markó.

[Kult-Túra] Újabb néprajzi kutatásokkal gazdagodott a szakirodalom
Legújabb néprajzi kiadványait mutatta be csütörtökön a Kriza János Néprajzi Társaság (KJNT) székházában a marosvásárhelyi Mentor kiadó. Szikszai Mária: Szövegek, képek, kultúrák című könyvét méltató Vida Erika szerkesztő elmondta: a kötet egyik tanulmánya a Szatmár megyei Kaplony község Historia Domusának (egyháztörténeti krónikájának) 1885–1985 közötti feljegyzéseit dolgozza fel. A második a füzesmikolai Mária-kegyképnek tulajdonított csodás eseményeket elemzi egy 1819 körüli Mirákulumos könyv adataira alapozva. A kaplonyi templomkrónika feljegyzései rálátást nyújtanak a kor eseményeire, és egy kis közösség milliőjébe is betekinthetünk általa – folytatta.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Semmi sem képes oly magasra nőni és oly mélyre hullani, mint az ember.

[Kult-Túra] Mai nap

[Vélemény] Jó lesz ez nekünk?
A fenti címmel szervezett Kolozsváron vitaestet a Szabadelvű Kör péntek este a Szabédi-emlékházban. A rendezvény meghívottja Kötő József, a képviselőház oktatási szakbizottságának alelnöke és Veress Valér egyetemi oktató, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet (KMEI) igazgatója. Moderált Egyed Péter, a BBTE professzora. A szakemberek a gyér részvétellel zajló kétórás vita során arra keresték a választ: milyen konkrét eredményei illetve pozitív hozadékai lesznek a romániai magyarság számára, ha a Daniel Funeriu jelenlegi tárcavezető által kidolgozott oktatási törvénytervezet – a szenátusi jóváhagyás után – életbe léphet.

[Vélemény] Az önvizsgálat útján
A könyv szerzője a romániai élcsapat, a Kommunista Ifjúsági Szövetség, majd az egykori Párt egyik legaktívabb magyar tagjaként élte túl azt a lelki kárt, melyet e szervezetek lapjainak (Ifjúmunkás, Előre) főszerkesztőjeként, rovatvezetőjeként kellett (?) megszenvednie Bukarestben. A kötet alcíme: Emlékezések ellenfényben és a borító szuggesztív grafikája, amelyben háttal látjuk egy ember árnyékos oldalát, ahogyan halad a Fény felé, azt szimbolizálja: valaki elfordult, távolodni kezdett egykori önmagától, hogy számot vessen, valóban nem volt alternatíva? Valóban kellett-e, és ha igen, belebonyolódnia azokba a korabeli erkölcsi kompromisszumokba, amelyek ma már megülik a lelkét?

[Vélemény] Extrák, ti haszontalan bájai a létnek
Beismerem: mérhetetlenül szerencsés vagyok, és ezért nem elég a sors iránti holtig tartó hálaáradat. Hogy nem lettem például jachttulajdonos, aki ritka parfümökbe mártott szőrmedzsekiben duplacsövű vadászpuskával lődözget a tovaillanó csíkos vízi zergékre, nyakamon és csuklómon minden mozdulatra arany és platinakarkötők-láncok csörögnek. És miközben a fegyvert újratöltöm, hogy ne remegjen a célkereszt, zárjegy nélküli márkás konyakot kortyolgatok.

[Körkép] Segíteni kíván a református egyházkerület
Az Erdélyi Református Egyházkerület Elnöksége megdöbbenéssel értesült a Magyarország területén tomboló árvíz okozta pusztításokról – olvasható az elnökség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. „Néhány évvel ezelőtt, amikor Udvarhelyen és a környező falvakban a lezúduló árvíz hatalmas károkat okozott, akkor magyarországi testvéreink siettek a károsultak segítségére. Most rajtunk a sor, hogy a bajba jutottaknak segítséget nyújtsunk. A Kárpát-medencei Református Egyházkerületek püspökeivel folytatott egyeztetés, helyzetfelmérés után azzal a kéréssel fordulunk az erdélyi magyar társadalomhoz, hogy közös összefogással siessünk az árvíz sújtotta területeken élők megsegítésére”, írják.

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 893
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap