label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. május 19.
A tanórák ideje alatt vállalja az iskola a gyerekért a felelősséget
Több olvasónk tette fel azt a kérdést, miszerint az iskola mikor és milyen mértékben felelős az ott tanuló gyermekek biztonságáért? Az általunk megkérdezett tanintézet-vezetők szerint az iskola csak a tanítás ideje alatt felelős tanulói életéért és egészségéért. Ily módon nem lehet igaz tehát az az elképzelés, miszerint az iskolának a gyerek iránti felelőssége attól a perctől kezdődik, amint az elhagyta otthonát iskolába menet, illetve, amint az hazatért az otthon biztonságos falai közé. A kolozsvári magyar tannyelvű iskolákban van pánikgomb, és rendőr is teljesít szolgálatot. A Daniel Funeriu tárcavezető által kidolgozott tanügyi törvénytervezet egyik cikkelye előírja: az a szülő, aki nem törődik azzal, hogy a gyereke jár-e iskolába vagy sem, pénzbírsággal sújtható, vagy ha ezt nem tudja kifizetni, akkor közmunkára kötelezhető. Az iskolaigazgatók véleménye megoszlik eme intézkedés hatékonyságát illetően.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Május végétől kaphatnak támogatást a gazdák
Az Európai Bizottság május 26-a után hagyja jóvá a gázolajra járó állami támogatást, a gazdák ezt követően részesülhetnek a támogatásban – nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján Mihail Dumitru mezőgazdasági miniszter. – Az állami támogatás május 26-a után lép érvénybe minden gázolaj-vásárlásra” – mondta Dumitru. Hozzátette: a támogatást visszamenőleg nem fizetik ki.

[Napirenden] Elkerülhetetlen a fizetések és nyugdíjak kiigazítása
A fizetéseket és nyugdíjakat a gazdaság lehetőségei szerint kell alakítani, ezek a módosítások elvégezhetőek átláthatóan, a költségvetési kiadások csökkentésével, illetve az adók emelésével, vagy nem átláthatóan az infláció növekedésével – fejtette ki Mugur Isărescu, a BNR kormányzója.

[Napirenden] Árvízriadó az ország nyugati részén
Narancssárga jelzésű árvízriadó volt érvényben kedden Románia nyugati részén, a Bánságban, miután az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék esett.

[Napirenden] Napirenden a kultúrák közötti együttműködés
Románia példaképül szolgálhat a kisebbségi jogok tiszteletben tartása és politikai képviseletének biztosítása terén – jelentette ki tegnap Roberta Anastase, a képviselőház elnöke. A Civilizációk Szövetsége Kezdeményezés romániai megnyitóját ünnepelték kedden, a Kulturális Sokszínűség Nemzetközi Napja alkalmából a Parlament épületében. Az eseményen parlamenti tisztségviselők, diplomaták és a civil társadalom képviselői vettek részt. Az ENSZ főtitkára által 2005-ben kezdeményezett szövetség a kultúrák, vallások, és etnikumok közötti párbeszédnek hivatott keretet biztosítani.

[Napirenden] FRISS GYÜMÖLCSÖT KAPNAK AZ ISKOLÁSOK
A szenátus kedden elfogadta az iskolai gyümölcsfogyasztást bátorító sürgősségi kormányrendeletet. A rendelkezés értelmében az állami és a magán oktatási intézmények I–VIII osztályos tanulói november és március között, száz iskolanapon térítésmentesen egy-egy friss gyümölcsben részesülnek. A kedvezmény csak az órákon jelenlévő tanulókra vonatkozik. A programot 75 százalékban európai pénzalapokból támogatják. A rendeletet, és a korábban kidolgozott törvénytervezetet a képviselőháznak kell még elfogadnia.

[Napirenden] Több millió eurót költenek a honatyák
Úgy tűnik, gyermeknevelésre nem igazán futja Romániában, képviselőink azonban több millió eurót költenek külföldi kiszállásaik, albérleteik és egyéb jellegű kiadásaik finanszírozására: miközben egy kismama 600 és 4 ezer lej közötti juttatást kap havonta, a képviselők esetében nem ritka a 3 ezer lejes telefonszámla, irodafenntartásra pedig akár 10 ezer lejt is kifizettetnek – írja a Realitatea.net.

[Napirenden] Bukarest valószínűleg nem ellenkezik
Nem számít a szlovákiaihoz hasonló „ultranacionalista” ellenkezésre a román politikusok részéről Markó Béla, az RMDSZ elnöke a kettős állampolgárság megadása esetén.

[Napirenden] Ellenzi az RMDSZ a kisnyugdíjak csökkentését
Az RMDSZ nem ért egyet a koalíciós partnere, a demokrata párt által tervezett megszorító intézkedések egy részével, így például ellenzi a kisnyugdíjak 15 százalékkal való csökkentését. Ezt Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke jelentette ki tegnap Bukarestben, és közölte, hogy még tárgyalásokat folytatnak erről a demokratákkal. Az RMDSZ a minimálnyugdíjat mindenképpen megóvnák a tervezett 15 százalékos csökkentéstől, viszont megpróbálják a kisnyugdíjakat is mentesíteni az általános csökkentés alól. Ma Bukarestben az elmúlt évek legnagyobb szakszervezeti tüntetését rendezik meg a kormány épülete előtt. A szakszervezetek 60 ezer emberre számítanak, és nem kizárt, hogy közöttük bányászok is lesznek. Ez utóbbi tény politikai vitát váltott ki a demokraták és a Szociáldemokrata Párt (PSD) között.

[Kult-Túra] Varázsló vagy karmester?
Vannak jó koncertek, néha kevésbé sikerültek és vannak kiválóak. A filharmónia múlt heti hangversenye Mihail Agafiţa (Moldova Köztársaság) vezényletével viszont zseniális volt. A fiatal, igen tehetséges, muzikális karmester nem először művelt csodát a zenekarral. Van benne valami mágikus erő, amellyel a zenészekből a legmélyebben szunnyadó kvalitásokat is felszínre tudja csalogatni.

[Kult-Túra] Nagyapja emlékhangversenyén lépett fel a kolozsvári származású Zsizsmann Zsuzsa
A kolozsvári származású hegedűművész, Zsizsmann Zsuzsa (képünkön) a nürnbergi filharmónia zenekarának tagja. Az elmúlt 26 évben nem állt szándékában fellépni Kolozsváron, ám most „megtört a jég” a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Kolozs-Dobokai Római Katolikus Főesperesi Kerület és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) által nagyapja, Zsizsmann Rezső emlékére május 17-én megszervezett emlékhangversenyen hallgathattuk csodálatos hegedűjátékát.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 474
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap