label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. április 22.
Még mindig túl kevés a zöldövezet Kolozsváron
„Zöldövezetnek számít az, ha a hivatalos statisztikákban megjelenik a magánházak virágágyása, a tömbházak előtti kert, a járda és az úttest közötti zöld sáv, a körforgalmak közepén levő virágágyás?” – fogalmazta meg valaki a retorikus kérdést a polgármesteri hivatalban szerdán szervezett, az általános városrendészeti tervről szóló közvitán. A felvetés az egész megbeszélés hangulatára jellemző volt: a tervet készítő Planwerk csapat élénken érdeklődött bizonyos környezetvédelmi előírásokról, a szakemberek viszont válasz helyett inkább vitába bonyolódtak. Az érdekegyeztető ülés során szakemberek az érdekelt közintézmények , civil szervezetek képviselőivel és érdekelt magánszemélyekkel folytattak eszmecserét az új terv környezetvédelmi vonatkozásairól. A következtetés: az új városrendészeti terv összeállítása során külön figyelmet szentelnek a zöldövezeteknek, parkoknak.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Röviden

[Napirenden] Nem szívesen látják a dalai lámát
A román hatóságok nem hívták meg a dalai lámát romániai látogatásra, Bukarest egyetlen Kína létezését ismeri el – olvasható a román külügyminisztérium közleményében.

[Napirenden] Egyre több gyereket vállalnak a magyar családok
Erdélyi magyar demográfia és népesedéspolitika, a 2011-es népszámlálás várható eredményei címmel tartott előadást Horváth István, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet igazgatója és Kiss Tamás tudományos titkár kedden délután a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusának nagytermében. Az est folyamán az elmúlt időszakban végzett kutatásokat alapul véve, továbbá a Spéder Zsolt által szerkesztett Párhuzamok. Anyaországi és erdélyi magyarok a századfordulón (magyarországi Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézete, Budapest, 2009.) és Bitskey Botond A határon túli magyarság a 21. században (Köztársasági Elnöki Hivatal, Budapest, 2009.) című kötetei révén esett szó a magyarságkutatás különböző vonatkozásairól.

[Napirenden] Alkotmánymódosító javaslattal rukkolt elő a kormány
Traian Băsescu államfő és a demokrata párt fel akarja gyorsítani az alkotmánymódosítás vitáját. Ennek érdekében konkrét lépést is tettek, így a kormány tegnap elfogadott egy törvénytervezetet, ami az alkotmány módosításáról szól. A dokumentumon a kormány és az elnöki hivatal szakértői egyaránt dolgoztak. A tervezet legfőbb újdonsága, hogy bevezetné a legfeljebb háromszáz főből álló egykamarás parlamentet. Az RMDSZ nem ért egyet ezzel, a magyar érdekvédelmi szervezet továbbra is valós kétkamarás rendszerben látja a megoldást. Ugyanakkor elismeri azt, hogy mélyreható parlamenti reform szükséges. Frunda György RMDSZ-es szenátor az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) a sürgős összehívását tartja szükségesnek, mert szerinte az RMDSZ több törvényhozója sem ért egyet az egykamarás parlamenttel.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Csak vidám szívvel vagyunk képesek gyönyörködni a jóban.

[Kult-Túra] MAINAP

[Kult-Túra] Számos újdonsággal startol mától a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Huszonnégy ország több mint 500 alkotója vesz részt a ma kezdődő XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Az április 25-ig tartó rangos rendezvény mintegy 50 ezer kötettel és 370 programmal várja közönségét a budai Millenáris parkban. A fesztivál díszvendége Izrael, a Budapest Nagydíjat pedig Ámosz Oz világhírű izraeli író veszi át. A négynapos seregszemlén Szaúd-Arábia révén először állít ki arab ország, első alkalommal látogatnak a fesztiválra brazil és vietnami alkotók, de a régebbi vendégek többsége is jelen van. A magyar nyelvű irodalmat 450 magyarországi és határon túli szerző képviseli. Az erdélyi magyar könyvkiadók zömét a Romániai Magyar Könyves Céh standjánál találjuk: a Szabadság által megkérdezett igazgatók – bár reménykednek a forgalomban –, úgy tartják, elsősorban a fesztiválon való részvétel a fontos.

[Vélemény] Mi lenne, ha ...?
Bár a vulkáni hamufelhő okozta káosz kezd megszűnni az európai légtérben, hasonló eset (például újabb izlandi tűzhányó kitörése esetén) bármikor megismétlődhet. Az alábbi három forgatókönyv a krízis lehetséges piaci hatásait próbálja modellezni azokban az esetekben, ha a káosz egy héttel, egy hónappal vagy hat hónappal tovább tartana még.

[Vélemény] Piruló Aranyos
Nem tudom, hogy a Tisza élővilága teljes mértékben regenerálódott-e a néhány évvel ezelőtti, tömeges halpusztulással járó, Romániából származó ciánszennyeződés óta. Azt viszont tapasztaltam, hogy a magyar vízügyi hatóságokat nyugtalansággal töltötte el egy újabb, szintén tőlünk, a verespataki aranybánya egyik, negyven éve használaton kívüli, beomlott tárnájából származó, az Abrud patakot és az Aranyost szokatlanul vörösre festő nagy mennyiségű, szennyezett víz híre. A Marosba ömlő és ezáltal végső soron a Tiszában kikötő Aranyos színe változása miatt kértek és kaptak felvilágosítást az illetékes román hatóságtól, jelesül a marosvásárhelyi vízügyi igazgatóságtól, amely eloszlatta félelmeiket. A szennyeződés állítólag nem technológiai, csupán geológiai eredetű: egyszerűen arról van szó, hogy a nagyobb mennyiségű vasoxid miatt pirultak el vizeink. A távolság és a gazdag vízhozam azonban olyannyira felhígítja a szennyeződést, hogy az a határon túl már nem okoz majd gondot. Reméljük, hogy így van és így is lesz.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 341
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap