label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. április 19.
Folytatja közösségépítő munkáját az EMKE
Egész napos rendezvénysorozattal ünnepelte szombaton, Kolozsváron megalapításának százhuszonötödik évfordulóját az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). Az 1885. április 12-i alakuló ülés, a pánszlavizmus és pángermanizmus akkori magyarországi terjedésének hatására, az erdélyi magyar közművelődés és közigazgatás megerősítése céljából született, a szervezet első elnökéül pákéi Sándor Józsefet választották. A totalitárius társadalmi rendszer negyvennégy évre betiltotta az egyesületet, amelynek azonban napjainkban az erdélyi fővárosban székhely központja, szerte vidéken pedig 17 fiókszervezete és 75 társszervezete működik. A jubileumi ünnepséget délelőtt a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében az EMKE évi közgyűlése vezette be. Délután Sándor József Házsongárdi temetőbeli sírjánál koszorúzás és megemlékezés, este a Magyar Operában nagyszabású gálaműsor következett.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Erdélybe látogat a Dalai Láma
Tőkés László EP-képviselő 2010. április 17-én részt vett a Kőrösi Csoma Sándor Napok XXI. kiadásának zárórendezvényein. A többnapos rendezvénysorozat célja az volt, hogy nemzetközi szinten jelenítse meg Kőrösi Csoma Sándor tudós és nyelvkutató életét, munkásságát, példaként állítva azt a különböző kultúrák és vallások közötti párbeszéd erősítésére. Ennek szellemében került sor szombaton az ünnepi istentiszteletre, amelyen igét hirdetett Tőkés, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület leköszönt püspöke, aki bejelentette, hogy nemrég megérkezett a hivatalos visszajelzés, miszerint a Dalai Láma elfogadta meghívását, és idén szeptemberben két napra Erdélybe látogat.

[Napirenden] Ma délben oldhatják fel a légtérzárlatot
A kormány katasztrófavédelmi bizottsága tegnapi ülésén úgy döntött, hétfőn 12 óráig meghosszabbítja a légi közlekedésre vonatkozó, szombat délután 6 órától érvényes tilalmat Románia egész területén. A korlátozás csak azokat a repülőket nem érinti, amelyek 8000 méter fölötti magasságban repülnek át Románia fölött.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Képzelőerőnket kárpótlásul kaptuk azért, amik nem lehettünk, humorérzékünket pedig, hogy vigasztalódjunk a felett, amik lettünk.

[Kult-Túra] MAINAP

[Kult-Túra] Réztábla nemzeti jelentőségű intézményeknek
Az Iskola Alapítvány konferenciatermében vasárnap délelőtt Gémesi Ferenc, a magyar Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikai szakállamtitkára 16 darab Nemzeti Jelentőségű Intézmény feliratú, épületek homlokzatára elhelyezendő réztáblát adott át azon erdélyi magyar intézmények képviselőinek, amelyek különböző programjaik révén nyerték el ezt a kitüntető címet. A jelképes gesztusról Gémesi elmondta: a 2006-ban beindított Nemzeti Jelentőségű Intézmények körébe igyekeznek minél szélesebb skálából válogatni, és Erdélyben ez nagyon jól sikerült. 2010-ben olyan újdonságokkal bővült a lista, mint a Korunk, a Helikon, a Látó folyóiratok, a szamosújvári magyar iskola programja, a Csángóvidéki Gyermekek Háza hálózat stb. A tegnap kiosztott réztáblák fele az utóbbi program részeként kerül különböző intézmények falaira.

[Vélemény] Kaczynski halála egyesítette, a temetés megosztja Lengyelországot
A világ közvéleményét megrendítő repülőgép-szerencsétlenség után, amelynek a lengyel politikai és társadalmi elit számos képviselője mellett áldozatul esett Lech Kaczynski államfő és felesége is, a varsói elnöki palota előtt változatlanul ezrek várakoztak, hogy leróhassák kegyeletüket az elnöki pár felravatalozott koporsója előtt. Mire órák múltán végül fáradtan, gyakran esőtől átázottan beléphetnek az oszlopos terembe, nem sok idejük marad a búcsúra. Gyors meghajlás vagy térdhajtás, keresztvetés, és már jönnek a következő gyászolók. Mindez szinte kísérteties csendben.

[Vélemény] Hajlandó Apostu eleget tenni kéréseinknek?
Komolytalanságról és tisztelet hiányáról tett tanúbizonyságot pénteken Sorin Apostu polgármester. Talán úgy is fogalmazhatnék, hogy megsértette a kolozsvári magyarságot és annak képviselőit, vagy nem tulajdonított kellő fontosságot a megbeszélésnek, ugyanis 35 perces késéssel robogott be a városházára, és ült le tárgyalni a 11 pontról az RMDSZ képviselőivel.

[Körkép] Minden radart bevetettek
Országos akció keretében szombaton a Kolozs Megyei Közlekedésrendészet nagyszabású ellenőrzést tartott, elsősorban a gyorshajtók kiszűrésére és megbüntetésére.

[Körkép] Takács: a szabadelvűek az RMDSZ leghűségesebb kritikusai
Tizennyolc év telt el azóta, hogy 1992. március 21-én Kolozsváron megalakult a Szabadelvű Kör, az RMDSZ liberális platformja. Az évforduló alkalmából pénteken délután 6 órától ünnepelni és az elmúlt időszakra visszatekinteni gyűltek össze az immár nagykorúvá vált szervezet tagjai az Ügyvezető Elnökség Majális/Republicii utcai székházában. – Szabadelvű vitaesteket szándékozunk szervezni az elkövetkező időszakban, ezt megelőzően azonban szükségét érezzük annak, hogy önmagunkba tekintsünk. Ezért kötöttük össze ezzel az ünnepi momentummal a mostani rendezvényt: megpróbálunk azokra az eseményekre, vitákra reflektálni, amelyek az elmúlt 18 évben jelentősek voltak a Szabadelvű Kör életében – hangsúlyozta Eckstein-Kovács Péter elnöki tanácsos, a szervezet elnöke.

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 340
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap