label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. november 29.
Kolozs megye elvileg támogatja Eckstein-Kovács Pétert
Az elmúlt időszak tevékenységét, megvalósításait és hiányosságait helyezték mérlegre az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének képviselői a szombaton Kolozsváron tartott szokásos évi küldöttgyűlésükön. Az RMDSZ megyei vezetői, valamint parlamenti képviselői kolozsvári és regionális problémákra hívták fel a figyelmet, többek között a Házsongárdi temető helyzetére, a Mátyás- szoborcsoport restaurálásával kapcsolatos kérdésekre, az oktatási törvény elfogadásának a tétjére stb.. Ez alkalommal jelentette be hivatalosan a testület előtt Eckstein-Kovács Péter, az államfő kisebbségi ügyekért felelős tanácsosa, hogy indulni szándékszik a jövő februári tisztújító RMDSZ-kongresszuson a szövetség elnöki tisztségéért. Az RMDSZ volt szenátora a Kolozs megyei szervezet támogatását kérte ebbéli törekvésében, amely végül úgy döntött: elvi szinten bizalmat szavaz a politikusnak, konkrét támogatásáról azonban csak a december 17-i MKT-ülésen nyilvánítanak véleményt.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Nagyszebeni Ars Hungarica fesztivál 2.
A nagyszebeni Ars Hungarica fesztivál idén is sokszínű programmal várta az érdeklődőket. A szervezők különböző tematikájú kiállításokkal, divatbemutatókkal, Duna Gálával, Nemez koncerttel, balettgálával, táncbemutatóval és a vajdasági 3+2 zenekar koncertjével kedveskedtek a dél-erdélyi közösségnek. (7)

[Riport] FOTÓRIPORT – Nagyszebeni Ars Hungarica fesztivál 1.
A nagyszebeni Ars Hungarica fesztivál idén is sokszínű programmal várta az érdeklődőket. A szervezők különböző tematikájú kiállításokkal, divatbemutatókkal, Duna Gálával, Nemez koncerttel, balettgálával, táncbemutatóval és a vajdasági 3+2 zenekar koncertjével kedveskedtek a dél-erdélyi közösségnek. (7)

[Napirenden] Szükség van közös uniós agrárpolitikára
Glattfelder Béla magyarországi fideszes EP-képviselő volt a vendége Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselőnek a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely keretében első alkalommal megrendezett Európai Beszélgető Estek című előadás-sorozat keretében, péntek délután. A rendezvény címe – Mit eszünk holnap? – a tartósított és génmódosított élelmiszerek között – csak utalt a beszélgetés tartalmára, hiszen nem pusztán a génmódosított élelmiszerekről volt szó, hanem az Európai Bizottság által a múlt héten bemutatott agrárpolitikai tervezetről, valamint a közös uniós agrárpolitika jövőjéről is.

[Kult-Túra] A lények eredete kapta az Anilogue fődíját
A holland animációs filmes, Floris Kaayk nyerte az Anilogue 2010 Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját A lények eredete című 12 perces alkotásával; a négynapos seregszemle eredményeit szombat este hirdették ki Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A háromtagú zsűri, amelynek tagja Theodore Ushev bolgár–kanadai animációs filmrendező, a horvát animációs filmproducer, Vanja Andrijevic és Igor Buharov, azaz Szilágyi Kornél rendező, Floris Kaayk futurisztikus víziójának filozófiai mélységét, lenyűgöző képi világát emelte ki indoklásában.

[Kult-Túra] Könyvbemutató a Phoenixben
Hetedik könyvével jelentkezik a kolozsvári színész-író, Jancsó Miklós.

[Kult-Túra] Kiállítás nyílt Domokos Géza külföldi utazásairól
Domokos Gézára emlékeztek pénteken délután a Lázár/Gh. Lazăr utca 30. szám alatti Szabédi Emlékházban. A Szabédi-estek rendezvényén elsőként a Kultúrpolitika és kisebbségi szerepvállalás: Domokos Géza külföldi útjai 1949–1982 című kiállítást nyitották meg, majd szakmai előadások hangzottak el a 2007-ben elhunyt író, politikus, műfordító és kiadóigazgató munkássága kapcsán.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A lassan folydogáló víz a mulandóság melankolikus érzését keltette fel a lélekben. Minden elmúlik, (...) elmúlik nyomtalanul. Az emberek olyanok, mint a vízcseppek ebben a folyóban, s oly közel egymáshoz s mégis oly távol egymástól, névtelenül folynak-folydogálnak a mulandóság óceánjába. Ha minden oly rövid ideig tart és oly keveset ér, mi értelme van annak, hogy az emberek oly túlzott fontosságot tulajdonítanak a mindennapi élet dolgainak, s oly boldogtalanokká teszik magukat és egymást?.

[Kult-Túra] MAI NAP

[Kult-Túra] Ars Hungarica: kis közösség nagy ünnepe
Nagy tömeget vonzott a Duna Gála a nagyszebeni Szakszervezetek Művelődési Házában péntek este, és láthatóan mindenki nagyon élvezte a szórványban ritkábban felcsendülő népszerű dalokat. Házigazdaként Tamás Gábor köszöntötte a közönséget, majd a „bemelegítő” slágert követően az Abrakazabra zenekar mutatkozott be, amely mindvégig nagyszerű kíséretnek bizonyult. Vincze Lilla csodálatos hangja és jól ismert dalai megalapozták az est hangulatát, de Varga Miklós és Homonyik Sándor szívhez szóló lírai dalai se hagyták hidegen a közönséget. Természetesen Tamás Gábor erdélyi vonatkozású slágerei sem maradhattak el. És aki lemaradt a nagyszebeni Duna Gáláról, az hamarosan felvételről megnézheti azt a Duna televízió­ban.

[Kult-Túra] Emlékkönyv Kovács Györgyről
„Legendáktól mentes hősietlen korban megpróbálunk egy pillanatra visszanézni olyan időkre, melyeket manapság illik történelminek nevezni. Emlékezésünk célpontjában Kovács György színész, rendező, tanár, vagyis különálló intézmény, aki született az Osztrák–Magyar Monarchiában, élt a Magyar királyságban, elhunyt Romániában (Erdélyben), közben élt, szerepelt, tanított, néha eltűnt, illetve eltüntették, azonban emlékei, tanításai bennünk laknak. Legendák övezik emlékét”. Ezekből a legendákból elevenedett meg néhány Kolozsváron szombaton este, a Koinónia Kiadó könyvterében, ahol a kötet szerkesztője és részben szerzője, Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora ismertette a kis számú érdeklődő előtt az intézet kiadója által megjelentetett Kovács György 100 című könyvet, illetve az egyetem színháztudományi szemléjét és több más kiadványt.

[Vélemény] Együttműködési megállapodás a magyar kormánnyal

[Vélemény] Élő kapocs szerepét töltenék be a Demokrácia Központok
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére december 4-től Erdély-szerte Demokrácia Központok jönnek létre, amelyek januártól a magyar állampolgárság megszerzésében is segítséget fognak nyújtani a romániai magyar külképviseleteknek. Erre vonatkozóan az EMNT az elmúlt héten együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormánnyal, amelyben leszögezték: a Demokrácia Központokat partnernek tekintik az egyszerűsített honosításhoz kapcsolódó kérdésekben, problémákban és az ügyintézés egy részében. A Demokrácia Központok létrehozásáról, céljairól és a távlati elképzelésekről Gergely Balázst, a hálózat igazgatóját kérdeztük.

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  







Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  



Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.



Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 818
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap