label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. november 01.
Sokan térnek haza emlékezni elhunyt családtagjaikra
Az enyhe hétvégi időjárást kihasználva a kolozsváriak még november 1-je előtt ellátogattak a temetőkbe. Vasárnap kora délután a Házsongárdi temetőben elég sokan helyeztek el gyertyát rokonaik sírhelyén. Az illetékesektől megtudtuk: mától, november 1-jétől életbe lép a téli nyitva tartás, azaz 8-17 óra között látogathatóak a temetők, ám a világításra való tekintettel ma is estig vannak nyitva. Vidéken is egy nappal korábban világítottak, ugyanis a különböző falvakból elszármazottak hétvégére inkább haza tudtak térni szeretteik sírjához. A reformátusok esetében különlegesnek számított ez a vasárnap, hiszen míg délelőtt az ünnepi istentiszteletek alkalmával a reformációra emlékeztek, délután a temetőben az elhunytakért mondtak imát, helyeztek virágot és gyertyát a sírokra. A mezőségi Pusztakamaráson is szokás, hogy a gyülekezet tagjai az alkonyatot megelőző órákban közösen látogatnak ki a temetőbe.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Mezőgazdasági hitelnyújtás?
Valeriu Tabără, mezőgazdasági miniszter hétvégén azt nyilatkozta, hogy az Emil Boc miniszterelnökkel és a bankok képviselőivel folytatott megbeszélésekből kiderült, hogy az állami támogatások szintje miatt a pénzinzétetek több mint fele pozitívan viszonyul a mezőgazdasági hitelnyújtáshoz.

[Napirenden] Megfeneklettek a tárgyalásoka Nemzetközi Valutaalappal
Megrekedtek a tárgyalások a kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttsége között. A Mediafax hírügynökség meg nem nevezett román hivatalos forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a feleknek nem sikerült megállapodniuk az idei 50-es számú kormányrendeletről, amely a hitelvásárlók számára kedvezőbb feltételeket teremt.

[Napirenden] Nicoară a liberálisok polgármester-jelöltje
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Területi Politikai Tanácsának döntése értelmében a 2012-es helyhatósági választásokon Marius Nicoară volt megyei tanácselnök, jelenlegi szenátor lesz a párt polgármester-jelöltje. Ugyanakkor Horea Uioreanu parlamenti képviselő pedig a Kolozs Megyei tanács elnöki tisztségét pályázza meg. A párt által kiadott, s a sajtónak is eljuttatott közleményből kiderül: a jelöltek mostani nevesítése „a politikai korrektség, átláthatóság és a választók iránti érdeklődés bizonyítéka”.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] Lélekrajzok a Barabás Miklós Galériában
A Magyar Festészet Napjának jegyében nyílt meg október 29-én, a festészet hónapjában Felházi Ágnes festménykiállítása a Barabás Miklós Galériában. Az egybegyűlteket Németh Júlia, a Barabás Miklós Céh alelnöke köszöntötte, és néhány szóban jellemezte a tárlatot. – Látszólag absztrakt munkák vesznek körül bennünket, kapcsolatuk a valósággal azonban mégsem szűnt meg. Csakhogy sajátos valóság ez, a művész érzékeny lelkivilágának a valósága, amely a színek és formák rapszodikus, de eredendően mégis fegyelmezett rendjében ölt testet. Mintha egy születőben lévő másik, új dimenzió térrendszerében utaztatna bennünket a művész, „csak pontosan, szépen”, de ugyanakkor érzelemdúsan is – mondta többek között.

[Kult-Túra] Utazás Labyrinthiában
Miközben nyomorúságos bérautónk börtönében Nyugat-Kréta varázslatos városai, Rethymnon és Chania felé gurultunk a New National Road fegyelmezetlen forgalmában, ahol a dupla záróvonal csupán a pálya közepét jelzi, de semmilyen jelentősége sincs előzés közben, egy angol és görög szakemberekből álló kutatócsoport a sziget déli részén, Gortys közelében különös megállapításra jutott. Szerintük az ókori Minotaurosz-mítosz eredeti helyszínét nem a knósszoszi palota romjai, hanem a II. világháborúban német lőszerraktérként is használt, kamrák, termek, zsákutcák és folyosók rendszeréből álló, beszédes nevű Labyrinthosz Barlangok jelentik. A mitikus útvesztőt keresők a középkorban gyakran látogatták ezt az elhagyott kőfejtőt, ám a knósszoszi ásatások óta senki nem foglalkozik a barlangok jelentőségével, annak ellenére, hogy régészeti szempontból ez az egyik legizgalmasabb térség a szigeten.

[Kult-Túra] A nap idézete

[Kult-Túra] Mai nap

[Vélemény] Voltunk, vagyunk, leszünk
E bben az évben a Szabadság többször adott hírt arról, hogy a felújítás alatt található Mátyás király szoborcsoport lóalakjának belsejébe napjaink embere személyes üzenetet helyeztethet el, amelyet a jövőhöz intéz: akkorra, amikor egy-két évszázad múltán Fadrusz János világhírű remekműve, amit nyugodtan nevezhetünk összmagyar emlékműnek, újabb restaurálásra fog szorulni, és a szakemberek ismét rákényszerülnek annak szétszedésére, kijavítására.

[Vélemény] Regionalimus és interetnikus viszonyok „Erdély szívében”
Kolozsvár októbere címmel, e hónap folyamán a Kolozsvár Társaság több estét kitöltő rendezvénysorozatot szervez a helybélieknek, illetve mindazoknak, akik a város iránt érdeklődhetnek, „ébren tartva a hitet, a meggyőződést, hogy számunkra Kolozsvár a föl nem adható város”. Péntek este B. Kovács István rimaszombati muzeológussal és Klement Zoltánnal, a Duna TV munkatársával Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke beszélgetett regionalizmusról és interetnikus viszonyokról.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 594
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap