label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. február 05.
Hatvanadik születésnapját ünnepli Románia legkisebb bábszínháza
Családias hangulatban ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját a kolozsvári Puck Bábszínház: a Király (I. C. Brătianu) utca 23. szám alatti intézmény előadótermében ma délután 4 órától A brémai muzsikusok, hattól pedig a Pulcinella című bábelőadást tekintheti meg a közönség. A születésnap alkalmából mind a magyar, mind pedig a román társulat előadása ingyenes lesz. Az évforduló kapcsán a társulat jelenlegi tagjai korábbi munkatársaik emléke előtt is tisztelegnek, ugyanakkor jelképes ajándékokkal köszöntik nyugdíjas kollégáikat. Mona Chirilă, Románia legkisebb, mindössze 94 férőhellyel rendelkező bábszínházának igazgatója úgy véli: bár a gazdasági válság igencsak érezteti hatását az intézményen, célkitűzésükön, hogy a legfiatalabbakat minél színvonalasabban szórakoztassák, nem kívánnak változtatni. Jelen pillanatban a legfontosabbnak azt tartja, hogy a bábszínház a mostaninál nagyobb terembe költözhessen.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Cataramă a PNL élére pályázik
Viorel Cataramă tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette azon szándékát, hogy indulna a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségéért.

[Napirenden] Harc a PSD elnöki tisztségéért
A Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Tanácsa tegnapi ülésén egyöntetűen úgy döntött, hogy február 20-ra összehívja a párt rendkívüli kongresszusát, amelynek napirendjén szerepel majd a párt új elnökének a megválasztása, az alapszabályzat módosítása és az elmúlt időszak eseményeinek elemzése. Úgyszintén a tegnapi tanácskozáson Adrian Năstase hivatalosan is bejelentette, hogy versenybe száll a PSD elnöki tisztségéért. Mircea Geoanaval szemben indulni készül a pártelnöki székért a szintén jelentős befolyással rendelkező Cristian Diaconescu és Miron Mitrea is.

[Napirenden] Verespatak: nem lehet megkerülni a környezetvédelmi engedélyt
Azt követően, hogy Borbély László környezetvédelmi miniszter a verespataki bánya megnyitásáról tárgyalt szerdán nem kormányzati szervezetekkel, az ügyben valamilyen formában érintettek – elsősorban a projektet ellenzők és támogatók – sajtóközleményekben igyekeztek képviselni álláspontjukat.

[Napirenden] CSAT: Amerikai rakétákat telepítenek Romániába
A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jóváhagyta azt az amerikai kérést, hogy ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat telepítsenek Romániába az amerikai rakétapajzs részeként – jelentette be csütörtökön Traian Băsescu. Az államfő a CSAT ülése után kevés részletet árult el, de úgy tűnik, hogy a Barack Obama amerikai elnök által módosított rakétapajzs-építési elképzelések keretében telepítenének elfogórakétákat a Fekete-tenger partján fekvő országba. Băsescu szerint szárazföldi kilövőállásokról indítandó rakétákat telepítenének Romániába, s a rendszer 2015-ben válna működőképessé. Az államfő hangsúlyozta, hogy a terv nem Oroszország ellen irányul. Az államfő csütörtöki bejelentése megfigyelők szerint váratlan volt.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A szerelemben csak a pillanat jutalmaz, az idő sohasem.

[Kult-Túra] MAINAP

[Vélemény] „Şmecherek” országa
Mi köze a mezőgazdaságnak a feddhetetlenséghez? Látszatra semmi. Ha azonban Mircea Dinescu költő szempontjából nézzük a kérdést, akkor már van összefüggés. A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) tagját ugyanis mezőgazdasági befektetései miatt összeférhetetlenséggel vádolta meg az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI). A február 3-án nyilvánosságra került hírek szerint „az ANI megállapította, hogy Mircea Dinescu esetében 2006. március 27. óta (kinevezésének időpontja) fennáll az összeférhetetlenség”, a költő ugyanis CNSAS tagsága mellett két vállalkozás vezetője is volt. Dinescu üzleti tevékenysége 2004 februárjában kezdődött, a S. C. AGROINDUSTRIALA S. R. L. CIUBEGA ügyvezetőjeként, továbbá 2005–2008 között a S. C. GRĂDINA CU VIŞINI S. R. L. ügyvezetői tisztségét is betöltötte, a CNSAS tagjává való kinevezésekor tehát köztudott volt (vagy lehetett) „összeférhetetlensége”. Érdekes módon az ANI elméje csak most világosodott meg, mindeddig nem zavartatták magukat ez ügyben.

[Vélemény] Mi az ára a koedukált oktatásnak?
A koedukált oktatás a macsó normáknak való megfelelésre ösztönzi a fiúkat – állítja egy amerikai szociológus. „A fiúiskolák segítik a fiúkat az érzelmek kifejezésének elsajátításában és a művészetek, a tánc és zene megkedvelésében” – ismerteti a Guardian, Abigail James amerikai pedagógus kutatásának eredményeit. A fiúiskolákról sokaknak az agresszív légkör és a fizikai erőszak jut eszébe. James szerint azonban a lányok jelenléte nemhogy csökkentené, sokkal inkább erősíti a macsó divatot az iskolában. Ha ugyanis nincsenek lányok, akkor a fiúk kevésbé akarnak kitűnni férfiasságukkal. A fiúiskolában nagyobb eséllyel sajátítják el a macsó kultúrában nőiesnek ítélt tulajdonságokat és képességeket, mindenekelőtt az érzelmek kimutatását.

[Vélemény] „Statisztikamagyarok”* avagy helyzetünk több oldalú megközelítése
A bürokráciával vívott harcba bele lehet fáradni, de sosem lehet belenyugodni. A közösségünk érdekében „vívott harcunkban” számon kérni, elvárni a folyamatos lendületet értelmetlen. Lendületből, jobb helyeken, forradalmat szoktak csinálni – ennek már egyenlőre lejárt –, mindennapi építő munkát nem. A kolozsvári – megmaradni akaró – magyarság helyzete megéri a többoldalú megközelítést.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 597
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap