label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. február 23.
Életmódváltásra lenne szüksége hazánk lakosságának
Akár tíz évvel is meghosszabíthatja Románia lakosságának élettartamát az egészségesebb életmód – derül ki az Egészségügyi Világszervezet legrissebb felmérésből. Románia a harmadik helyen áll a szív- és érrendszeri problémák okozta elhalálozások terén: 42 százalékos az elhalálozási arány a férfiak, 55 százalék pedig a nők esetében. Pekka Puska, a Szív Világszövetségének elnöke szerint a bántalmak megelőzése sokkal fontosabb, mint annak kezelése, ami amellett, hogy problematikusabb, sokkal többe is kerül. A Román Kardiológus Társaság megelőzésért és nevelésért felelős bizottsága országos program beindítását tervezi, amelynek célja a következő öt évben finnországi mintára, 10 százalékkal lecsökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek számát. Szőcs Ottó dietetikus szerint is a tájékoztatás a legjobb módja a megelőzésnek. – Legjobb ezt már az iskolában elkezdeni, ugyanis az idejében elkezdett felvilágosító munka a leghatékonyabb – hangsúlyozta.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Adóköteles nyugdíjak: igaz is meg nem is
A pénzügyminiszter összevissza kijelentései újból felélénkítették a sajtót, és sorra jelentek meg a politikusok nyilatkozatai, az internetes honlapokon pedig az olvasók megjegyzései. Ezúttal a nyugdíjak adóztatása került terítékre: Sebastian Vlădescu (képünkön) a központi sajtónak adott egyik interjújában kijelentette, hogy minden nyugdíjnak adókötelesnek kellene lennie, hiszen „egy civilizált államban minden jövedelmet megadóztatnak”. Azt is hozzátette, hogy közvitára kellene ezt bocsátani, hiszen elképzelhetetlen, hogy közel hatmillió jogosultat fizessen az állam, miközben három milliónál alig többen fizetnek jelenleg hozzájárulást, és kevesebb arányban, mint amennyit a kifizetések jelentenek. Hasonló, sőt még rosszabb a helyzet az egészségügyben, ahol 18 millió az ellátásra jogosult, és szintén csak három milliónál valamivel többen fizetik a biztosítást. Éppen ezért komolyan gondolkodik az egész adózási rendszer megváltoztatásán, ennek korszerűsítése érdekében.

[Napirenden] Elhalasztották az alkotmányt módosító szakbizottság létrehozását
A képviselőház és a szenátus Állandó Bürója tegnapi együttes ülésén úgy döntött, hogy elhalasztja az alkotmány módosításával foglalkozó parlamenti szakbizottság létrehozását. A kezdeményezés a demokrata-liberálisok részéről érkezett, de a liberális és a szociáldemokrata párti képviselők a javaslat ellen voksoltak.

[Napirenden] Tiltakozás román vezető politikusok rasszista kijelentései ellen
Tiltakoztak a Romák Polgári Szövetségének (ACR) képviselői azon a hétfői konferencián, amelyen Traian Băsescu államfő a romák helyzetének javítását célzó elképzeléseket mutatta be. Az eseményen jelen volt Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Nicolae Păun, a képviselőház emberi jogi bizottságának elnöke is.

[Napirenden] Újdonságokkal rukkolt elő a tanügyminiszter
Daniel Funeriu jelenlegi oktatásügyi miniszter újdonságokat vezetne be a közoktatásba. Így törvénytervezetet dolgozott ki arra vonatkozólag, hogy a kilencedik osztályt az V–VIII. oktatási ciklusba kellene beilleszteni, de vannak régi-új elemek az érettségi lebonyolításában is. A Funeriu-féle oktatási törvénytervezeten most dolgoznak a szaktárcánál, de nem kizárt, hogy jövő héten bemutatnák a kormánytagoknak, ezt követően pedig a parlamentnek. Funeriu tervezete egyaránt tartalmazza a Mircea Miclea volt tanügyminiszter által kidolgozott elnöki jelentést és az Ecaterina Andronescu volt szociáldemokrata tárcavezető által jegyzett elemeket.

[Napirenden] Geoană a szenátus elnöke maradhat
A Demokrata Liberális Párt (PD-L) elmozdítaná Mircea Geoanăt a szenátus éléről, a Szociáldemokrata Párt (PSD) azonban hallani sem akar arról, hogy a párt volt elnöke elveszítse a második legfontosabb közjogi méltóságnak megfelelő szenátusi elnöki tisztséget.

[Kult-Túra] Csodálatos India 1.
Kinyílt a világ. Már csak azért is, mert ha ezelőtt huszonakárhány évvel azt énekeltük nagy hangon „Ha majd nékem sok pénzem lesz, felülök a repülőre...”, nem nagyon reméltük, hogy úgy is lesz. És ma? Hát, ha van némi pénze a vállalkozó szellemű embernek, akkor akár a nagyvilágnak is nekivághat. Én megvallom, szívesebben fordulnék kelet felé. Kívánságszerű óhajom lehet, hogy megmarad az álom szintjén. De mindig szívesen olvasom a szerencsésebbek vagy bátrabbak beszámolóit. A kíváncsiságomba legutóbb nem kevés aggodalom is vegyült. Ugyanis a lányom küldte el benyomásait, természetesen villámposta útján, egyenesen...Indiából. Mire gondolhat ilyenkor bármelyik szülő? Hiszen, amit a média révén tudunk erről a Föld másik oldalán lévő, kontinensnyi országról, az egy időben csodálatos és döbbenetes is. Jó lenne oda menni, meg nem is. Teljesen más világ. És hogy ez így is van, az Angliából Indiába „átruccanó” Réka lányom sorai az elkövetkezőkben ezt nyilvánvalóvá teszik. (Török Zoltán)

[Kult-Túra] Az elmélyülten odaforduló történész
– A Korunk Kulcsa-díjat 2004-ben alapítottuk, de a lap 1957–’89-ig tartó időszakában is osztott elismeréseket – hat éve ezt a hagyományt elevenítettük fel. Törekszünk arra, hogy az irodalomtudomány ápolása mellett a Korunk össztársadalmi szerepet is vállaljon. Éppen ezért szerzőink és díjazottaink között ugyanúgy találhatók irodalmárok, képzőművészek, mint ahogy társadalomtudósok, történészek is – mondta az mta.hu-nak a Korunk főszerkesztője. Balázs Imre József kifejtette: A Korunk alkotóközössége a lap- és könyvkiadáson túl aktív szerepet vállal a kolozsvári kulturális életben, többek között a Korunk Akadémia című havi előadássorozattal. Ennek résztvevőjeként Romsics Ignác (képünkön) többször is járt már Kolozsváron és mindannyiszor teltházas, nagy hatású előadásokat tartott. Romsics Ignác emellett régóta segíti a lap munkáját, az idén például áprilisi számuk vendégszerkesztőjeként. A folyóirat szerkesztősége által odaítélt díj értékes munkájának elismerése is – nyilatkozta a folyóirat főszerkesztője.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Semmi sem valódi, amíg ki nem próbáljuk – még egy szólás sem igazi szólás, ameddig saját életünk nem szolgáltat példát rá.

[Kult-Túra] Mai nap

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 561
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap