label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. február 18.
Százegymillió euróból gazdálkodhat az idén Kolozs megye
Amint az várható volt, a Kolozs Megyei Tanács tegnapi ülésén az első napirendi pont megvitatása elhúzódott: több mint egy órát tartott, amíg a tanácsosok „kiegyeztek” és elfogadták a megye 2010-es költségvetését. A tanácsosoknak a tavalyi megyei büdzsét több mint 6 millió euróval meghaladó összkeret szétosztásáról kellett dönteniük. A különböző pártérdekek ellenére a szerdai pénzleosztás civilizált körülmények között, elfogadható vitaszellemben zajlott, és az RMDSZ-frakció javaslatainak egy része is kedvező visszhangra talált a plénumban. Az RMDSZ frakciója elsőrendű szempontnak tekintette, hogy biztosítsa a magyarlakta települések infrastruktúrájának fejlesztését. A tanács így idén is hozzá tud járulni falunapok, néptánctalálkozók szervezéséhez, műemléktemplomok javításához, és sikerült elkülöníteniük közel félmillió lejt egy olyan programra, amely korszerű játszóterek építését teszi lehetővé vidéki településeken.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Árulja a Peleş-kastélyt a királyi család?
Eladná a Peleş-kastélyt a román királyi család, az államnak azonban nincs pénze megvásárolni azt – adja hírül a sajtó. Márciusban lejár a két fél közötti bérleti szerződés, a tulajdonos pedig jelezte, hogy szándékában áll áruba bocsátani az egykori rezidenciát. A művelődési minisztérium azonban egyelőre nem rendelkezik a megvásárláshoz szükséges pénzösszeggel, ezért inkább a bérleti szerződés meghosszabbítását próbálja elérni. Kelemen Hunor művelődési miniszter elmondása szerint elég sok pénzre lenne szükség ahhoz, hogy ismét a román állam tulajdonába kerüljön a Peleş-kastély. A tárcavezető kifejtette, hogy amennyiben eladásra kerül sor, a román állam vásárlási előjogot élvez. A minisztérium folytatja az egyeztetéseket a királyi családdal az ügyben. Ami a bérleti díjat illeti, az sem kevés, a tulajdonosnak pedig szándékában áll növelni annak értékét is. Mint ismeretes, a Peleş-kastélyt és a Pelişort a hozzájuk tartozó telekkel együtt visszaszolgáltatták a I. Mihály királynak. A román kormány és a királyi család 2007-ben megállapodott abban, hogy a tulajdonos bizonyos pénzösszeg fejében a kastélyt múzeummá alakítja át.

[Napirenden] Káosz a PSD-ben
Teljes a káosz a Szociáldemokrata Pártban (PSD): a hétvégi tisztújító kongresszus előtt néhány nappal megbolydult méhkasra hasonlít a politikai alakulat. Néhány nappal ezelőtt Adrian Năstase jelentette be: mégse indul a pártelnökválasztáson, kedden Ion Iliescu fenyegetőzött visszavonulással, majd Cristian Diaconescuról terjedt el a hír, hogy visszalép, és hogy inkább az elnökhelyettesi funkciót pályázza meg a Geoană-csapatban. Diaconescu később határozottan cáfolta a hírt, leteremtve kollégáját, Rodica Nassar alelnököt, aki viszont esküszik, hogy maga Diaconescu hívta fel telefonon és kérte őt arra, hogy a visszavonulásáról szóló hírt szétkürtölje. Közben az ifjú Victor Ponta is bejelentette indulási szándékát, és a híres-hirhedt konstancai polgármester, Radu Mazăréról is kiderült, pártelnöki ambíciókat dédelget. Végül Miron Mitreáról terjedt el, hogy visszalép, a politikus azonban szintén határozottan cáfolt. Elmondta: megnyerte Radu Mazăre támogatását is, aki – ezek szerint – mégsem indul a választásokon.

[Napirenden] ALBERT ÁLMOSNAK ADOTT IGAZAT STRASBOURG
Az Emberi Jogok Európai Bírósága Albert Álmosnak Sepsiszentgyörgy volt polgármesterének, az RMDSZ szenátorának adott igazat egy évek óta húzódó peres vitát lezárva kedden.

[Napirenden] LAPSZEMLE
Újrakezdhetik az aranykitermelést a 2000-ben történt tiszai ciánszennyezést okozó gyár helyszínén Nagybányán, miután egy orosz tulajdonban lévő vállalat környezetvédelmi engedély kibocsátását kérte a román hatóságoktól – adta hírül szerdai számában a România liberă című napilap.

[Napirenden] Magyarázatra vár Agache fia
A református egyház figyelésével vádolt egyik rendőrtiszt fia tisztázni szeretné apja múltbéli szerepét, s ezért levélben fordult a vádlóhoz, Tőkés László európai parlamenti képviselőhöz, részletesebb információkat kérve tőle.

[Napirenden] Chiuariu-féle alkotmányreform: törölné a Cotroceni-palotát
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által egyelőre fel nem vállalt alkotmányreform-tervezettel állt elő tegnap Tudor Chiuariu volt igazságügyi miniszter, aki egyebek között az államelnöki tisztség megszüntetését javasolja. A volt tárcavezető reformcsomagja kitér a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók átalakítására is, és 12 régió létrehozását javasolja.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] Városkörkép
Az erdélyi városok problematikáját, kapcsolatait kívánja bemutatni az a beszélgetéssorozat, amelyet a Kolozsvár Társaság kezdeményez. – Kolozsvár ugyanis sokban „adósa” mindazoknak, akik idetelepedtek és itt dolgoztak, nem beszélve azokról a más városokból ideszármazott értelmiségi nemzedékekről, akik városunk szellemiségét gazdagították, sok esetben meghatározták – áll a társaság által kiadott sajtóközleményben. „Kapcsolataink tehát sok erdélyi és partiumi nagyvárossal valóban életbe vágóak voltak és azok ma is – gondoljunk csak annak a tízezres nagyságrendű magyar diákságnak a jelenlétére, akiknek egy része itt kíván letelepedni.

[Kult-Túra] Sugárzóna
Ebben a mai jegyzetben egy barátomról szeretnék megemlékezni. Mert a barátom volt, óvatosabban, de talán pontosabban: barátság kötött össze bennünket. Nem lovagolok a szavakon, inkább valami olyasmire utalnék, amit mindannyian érzünk azokkal kapcsolatban, akik igazán fontosak nekünk: a szeretet éppen attól is szeretet, hogy a sebeket is beépíti abba, ami két embert összeköti. A sebek foltok maradnak belül, hogy Egyed Péter mondatát alkalmazzam erre a helyzetre. Foltok, amelyek valahogy összeforrasztanak – a lüktető fájdalom után az ember arra gondol, megbántott és mégis ragaszkodom hozzá. Vagy nem fogalmazza meg, csak érződik, hogy valami megmaradt. Talán a legfontosabb.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A szép dolgok bátorítanak, hogy versengjünk velük, de a legnagyobb ösztönző az, ami bosszantja az embert.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1617
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap