label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. október 08.
Szakszervezeti monstrumtüntetés a kormánypalota előtt
Miközben a politikusok folytatták csatározásukat a választási kampány jegyében, a kormány épülete előtt hatalmas tüntető tömeg gyűlt össze tegnap. A Közalkalmazottak Szövetsége név alatt tömörülő, sokszínű szakszervezetek a rendszerváltás óta legnagyobb kormányellenes tüntetést rendezték meg. Igaz, hogy a szervezők 20 ezer emberre számítottak és végül csak kb. 15 ezren gyűltek össze, egységes fellépésük azonban komoly figyelmeztető jel a kormánynak, amely a hónap végén akár általános sztrájkkal is szembesülhet a közszférában. A szakszervezetisek nem csak a közalkalmazotti bérek egységesítését szabályozó törvény ellen tüntettek, hanem számon kérték a kormány által elmulasztott válságmegelőző intézkedéseket is, és jobb munkakörülményeket követeltek. A hétfői figyelmeztető sztrájk után ez volt a második nagyszabású akció, amit őszre ígértek a közalkalmazottak érdekeit védő szakszervezetek.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Veronica Drăgan a leggazdagabb nő
A legionárius mozgalommal és Nicolae Ceauşescu rezsimjével egyaránt jó kapcsolatot ápoló Iosif Constantin Drăgan özvegye, Veronica Drăgan a leggazdagabb román nő – derül ki a Forbes magazin tegnap nyilvánosságra hozott rangsorolásából.

[Napirenden] Idén is adnak fűtéssegélyt
A szerdai kormányülésen döntöttek a téli fűtéssegély összegéről. Emil Boc kormányfő kijelentette: erre a célra 173 millió eurót utalnak ki, hogy fedezzék a 2009. november 1-je és 2010. március 31-e közti időszakra esedékes fűtésszámlák költségeinek kiegyenlítését. A kormányfő hangsúlyozta: ha egy családban az egy személyre eső havi jövedelem nem haladja meg meg 155 lejt, akkor a téli fűtésszámla kilencven százalékát térítik meg. Ha az egy személyre eső havi jövedelem 355 és 425 lej között ingadozik, akkor a támogatás a fűtésszámla közel negyven százalékát teszi ki. Ugyancsak a szerdai kormányülésen döntöttek arról, hogy 424 millió eurót utalnak ki a mezőgazdasági támogatások fedezésére.

[Napirenden] Elhalasztották a közös kormányülést

[Napirenden] Román–lengyel együttműködés
Stratégiai partnerségről szóló együttműködési megállapodást írt alá tegnap Traian Băsescu román és Lech Kaczynski lengyel államfő. Băsescu elmondta, hogy azonos álláspontot képviselnek a Lisszaboni Szerződés érvénybe lépésével, valamint az új Európai Bizottság (EB) összetételével kapcsolatban. Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke a Hotnews című portálnak adott, szerdán közölt interjújában elmondta: örvendetes Románia és Lengyelország közeledése a jövendő mezőgazdasági biztosi poszt megszerzése érdekében kifejtett lobbi szempontjából. Lengyelország ugyanis támogatja, hogy román jelölt szerezze meg ezt a tisztséget. Buzek hangsúlyozta: fontos, hogy jól felkészült személy pályázza meg a posztot.

[Napirenden] Olteanu a pénzügyekre cseréli a politikát

[Napirenden] Romániába látogat az amerikai alelnök
Október végén, európai körútja során Bukarestbe is ellátogat Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke, aki Lengyelországot és Csehországot is felkeresi – közölte szerdán az alelnök sajtóirodája. A hivatalos közlés szerint Biden a három NATO-tagország állam- és kormányfőivel találkozik, de törvényhozókkal és a civil szféra képviselőivel is megbeszéléseket folytat. A tárgyalásokon szóba kerül a kereskedelmi kapcsolatok élénkítése, a beruházási lehetőségek, a demokrácia megerősítése, valamint közös biztonsági kérdések.

[Napirenden] Kései ellenzéki győzelem tisztogatás-ügyben
Alkotmányellenesnek nyilvánította az alkotmánybíróság azt a hírhedtté vált idei 37-es számú sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé tette, hogy az időközben felbomlott nagykoalíció saját embereit nevezze ki a kormány hatáskörébe tartozó megyei dekoncentrált intézmények élére. A rendeletet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ támadta meg a taláros testületnél.

[Napirenden] Parlamenti viszály a PD-L és az ellenzék között
Döntött a parlament két házának állandó bizottsága: a PNL–RMDSZ bizalmatlansági indítványát, amelyet a PSD is támogat, ma olvassák fel a képviselőház és a szenátus együttes ülésén, a szavazásra pedig jövő kedden kerül majd sor.

[Kult-Túra] Találkozás Yoshi Oidával
Yoshi Oida japán származású színművész és rendező tartott nemzetközi workshopot október 1. és 6. között a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A japán színész több mint 30 éven át Peter Brook munkatársa volt, számos műhelymunkát vezetett már Európában. Október 5-én este Claudia Willke Láttad-e a holdat? című, Yoshi Oidáról szóló dokumentumfilmjét láthatták az érdeklődők a színház stúdiótermében, ezt követően beszélgetésre került sor, a résztvevők feltehették kérdéseiket, ugyanakkor megismerkedhettek Yoshi Oida és Lorna Marshall Actorul invizibil (A láthatatlan színész) című könyvével. A színészmesterségről szóló román nyelvű kötet a nagyváradi ArtSpect kiadó gondozásában jelent meg. Képünkön Yoshi Oda dedikál.

[Kult-Túra] XLIII. Zenei Ősz – A capella-est
Őszt idéző Blaga-idézettel köszöntötte vendégeit Cornel Groza karmester és a Filharmónia kórusa, a Zenei Ősz harmadik estéjén. Az immár több mint harmincöt éve működő kórus évente körülbelül három a capella-esttel lepi meg közönségét, mellőzve a hagyományos vokál-szimfonikus szerepet. Ilyenkor újra és újra rádöbbenhetünk a kóruszene szépségére, amely – sajnálattal kell mondanom – elég hiányosan képviseltetik városunk zenei életében.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 617
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap