label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. október 20.
Talán jövőre sem lép életbe a lakásbiztosítási törvény
Az utóbbi években bekövetkezett természeti katasztrófák – földrengések, árvizek stb. – miatt a parlamentben ismételten elő-előkerült a lakások kötelező biztosításának kérdése. Tavaly ki is dolgozták az ezt szabályozó 260-as törvényt, amelynek idén március 1-jétől kellett volna életbe lépnie, ám azt végül is 2010. július 1-jére halasztották. Már megalakult az a szervezet (PAID), amely magába foglalja a kötelező lakásbiztosítást megköthető társaságokat, ám az igazgató tanács elnökei néhány nappal ezelőtt megtartott konferenciájukon kételyüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a jogszabály életbe léphet-e egyáltalán jövőre. Bíró Albin, az Országos Biztosítás-felügyeleti Tanács tagja úgy véli: a tavaly kidolgozott és elfogadott 2008/260-as, a kötelező lakásbiztosításra vonatkozó törvény nem szolgálja sem a romániai lakástulajdonosok, sem a biztosítótársaságok érdekeit.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Meghalt Radu Timofte, az egykori hírszerző főnök
Hétfőn hajnalban, 60 éves korában elhunyt Radu Timofte, a román belföldi hírszerző szolgálat (SRI) 2006-ban lemondott vezetője. Timoftét még Ion Iliescu államfő nevezte ki hivatala élére, de egy ideig Traian Băsescu is megtartotta. A kémfőnök cserében meg is tett mindent, hogy Băsescu kedvébe járjon. Lojalitását akarta bizonyítani például azzal is, hogy – mint állította – sikerült információkat szereznie egy, az államfő ellen tervezett merényletről, és így sikerült azt megakadályoznia. Timofte nyíltan beszélt arról, hogy az SRI megfigyelés alatt tartott „egyes külföldi újságírókat”, akik „nemzetbiztonsági veszélyt jelentő tevékenységet fejtenek ki” Romániában.

[Napirenden] Lapszemle
Október 12-én az Ország-gyűlés három ellenzéki politikusa – Semjén Zsolt (KDNP), Simicskó István (KDNP) és Németh Zsolt (Fidesz) – törvénymódosítást nyújtott be, amelynek értelmében mindenki, akinek a felmenője magyar és beszél magyarul, lakóhelyétől függetlenül kapja meg a magyar állampolgárságot, ha kéri. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője kijelentette, ha a Fidesz kormányra kerül, első ténykedései közé tartozik majd a kettős állampolgárságról szóló törvény megalkotása. Leszögezte: a parlament erkölcsi kötelessége e kérdés rendezése, de jelenlegi összetételében erre nem képes.

[Napirenden] Băsescu a Boc-kormány hivatalban maradásával is számol
Elkezdte az eleve kudarcra ítélt kormányalakítási tárgyalásait Lucian Croitoru miniszterelnök-jelölt, aki tegnap a Demokrata Liberális Párt (PD-L) székhelyén folytatott megbeszélést az Emil Boc vezette politikai erővel. Ez a megbeszélés azonban nem hozhatott semmi újat az elhúzódó kormányválság holtpontról való kimozdításában, hiszen a Croitoru-kormány sorsa továbbra is az ellenzéki pártoktól függ.

[Napirenden] Érvénytelen szavazásra buzdít az SZNT
Érvénytelen voksok leadására buzdítja szimpatizánsait a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az államfőválasztáson. Izsák Balázs, az SZNT elnöke szerint az elnökválasztás Székelyföldön „autonómia-népszavazássá tehető”, ha minél többen érvénytelenítik szavazócédulájukat. Felhívása szerint a székelyföldiek ne válasszanak államelnököt Romániának, amíg nem választhatnak elnököt saját régiójuknak is. Izsák azt szeretné, hogy ezúttal is Székelyföldön legyen a legmagasabb a választási részvétel. Szerinte a nagyszámú érvénytelen szavazatra „felfigyel a világ”, ezeket pedig „az autonómia melletti akaratnyilvánításként értelmezi” majd.

[Kult-Túra] Andy Garcia az orosz–grúz háborúról szóló filmben
Miheil Szaakasvili grúz elnököt alakítja a tavalyi orosz–grúz háborúról szóló filmben Andy Garcia.

[Kult-Túra] Déry-díj Vallasek Júliának
Négytagú kuratórium (Réz Pál elnök, Ilia Mihály, Lator László és Závada Pál tagok, valamint dr. Szinger András, az ARTISJUS Egyesület főigazgatója, titkár) ítélte oda az idei Déry-díjakat.

[Kult-Túra] Nemzetközi Kálvin-konferencia a teológián
A Kálvin-év kapcsán kétnapos nemzetközi Kálvin-konferenciát szervezett a múlt héten a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Kálvin teológiájának mai olvasata címmel, Juhász Tamás teológiai tanár kezdeményezésére. Csütörtökön Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke által vezetett áhítat után Geréb Zsolt elnökletével Szűcs Ferenc budapesti teológiai tanár, Pásztori-Kupán István kolozsvári teológiai tanár, valamint a galaci egyetem filozófiatanára, Mihai Androne előadására, este pedig művészi műsorra került sor. Pénteken az Oláh Mátyás teológiai hallgató által vezetett áhítat után Kállay Dezső elnökletével Frank Sawyer sárospataki teológiai tanár, Jan-Andrea Bernhard zürichi lelkipásztor, tudományos kutató, illetve Juhász Tamás kolozsvári teológiai tanár előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A rendezvény könyvbemutatóval folytatódott: Szóra bírva. Kozma Zsolttal beszélget Tunyogi Lehel című könyvet az Exit Kiadó bocsátotta a nagyközönség elé.

[Kult-Túra] „Legyünk büszkék arra, hogy színészek vagyunk”
Zsúfolásig megtelt az EMKE–Szabédi Emlékháza péntek délután, ahol Kötő József: Színjátszó személyek Erdélyben (1919–1940). Közhasznú esmeretek tára című, a Polis Kiadó által megjelentetett könyvével ismerkedhettek meg az érdeklődök. Igaz, Kötő József nem színész, ám valamiképpen közéjük tartozik: több mint négy évtizede foglalkozik az erdélyi magyar színjátszás titkainak feltárásával.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Az idő múlik, mi pedig múlunk vele.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7   8    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 343
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap