label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. szeptember 26.
Az EMNT még nem döntött Kelemen Hunor támogatásáról
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) egyelőre még nem döntött arról, hogy támogatja-e vagy sem a november 22-i elnökválasztáson az RMDSZ államfőjelöltjét, Kelemen Hunort. Ezt Tőkés László, az EMNT elnöke jelentette be tegnap Kolozsváron az RMDSZ és az EMNT képviselőit magában foglaló Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) ülésén. A zárt ajtók mögött zajló tanácskozásról Markó Béla, az RMDSZ, illetve Tőkés László, az EMNT elnöke számolt be röviden a sajtónak, amikor is egyúttal az újságírók kérdéseire is válaszolt. Az erdélyi magyar közösség két vezető politikusának nyilatkozatából az is kiderült, hogy létrehozzák a Kulturális Autonómia Tanácsot (KAT), amely várhatóan 2010. január 16-án tartja alakuló ülését. Markó Béla és Tőkés László az RMDSZ esetleges jövőbeni kormányzati szerepvállalásával kapcsolatban is kifejtették véleményüket, ugyanakkor mindkét politikus elégedetten nyugtázta, hogy továbbra is működik az erdélyi magyar összefogás.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] László Attila: Minden szavazás egy népszámlálás
Az elnökválasztási kampány megszervezése volt a Kolozs megyei RMDSZ képviselőtanácsa (MKT) tegnapi ülésének legfőbb napirendi pontja. Jelen pillanatban Kelemen Hunor elnökjelölését támogató aláírások összegyűjtése zajlik, a kötelező 200 000-ből Kolozs megyére 20 000 aláírás összegyűjtése hárul, ezeket legkésőbb október 16-ig kell továbbítaniuk.

[Napirenden] Băsescutól függ Kovesi kinevezése
Traian Băsescu államelnöktől függ, hogy Laura Codruţa Kovesi betöltheti-e újabb három évre a főügyész tisztségét. A Legfelsőbb Bírói Tanács tagjai csütörtökön ugyanis elutasították Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter javaslatát, amelyben Kovesit jelölte újabb három éves mandátumra. A tanács elutasító véleményezése egyhangú volt: az ügyészségi részleg mind az öt tagja a jelenlegi főügyész újabb kinevezése ellen szavazott. Mivel azonban a tanács határozata csupán ajánlás jellegű, Kovesi további sorsa az államelnöktől függ: ő nevezi ki ugyanis a főügyészt.

[Napirenden] Döntöttek az Iskola Alapítvány bérlakásairól
Az Iskola Alapítvány kuratóriumának tegnapi ülésén döntöttek arról, hogy az egyetemi oktatók közül kik lesznek a Kedvezményes bérlakások egyetemi oktatóknak elnevezésű pályázat kedvezményezettjei. A kuratóriumi ülésre a magyar sajtó jelenlétében került sor.

[Kult-Túra] Szabó Tamás gyűjteményes kiállítása: hatvan év ötven képe
Fényképészek masináinak kattogása közepette nyitották meg csütörtökön délután a Szabó Tamás kolozsvári fotóművész által 1949 és 2009 között készített alkotásokból összeállított gyűjteményes kiállítást a Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota). A fényképész életútját Feleki István muzeográfus, a tárlat kurátora ismertette, munkásságát pedig Székely Sebestyén György művészettörténész méltatta. A megnyitón Călin Stegerean, a múzeum igazgatója arra biztatta a jelenlévő fotósokat, hogy szóljanak néhány szót, értékeljék a kiállított alkotásokat.

[Kult-Túra] Mivel foglalkozik mostanában...
Aki ült már egy asztalánál és beszélgetett Demény Attilával, az tudja, hogy kezei külön életet élnek. Különböző zongoradarabok kelnek életre ujjai alatt, egy-egy hosszabb beszélgetés alatt akár egy egész zongoraverseny is „elhangzik”. Kár, hogy ennek a különleges „koncertnek” csupán szemtanúi lehetünk, a hangjegyek csak Attila fejében állnak össze zenévé, a beszélgetőpartner számára sajnos nem „szólalnak meg”. Zongoraművészi pályájáról csupán múltidőben beszél, ujjai azonban öntudatlanul újra és újra ott vannak a „pódiumon”. Zenét szerez, operát rendez, fesztivált szervez, vezényel, intézi a Romániai Magyar Zenetársaság ügyeit, egyengeti fia előadóművészi pályáját. Ráadásul én is kíváncsiskodtam: mivel tölti idejét?

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A zene rendet teremt a csöndben.

[Kult-Túra] Mai nap

[Vélemény] „Egyre fogékonyabbak a romániai fiatalok arra, hogy önkéntesként dolgozzanak nemes célok érdekében”
Beteg, fogyatékkal élő, vagy hátrányos anyagi helyzetű gyerekeken és családokon segít 15 éve a kolozsvári Little People Alapítvány. Katie Rizvivel, a szervezet alelnökével többek között arról beszélgettünk, hogy a romániai fiatalok körében mennyire kedvelt tevékenység az önkéntes munka. Férjével, a londoni születésű Shajjad Rizvivel, a szervezet elnökével Kolozsváron ismerkedett meg, korábban ugyanis mindketten a kincses városban szakmai gyakorlatoztak. Katie 1995-ben, a délszláv háborúban folytatott munkája befejeztével egy színjátszást tanuló csapattal tért vissza a városba. Mint mondta, a csapat tagjai elsősorban arra voltak kíváncsiak, miként tudnak segíteni a beteg gyermekeken; külföldön az önkénteskedés egyáltalán nem ismeretlen fogalom. Nem sokkal később létre is hozták a Little People Alapítványt, amelynek mostanra több mint száz, Kolozsváron és Bukarestben dolgozó önkéntese van. A szervezet állandó önkéntese egy francia, egy ukrán és egy japán személy is, mellettük pedig több helyi román és magyar anyanyelvű gimnazista, egyetemista és felnőtt is csatlakozott hozzájuk.

[Körkép] Elkezdődött Kolozsváron a Torda Feszt
Gazdag látnivalóval várja az érdeklődőket hétvégén az Expo Transilvania kiállítócsarnokban az ötödik alkalommal megrendezett Torda Feszt, amely betekintést nyújt a város és a közeli települések életébe, hagyományaiba. A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón felszólalt többek között Indrei Raţiu, a Tordafeszt Alapítvány alelnöke, a rendezvény egyik fő szervezője; Jan Sorensen, az ENSZ egyik tagszervezetének romániai képviselője, Rosemarie Barron, az oxfordi Brookes Egyetem és Peter McGalligan, az oxfordi Gastronomica Alapítvány képviselője, s nem utolsósorban a romániai gyökerekkel rendelkező híres zongoraművésznő, Lory Wallfish – az Amerikai George Enescu Társaság alapítója.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 497
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap