label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. szeptember 25.
Segítséget kérnek a nép ügyvédjétől a szakszervezetek?
Ma ülnek össze Bukarestben a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) területi képviselői, hogy megbeszéljék: milyen tiltakozó akciókat szerveznek azért, hogy kifejezzék egyet nem értésüket az egységes bérezési törvény egyes cikkelyeivel kapcsolatban. Ugyanakkor az ebben a hónapban megalakult Költségvetési Alkalmazottak Szövetsége (AB) a következő tiltakozó akciókat helyezi kilátásba: szeptember 30-án, szerdán 11–13 óra között sztrájkőrséget állnának a Demokrata-liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyeszékhelyen található székházai előtt, október 5-én általános sztrájk, október 7-én pedig tüntetés Bukarestben. Eme szakszervezet vezetőségi tagjai latolgatják, ne forduljanak-e a nép ügyvédjéhez a felelősségvállalással elfogadott három törvény ügyében. Ugyanakkor az egészségügyi szakszervezetek három hét haladékot adtak Ion Bazac miniszternek arra, hogy megoldja az egészségügyi rendszer problémáit.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Haladékot kapott az egészségügyi miniszter
Három hét haladékot adtak a szakszervezetek az egészségügyi miniszternek arra, hogy megoldja az egészségügyi rendszer problémáit, ellenkező esetben újabb sztrájkot szerveznek – döntötte el tegnap a Sanitas Szövetség Országos Tanácsa. A szakszervezetek tanácskozásán a kórházigazgatók kilátástalan helyzetét és az egészségügyi intézmények alulfinanszírozási nehézségeit elemezték, amely akár az egész rendszer lebénulásához is vezethet.

[Napirenden] Leszavazták a PNL–RMDSZ bizalmatlansági indítványt
Elbukott az Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ közös bizalmatlansági indítványa, amelyet azt követően nyújtottak be, hogy a kormány múlt héten felelősséget vállalt három törvénytervezetért. A két ellenzéki párt a három közül az egyik, a közalkalmazottak egyéni bérezését szabályozó tervezet miatt élt a bizalmatlansági indítvány benyújtásának lehetőségével. Ahhoz, hogy az indítványt a parlament elfogadja, 236 igen voksra lett volna szükség, de csak 112-en szavazták meg a kezdeményezést, amely – siker esetén – nem csak a kifogásolt törvény, hanem a kormány bukásához vezetett volna. A jelek szerint a két ellenzéki párt saját honatyáit sem tudta mozgósítani: a 121 liberális és RMDSZ-es parlamenti képviselőből, akik a bizalmatlansági indítványt aláírták, tegnap már csak 112-en adták le voksukat, nyolcan hiányoztak, köztük négyen az RMDSZ-ből.

[Napirenden] Egykamarás parlamentet vezetne be Băsescu
Újabb ötlettel rukkolt elő tegnap Traian Băsescu: az államfő népszavazás kiírásának jóváhagyását kérte a szenátus és a képviselőház elnökétől, amit elképzelése szerint november 22-én, az elnökválasztással egy időben tartanának. A referendum témája ezúttal a legtöbb 300 tagú, egykamarás parlament létrehozása lenne (a jelenlegi kétkamarásnak 471 tagja van). Băsescu csütörtöki sajtónyilatkozatában kifejtette: azért javasolja a népszavazás megszervezésére az elnökválasztás időpontját, mivel így pénzt lehetne megtakarítani.

[Kult-Túra] Művelődési seregszemle: idén Galántán ünnepeltek
A Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napok a magyar közművelődési élet egyik legjelentősebb, évente megrendezett seregszemléje. Amolyan kulturális vetésforgó, amelyet mindig más-más történelmi régióban szerveznek meg. Idén szeptember 16–20-a között XIV. alkalommal került sor erre a rendezvényre a felvidéki Galántán, valamint a környékbeli, többségében magyarok lakta településeken. Ez évben azért is esett a választás a Felvidékre, mivel a CSEMADOK Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját.

[Kult-Túra] Ébren álmodók és álmodva élők
Autójuk árnyékában szunyókáló sofőröket, kanapén fekvő fiatalokat, parkbéli csavargókat és Hollywood utcáin sétálgató hírességeket, ébren álmodókat és álmodva élőket kapott lencsevégre az elmúlt 15 évben a kolozsvári születésű Matei Horvath Bugnariu fényképész. Munkáiból ezúttal a Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota) szerveztek kiállítást Józan álmok címmel, a tárlatot pedig szerdán délután, Dorel Găină fotóművész, egyetemi tanár jelenlétében nyitották meg.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Mintha igaz volna, hogy vannak szerencsétlen napok az esztendőben, amikor csövestől szakad a nyakunkba a bosszúság és keserűség, éppúgy vannak néha örömnapjaink is, amikor mintha angyalok hágnának egymás sarkába, hogy nekünk örömet szerezzenek.

[Kult-Túra] Mai nap

[Vélemény] Băsescu újabb csele
A jól bevált cselt alkalmazza ismét Băsescu. Referendumot indítványoz az elnökválasztások napjára olyan témában, ami népszerű a választók körében, ami ellen a politikusok csak hangfogóval berzenkedhetnek, és ami tökéletes figyelemelterelő hadművelet is egyben. Figyelemelterelés a valós gazdasági problémákról, a vállalhatatlan egységes bérezési törvényről, sztrájkfenyegetőzésekről, és nem utolsósorban a megszaporodó elnöki bakikról. Három légy egy csapásra: motiválni a válságba belekeseredett választót, aki egyre inkább a rezignált otthonmaradást választaná a szavazás napján, ugyanakkor belekényszeríteni a pártokat egy olyan vitába, amelyből csak vesztesen kerülhetnek ki, hacsak nem váltanak hirtelen retorikát, és nem teszik magukévá az elnöki ötletet. (De ha ad absurdum így is cselekednének, akkor is Băsescu pozícióját erősítenék.) Továbbá elterelni a figyelmet az olyan malőrökről, mint amilyen az – egyébként szakmailag magas színvonalú – elnöki bizottsági jelentés prostitúcióra és a könnyű drogok legalizálására vonatkozó része, ami a jelek szerint nem csak az egyházat, hanem magukat az örömlányokat is Băsescu ellen hangolta.

[Vélemény] Memento
Kapjon, Haller-kastély. A kis falu (magyar lakosság aránya 3,7 százalék) Déstől 8 km-re húzódik. Nemesi udvarháza a 17. században épült, a 18. században a Haller család átépítette. A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton megnyitott fényképkiállításon, amelyen Virgil Pop építésznek, a területi műemlékvédelmi hivatal titkárának fotói Kolozs megye romokban álló, tönkretett műemlékeit mutattják be, és amelyet lapunk sorozatban közöl, a Haller-kastély is feltűnik. A szakember a következő megjegyzést fűzte hozzá: „A 60-as években a kastély még jó állapotban volt, akkor a zsindelytetőt kicserélték cserépre, amely aztán beomlott”.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 353
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap