label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. szeptember 15.
Ellentétek jegyében kezdődött a 2009/2010-es tanév
Több millió gyermek, szülő és pedagógus vett részt hétfőn délelőtt a tanévnyitó ünnepségeken. Kolozsváron minden tanintézetben felolvasták a polgármester köszöntő levelét, az iskolák igazgatói és aligazgatói pedig az ekkor szokásos üdvözlő, tanulásra serkentő beszédekkel köszöntötték a tanulókat. Sajnos, Kolozsváron két lakónegyedi iskolában – a Mărăşti negyedi I. Agârbiceanu és a Monostor negyedi O. Goga általános iskolában – gyerekhiány miatt nem indítottak magyar első osztályt. Beszámolunk a Báthory-, Brassai-, Apáczai-, O. Ghibu-líceum, János Zsigmond Unitárius Kollégium, s nem utolsó sorban a S. Toduţă Zenelíceum tanévnyitó ünnepségeiről. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE) is tegnap tartották meg a tanévnyitó ünnepséget, amelyen jelen volt Szilágyi Mátyás magyar főkonzul is, aki arról biztosította a jelenlévőket, hogy a magyar kormány ugyanannyival támogatja az egyetem működését, mint az elmúlt tanévben.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Kitennék a PSD-t a kormányból
A koalíciós szerződés felbontása mellett szavaztak a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) szenátorai. Ezt a szenátusi frakcióvezető, Traian Igas jelentette be. A döntésről kedden értesítik a párt vezetőségét. A képviselők még nem hoztak határozatot ebben a kérdésben. Igas szerint a demokrata-liberálisoknál – különösen a területi szervezetekben – betelt a pohár a Szociáldemokrata Párttal (PSD) való együttműködést illetően. “Nem mehet ez így tovább! Vagy velünk van a PSD kormányon, vagy ellenzékben a liberálisokkal. Amennyiben hamut szórnak a szociáldemokraták a fejükre, még rendbe hozhatjuk a dolgokat, ellenkező esetben szüntessük meg az együttműködést!”, hangoztatta a szenátor.

[Napirenden] Bojkottálja a PNL a felelősségvállalást
Nem vesznek részt a liberális képviselők és szenátorok a parlament két házának mai együttes ülésén, amelyen a Boc-kormány felelősséget vállal az oktatási, az egységes közalkalmazotti bérezési, illetve az egyedárúságok átszervezését szabályozó törvénytervezetekért. Ami pedig az ezt követő államfői beszédet illeti, a PNL-s törvényhozók végig fogják hallgatni Traian Băsescu elnök beszédét, de elsősorban az államfői hivatal, a parlament intézménye iránti tiszteletből – jelentette be Crin Antonescu, a párt elnöke.

[Napirenden] „Az iskola nem kampánytribün”
Sok helyen eredményesnek bizonyult a tanügyi szakszervezetek felszólítása az évnyitó bojkottálására, ha azon politikusok is részt vesznek. „A politikusok cserbenhagytak minket, valamennyien szavazatszerzésre használják fel ezeket az eseményeket. A tanévnyitó ünnepség a gyermekeké, a szülőké, a tanároké, a politikusok nem teszik helyesen, hogy összetévesztik ezeket a helyeket a kampány-tribünökkel” – hangoztatták a pedagógusok.

[Napirenden] Nyolcadik tanévét kezdi a Sapientia
Tegnap kezdődött a tanév a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE) is. Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke beszédében kifejtette: „A Sapientia EMTE szeretne megfelelni az erdélyi magyar társadalom elvárásainak. A Sapientia beépült már az erdélyi magyarság életébe. Remélhetőleg, akik most kezdik egyetemi tanulmányaikat, már véglegesen akkreditált egyetemen államvizsgázhatnak” – biztatta a jelenlévő első éves hallgatókat Kató Béla.

[Napirenden] Ellentétek jegyében kezdődött a 2009/2010-es tanév
Ünnepi megnyitó beszédekkel, köszöntőkkel, a minden évi újrakezdés örömével, izgalmával kezdődött el az idei tanév a Báthory István Elméleti Líceumban. Kovács Sándor kanonok, főesperes-plébános Márton Áron püspök ma is érvényes tanítását idézte: a neveléstudomány belátta, hogy az iskola öncélú, erkölcstelen és tarthatatlan intézménnyé lesz, mihelyt az élettől elvonatkozik, a gyermeknek csak ismereteket nyújt, az értelmét fejleszti, és elhanyagolja a többi képességét. A mi célunk nem az, hogy mivé váljon a gyermek, hanem egyszerűen, hogy boldog legyen, és felkészült emberként megállja helyét az életben, mondta a főesperes, emlékezve az iskola több száz éves minőségi oktatására, a nyáron elhunyt Tőkés Elek igazgató kiemelkedő munkásságára. Szerinte a szabadság a keresztény értelemben azt jelenti, hogy a lehúzó erők ellenére képesek vagyunk vállalni és választani a jót, megküzdeni érte.

[Kult-Túra] „Határtalan” színházi esték Egerben
Határon túli magyar társulatok is részt vesznek a Kárpát-medence kincsei elnevezésű programsorozaton, amely szerdán kezdődik és vasárnap ér véget Egerben.

[Kult-Túra] XIX. Hajnal akar lenni népdaléneklési verseny
A Szent-Györgyi Albert Társaság, a Dinu Lipatti Filharmónia, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Szatmárnémeti MADISZ, a szatmárnémeti Szentlélek plébánia, a Szatmárnémeti – Németi Református Egyházközség, az Ady Endre Társaság, a KÓTA, Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége szakmai támogatásával október 23–25 között rendezik meg Szatmárnémetiben a XIX. Hajnal Akar Lenni népdaléneklési versenyt, a világon bárhol élő magyar, nem hivatásos népdalénekesek számára.

[Kult-Túra] Micsoda brigantik
Történelmi hűséget hiába is keresünk Quentin Tarantino új filmjében, a Becstelen brigantyk című opusban. Hogy Hitlert és a többi náci vezért nem egy moziteremben lőtték szitává és gyújtották rájuk az épületet, azt azok is tudják, akik nem történelem szakon szereztek diplomát. Persze, ha Tarantinón múlott volna, a Harmadik Birodalom sokkal hamarabb összeomlott volna, sajnálhatjuk tehát, hogy nem az ő forgatókönyve szerint zajlott a történelem.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Az élet nem a biztonságról szól: kockázat nélkül nem lehet játszmát nyerni.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 346
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap