label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. augusztus 31.
Családbarát rendezvénysorozat a bonchidai Bánffy-kastélyban
Nyolcadik alkalommal rendezték meg a hétvégén a Bonchidai Kastély Napokat. A Transylvania Trust Alapítvány, a Bonchidai Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács által szervezett kétnapos rendezvénysorozat alatt gyerekek és felnőttek egyaránt jól szórakoztak, a résztvevők pedig bőven találtak maguknak enni- és innivalót. A szervezők véleménye szerint mindkét nap jól sikerült, a vasárnapi borús idő ellenére is sokan látogattak ki. Idén gazdagabb programmal várták az érdeklődőket, szombaton két koncertre is sor került, és újdonságként filmvetítést is kínáltak a közönség számára. A Romániai Magyar Cserkészszövetség, a gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület és a szamosújvári Téka Alapítvány jóvoltából számos gyermekprogramra került sor, így az apróbb népség sem unatkozott. „Ha az emberek jól érzik magukat itt, akkor mi is elégedettek vagyunk”, összegezte véleményét lapunk kérésére Hegedüs Csilla, a Transylvania Trust ügyvezető igazgatója.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Miniszterek lemondása
Önként lemondanak nettó keresetük 20 százalékáról a Boc kabinet miniszterei – erre egy saját felelősségű nyilatkozatban vállalkoztak, az innen származó költségvetési „adomány” év végéig eléri a 95 ezer lejt. Ioana Muntean kormányszóvivő bejelentése szerint a miniszterelnök és helyettese havi 1200 lejtől válna meg, a kormányfőtitkár és a többi miniszter körülbelül 1100 lejtől. A megtakarított összegeket az állami büdzsébe irányítják.

[Kult-Túra] Teát vagy kávét parancsol?
Érdekes és ugyanakkor egyedi együttműködésnek lehettek tanúi hét végén a kávé és a tea „szerelmesei”: a Művészeti Múzeum és az Il Café kereskedelmi egység a Bánffy-palota első emeleti teraszán látta vendégül mindazokat, akik éppen betévedtek. Szombaton a kávét, vasárnap pedig a teát kedvelőket várták a délelőtt 10-től, 11-től és 12-től kezdődő, gyakorlati bemutatóval is egybekötött előadásokra. Szombaton Călin Pâslaru, az Il Café igazgatója mesélt a kávé eredetéről, a kávéfajtákról, miközben a jelenlévők kényelmesen leülhettek az első emeleti teraszon elhelyezett asztalokhoz, s kedvükre szürcsölhették kedvenc italukat. Úgy tűnt, a szombat délelőtti napsütésben senki sem sietett: miután kényelembe helyezték magukat a vendégek, feltehették az előadónak kérdéseiket, s addig ismeretlen asztalszomszédjaikkal folytattak eszmecserét.

[Kult-Túra] Sokszínű repertoár a nosztalgiák városában
Csak gondolom, hogy felsőoktatási tanulmányainak színhelye iránt érzett nosztalgiája hozta Wilhelm Schmidts-et Kolozsvárra, a Farkas utcai református templomba. Igaz, manapság elég elterjedt gyakorlat, hogy a felsőoktatási tanulmányok után a fiatalok külföldön tökéletesítik tudásukat, ám azt kevesen mondhatják el, hogy a Német Akadémiai Csereszolgálat ösztöndíjasaként, pontosabban a würzburgi zeneművészeti főiskola hallgatójaként térnek vissza tanulmányaik városába úgy, mint Wilhelm Schmidts. A nagyszebeni származású fiatal előadó Ursula Philippinél kezdte tanulmányait, majd a kolozsvári akadémián Erich Türk és Maria Abrudan növendéke volt. Hangverseny-tapasztalatát nem csak a hazai, hanem külhoni hangversenydobogókon is kamatoztatta.

[Kult-Túra] Közösségi napok Szucságon
A hét végén zajlottak a Kolozsvár melletti Szucságon a Györffy György Közösségi Napok. Az immár harmadik alkalommal megszervezett találkozót a falu híres szülöttjéről, Györffy György történészről nevezték el; a Magyar Tudományos Akadémia tagja 1917-ben született Szucságon, és 2000-ben hunyt el.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Úgy tékozoltuk bolygónk természeti kincseit, a levegőt és a vizet, mintha nem lenne holnap, s így már nem is lesz.

[Kult-Túra] Mai nap

[Kult-Túra] „A nőszövetség az egyház szíve-lelke”
Az Unitárius Nõk Országos Szövetségének (UNOSZ) 18. közgyûlésére szombaton került sor Kolozsváron, a János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György dísztermében. A zászlók behozatala után Asztalos Klára UNOSZ-elnök köszöntötte a résztvevõket, majd megállapította, hogy a 300 tagú közgyûlés határozatképes. Bálint-Benczédi Ferenc püspök beszédében a nõszövetség munkájának fontosságát és sokrétúségét hangsúlyozta. „Egyházi világunk színe-java van most jelen, amely a közért munkálkodik. A szószéket össze kell kötni a mindennapi élettel, s ez nem csak a pap feladata: húsz éve a nőszövetségek is részt vállaltak ebben, s ugyanakkor népi értékeink megőrzésében is” – méltatta a püspök. Jelen volt a rendezvényen a Svájcban élő Gyarmathy-házaspár, akik az UNOSZ régi támogatói.

[Vélemény] A pénz boldogít
Hajlamosak vagyunk egyre újabb fogyasztási cikkekben keresni a boldogságot, de a hatás átmeneti, és egyre csökken. Jobban járnánk, ha ajándékra vagy élményekre költenénk – derül ki amerikai pszichológusok kutatásaiból, olvasható a Metazinon.

[Vélemény] Kolozsvári néző
Előszeretettel foglalkoznak a román lapok azzal, ami húsz éve történt, amiről az 1989. december 21. előtt megjelent újságok írtak. A napokban arról olvashattunk (az Adevărulban), hogy milyen volt a kommunista Bukarest éjszakai élete, miképpen működött – illegálisan illetve fél-legálisan – a prostitúció, hogyan emlékeznek ezekre az időkre a hajdani taxisok, az üzlet (részbeni) lebonyolítói. Az összeállítás szerkesztői találtak egy mostanában megjelent Ion Mihai Pacepa-cikket is (The Sunday Times), amelyben tulajdonképpen semmi új nincs, hiszen a titkosszolgálatok, a kémelhárítás illetékesei mindig is felhasználták a prostituáltakat (nőket és férfiakat), mindenekelőtt a külföldiek megfigyelésére.

[Körkép] Közepes eredmények a pótérettségin

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 896
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap