label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. augusztus 19.
Továbbra sincs pénz az iskolák felújítására
Habár ez év májusában még reménykedtünk, hogy a költségvetés-kiigazítással több pénz jut iskola-felújításra, mára már bebizonyosodott, ezek a remények nem válnak valóra. Péter Tünde főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk: június elején a 655-ös számú kormányhatározattal mindössze 8,48 millió lejt utaltak ki Kolozs megyének iskola-felújítási munkálatok fedezésére. A főtanfelügyelő-helyettes lapunknak kijelentette: még mindig érvényes az a megállapítás, hogy legalább hetvenmillió lejre lenne szükség az épületek felújítására. Ugyanakkor a polgármesteri hivatal több tanintézetnek, így a magyar tannyelvű vagy magyar tagozatos líceumoknak is juttatott némi pénzt, ám csakis a legszükségesebb munkálatok fedezésére. A tanintézetekben általában kisebb munkálatokat tudtak csak elvégezni, de volt olyan eset, hogy a szülőket tömörítő egyesületek és alapítványok jóvoltából sikerült felújítani a rászoruló épületeket.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Kelemen: Ott spóroljunk, ahol ésszerű!
„Ha már költségvetés megtakarításra, csökkentésre szánta el magát a Boc-kormány, előbb azokat az intézményeket kellene megszűntetnie, amelyek az eddigiekben is csupán az adófizetők pénzét nyelték el, ugyanakkor – a decentralizáció helyett – a még erőteljesebb központosítást, a kormány helyi szintű uralmát erősítették meg” – szögezi le Kelemen Hunor tegnapi sajtóközleményében azzal kapcsolatban, hogy a kormány kilátásba helyezte a közalkalmazottak leépítését a helyi közigazgatásban is.

[Napirenden] Készülődés a Schengen-övezetre
Az elmúlt időszakban a kormány több lépést tett annak érdekében, hogy az illetékes hatóságok megfelelőképpen felkészülhessenek az úgynevezett schengeni szabályok bevezetésére. Ebben az összefüggésben került sor kedden a román és magyar határrendőrség magas rangú képviselőinek találkozójára Bors községben. Magyar részről Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettese vezette a küldöttséget, románról pedig Nelu Pop, a Határrendőrség parancsnoka.

[Napirenden] CCSB-felmérés: elcsalt romániai választások
A Pro Democratia Egyesület (APD) által rendelt, és a CCSB közvélemény-kutató intézet által július 23–27-e között végzett felmérés kedden közzétett eredményei szerint az ország lakosságának több mint hatvan százaléka úgy véli: Romániában meghamisítják a választásokat.

[Napirenden] Folytatta munkáját az Udrea-bizottság
Az Udrea-bizottság tagjai felszólítják a képviselőház vezető testületét, hogy derítse ki, hogyan kerülhetett sor beszélgetéseik rögzítésére. A képviselők megdöbbenésüknek adtak hangot, hogy Románia parlamentjében titkos hangfelvételek készülhetnek. Az Udrea-bizottság elnöke, a liberális Ludovic Orban azt javasolta: tegyenek büntető feljelentést az ügyészségen. Ugyanakkor azt is ajánlotta: a bizottság ülései ezentúl legyenek nyilvánosak, hogy senki ne essen kísértésbe és ne legyen mit lehallgatni. Az érintett képviselők végül úgy döntöttek, nem fordulnak a bírósághoz, de követelik az alsóház állandó bizottságától, hogy vizsgálja ki az ügyet.

[Napirenden] Neményi: Gazdasági válságban az államnak be kell avatkoznia
Neményi Nándor József, a Versenytanács tagja, a testület Profil: Concurenţa elnevezésű gazdasági-pénzügyi folyóiratában, melynek egyébként ő a főszerkesztője, Hogyan maradunk az Adam Smith által terjesztett láthatatlan kezek doktrinával? A kapitalizmus kimúlásának vagyunk-e a tanúi? címmel közöl írást. Ebben az angol tőkés rendszer kialakulásában fontos szerepet játszott Adam Smith klasszikus közgazdász 1776-ben közzé tett elméletét eleveníti fel, amelynek értelmében a kapitalizmusban a kormánynak nem kell a piaci folyamatokba beavatkoznia: a versengés kikényszeríti maximális profitszerzési vágyát és az önzés kiteljesedését. Hogy milyen áruból és mennyiért kell termelni, azt a fogyasztók tömege a maga természetes módján spontánul határozza meg.

[Napirenden] Nem tisztázott semmit az oktatás közvitája
Az oktatás reformjáról a parlament épületében tegnap kezdődött közvita első napján nem tisztázódott, hogy a kormány melyik törvénytervezetért vállal felelősséget két hét múlva. Traian Băsescu államfő és Emil Boc miniszterelnök minél hamarabb új oktatási törvénycsomagot akar. Szerintük már régóta zajlik a vita a köz- és a felsőoktatás megreformálásáról, így nem látják értelmét a halogatásnak.

[Kult-Túra] Nyolcvan éve halt meg Szergej Gyagilev, az Orosz Balett alapítója
Az orosz művészetek mecénása, a balettművészetet forradalmasító Orosz Balett megszervezője, Szergej Gyagilev 1929. augusztus 19-én halt meg Velencében. A társulatot Gyagilev 1909-ben a szentpétervári Mariinszkij és a moszkvai Bolsoj Színház legkiválóbb táncosaiból alapította, koreográfusnak Mihail Fokint kérte fel. A világot lenyűgöző Orosz Balett egyfajta „összművészetre” törekedett több művészeti ág, illetve az avantgárd törekvések egyesítésével. 1909-ben világszenzációt jelentett a Sztravinszkij zenéjére előadott Tűzmadár, a Tavaszi áldozat bemutatója pedig botrányba fulladt. Komponált számukra Debussy, Ravel, Prokofjev, Richard Strauss, Respighi, a díszletek, a látvány, a jelmezek tervezéséhez, az irodalmi alapok elkészítéséhez pedig olyan művészeket nyertek meg, mint Picasso, Miró, Jean Cocteau, Henri Matisse, Coco Chanel. A társulat tagja volt a legendás Anna Pavlova, aki Fokin A hattyú halála című koreográfiáját minden idők egyik legnépszerűbb táncszólójává tette, valamint a „balettzseni” Vaclav Nyizsinszkij, akit később azért távolított el a féltékeny Gyagilev, mert elvette a magyar Márkus Emília színésznő lányát.

[Kult-Túra] Henrik Ibsen színművei az erdélyi magyar színpadokon
FOLYTATÁS LAPUNK JÚLIUS 25-I SZÁMÁBÓL

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A matematika annyira komoly szakterület, hogy egyetlen alkalmat sem szabad elmulasztanunk arra, hogy szórakoztatóbbá tegyük.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 657
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap