label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. július 30.
Románia 1989 óta a „boldog tévénézők országa”
A napi munka vagy tanulás után az ország lakosságának körülbelül 90 százaléka tölti szabadidejét a televízió előtt, az emberek többsége legalább egy héten egyszer bevásárolni megy, és nagyon sokan hallgatnak zenét kikapcsolódásként – mutat rá egy nemrégiben készült tanulmányában a GfK Románia. A tanulmányt készítő GfK Omnibus 2009. június 2. és 20. között 1098 román állampolgárt kérdezett meg arról, hogy mivel foglalkozik a szabadidejében. A vizsgálat során az is kiderült, hogy napjainkban egyre kevesebben járnak koncertre, múzeumba és kiállításra, egyre többen kerülik az éjszakai szórakozóhelyeket, a vendéglőket és a mozikat. Egyesek szerint mindez a jelenlegi gazdasági válság számlájára írható, mások azonban úgy gondolják: az emberek számára fontosabb a kényelem, mint a szellemi töltekezés. A végeredmény azonban vitathatatlanul az, hogy a televízió miatt a családtagok eltávolodnak egymástól, és egyre kisebb hangsúlyt kap az együttlét.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Készülődés a restaurálási munkálatokra
Már csak a polgármesteri hivatal utasítására várunk ahhoz, hogy ténylegesen is elkezdődhessenek a restaurálási munkálatok – mondta Claudiu Cioncan, a Mátyás-szobrot restauráló cég, a Concefa Rt. kolozsvári igazgatója a Szabadság azon kérdésére, hogy mikor kerül sor az első „kapavágásra”.

[Napirenden] Augusztustól átvilágítás az Unitárius Egyházban
Az unitárius egyházi tisztségeket betöltő személyeknek az államvédelmi és titkosszolgálati szervekkel való esetleges kapcsolatairól tájékozódik augusztus 10. és 13. között az Erdélyi Unitárius Egyház Főtanácsának rendelkezése szerint megalakult bizottság, a Szekuritáté Irattárait Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) bukaresti székházában. Az első körben vizsgált személyek nevét az egyház nem hozza nyilvánosságra. Az Erdélyi Unitárius Egyház Főtanácsa nem kérvényezheti az 1945 és 2008 között főhatósági és egyházköri szinten megválasztott egyházi tisztségviselők megfigyelési, illetve együttműködési iratcsomóját, valamint az államvédelmi és titkosszolgálati szervek által üldözött, meghurcolt és megfigyelt egyházi emberek iratcsomójának kiszolgáltatását, ám megbízott személyek tanulmányozhatják az iratcsomókat Bukarestben, és a kutatásra kiadott anyagokról másolatot kérhetnek. Erre először augusztusban kerül sor, és a feladatra Dr. Kovács Sándort, Szász Ferencet, Pál Jánost, Csete Árpádot és Szabó Lászlót jelölték ki.

[Napirenden] „Ejti” a rendőrség a Loganokat
A román rendőrség lemondott arról a szándékáról, hogy különleges kriminalisztikai felszerelésekkel ellátott mintegy háromszáz Dacia Logan személygépkocsit vásároljon, darabonként 70 ezer eurós áron. Ezt Petre Tobă rendőrkvesztor jelentette be tegnap, aki azt is elmondta, hogy a rendőrség nem csak a Loganok beszerzésére megkötött szerződést bontotta fel, hanem további nyolcat is. A hatóság így összesen 164 millió lejt, vagyis 60 százalékkal kevesebbet költ új autók beszerzésére, mint eredetileg tervezte, s csak azért nem húzták meg még jobban a nadrágszíjat, mert egyes szerződések felbontása esetében az államnak kártérítést kellene fizetnie. Mint ismeretes, a 70 ezer eurós Loganok miatt kirobbant botrány következtében tavaly távoznia kellett Gheorghe Popa országos rendőrfőnöknek; az ügyben a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) még nem mondott ítéletet.

[Kult-Túra] Megvannak a Booker-díj jelöltjei
Tizenhárom regény került fel idén a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Booker-díj (Man Booker Prize) hosszú listájára.

[Kult-Túra] A kövek örökké élnek
A régi torockói családból származó helyi vállalkozó szülőfaluja iránti elkötelezettségének szép megnyivánulása nemrég megjelent újabb munkája, a Torockó titkai című gyönyörű könyv. Anyaga négy évtized következetes munkájának az eredménye, amelynek során Balogh Szabolcs összegyűjtötte a falujáról szóló regéket, történeteket, az ősi bányászmesterséggel kapcsolatos lappangó ismereteket, bemutatja a falu tárgyi és szellemi néprajzának, nyelvének sajátosságait. A gyűjtemény beszédesen bizonyítja a szerző és bölcsőhelye erős fizikai és lelki kötődését. Amint egyik remek fényképének címe is jelzi: „Nehéz ködök fedik a múltat”, és e múltból „a régi bányák lehelete”száll fel. „Megérint és fogva tart számtalan titok”, amelyeket, akár a bánya mélyének kincseit, fel kell tárni, át kell adni a jövő nemzedékeknek. A bensőséges kapcsolat és erkölcsi elkötelezettség belső kényszere magyarázza a szerző munkájának személyességét, tárgyilagosságát, írásainak és fényképeinek líraiságát és romantikáját.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A humor egy eszköz arra, hogy távol tartsuk magunktól az élet nehézségeit, egy eszköz arra, hogy megvédjük magunkat. Az ember a végén belefárad, a hírek továbbra is szörnyűek, és a humor is megszűnik működni. Mark Twain is rettenetesnek találta az életet, de a vicceivel kordában tartotta ezt a rettenetet.

[Kult-Túra] Mai nap

[Vélemény] Megalomániás városfejlesztési terv
New York, Tokió, Párizs, Róma, London, Hamburg, Barcelona, Rio de Janeiro, San Francisco... Kolozsvár... Ilyen agglomerátumok közé álmodják valamikori kincses városunkat azok, akik az elkövetkező húsz-harminc évben világvárossá kívánják azt fejleszteni. A tervet immár az EU is támogatja, és előkelő helyet foglal el a hazai politikai stratégiák sorában.

[Vélemény] Akik visszasírják George W. Busht
A Fehér Ház előző lakója alighanem igazságtalannak tartja, hogy a sajtó minden idők legrosszabb elnökét látja benne. Most végre vigasztalódhat: a tekintélyes külpolitikai folyóirat összeállítása szerint akad olyan vezető is a világon, akinek hiányzik, olvasható a Metazinon.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 621
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap