label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. július 03.
Egészségügyi jegyek bevezetését tervezi a kormány
A biztosításból fedezhető egészségügyi alapcsomag és a térítéses vizsgálatok kifizetésére használható egészségügyi jegyek bevezetését tervezi a kormány. Az alapcsomag biztosítja az orvosi ellátást reális sürgősségi esetekben, és fedezi bármilyen sebészeti beavatkozás teljes költségét. Ezentúl a háziorvosnak 5 lej vizitdíjat kell fizetni, a szakorvosnak pedig 10 lej jár vizsgálatonként. A háziorvosnak a munkaprogramon kívüli otthoni beteglátogatása 15 lejbe kerül, míg a sürgősségin végzett vizsgálatok 20 lejbe, ha a beteg állapota nem indokolja a sürgősségi ellátást. A hátrányos helyzetű személyeket felmentik a fizetés alól. A jegyek ősztől kerülnek forgalomba. A háziorvosok még nem kaptak hivatalos tájékoztatást, az viszont bizonyos: ha a betegnek készpénzzel kell majd fizetnie, az további elszámolási, nyugtázási munkával terheli meg az amúgy is agyonhajszolt egészségügyi alkalmazottakat.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT - Bábmúzeum a Bánffy-palotában
A kolozsvári Puck Bábszínház 2008-2009-es évadában szereplő előadások díszleteit és bábjait tekinthetjük meg július folyamán a Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota). Mona Chirilă, a bábszínház igazgatója a tárlat ma délben tartott ünnepélyes megnyitóján elmondta: az idén harmadik alkalommal megszervezett kiállítás célja, hogy a bábszínházat az előadásokon kívül is bemutassa a nagyközönségnek.

[Napirenden] Popescu elismerte, hogy jelentett
Három napja még cáfolta, csütörtökön azonban beismerte Gheorghe Popescu, a román labdarúgó-válogatott egykori játékosa, hogy a titkosszolgálat informátora volt az 1980-as évek végén.

[Napirenden] Cáfolják a zsidó csontvázakon a kísérletezést
A romániai zsidó hitközségek szövetségének vezetője szerint nem valósak az izraeli sajtónak azok a vádjai, miszerint Jászvásáron a helyi orvosi egyetem hallgatói pénzért vásárolják meg az 1941-es pogromban megölt zsidók csontvázait, hogy kísérletezzenek rajtuk.

[Napirenden] Roma tanácsadót alkalmazott a külügyminiszter
Külföldön élő roma nemzetiségű román állampolgárokkal foglalkozó tanácsadót alkalmazott a román külügyminiszter. A Romák Pártját is képviselő Gelu Drăgulin tanácsadó elmondta: feladata olyan stratégiák kidolgozása, amelyek javítják a roma nemzetiségű román állampolgárok megítélését külföldön.

[Napirenden] Változhat a vizsgarendszer a közoktatásban
Változások várhatóak mind a hetedikes és nyolcadikos diákok egységes félévi dolgozatírásánál, mind az érettségin – ez derül ki Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszter nyilatkozataiból. A tárcavezető hangsúlyozta: ezek még csak tervek, elgondolások, amelyet a közeljövőben közvitára bocsátanak. „Arra gondoltunk, hogy a 2009/2010-es tanévtől az egységes félévi dolgozatjegyek nem 50, hanem csak 25 százaléknyit számítanak majd a líceumi beiratkozásnál. Az V–VIII. osztályban elért tanulmányi átlagok esetében továbbra is megmarad az 50 százalék. A végső jegy fennmaradó 25 százalékát pedig a kompetenciákat mérő, PISA-típusú kiértékelés teszi majd ki. Ez az új típusú kiértékelés azt jelenti: minden évben tesztet iratunk, amely több tantárgyból származó kérdéseket foglal majd magába, s 2010-től pedig teljesen lemondhatunk az egységes félévi dolgozatírásról” – nyilatkozta a tárcavezető.

[Napirenden] Băsescu–Geoană párharc körvonalazódik az elnökválasztáson
Traian Băsescu jelenlegi államfőre szavaznának a legtöbben, ha jövő vasárnap rendeznék az államelnök-választást, ami egyébként az év végén esedékes. A CURS közvélemény-kutató által június 19. és 28. között készített és csütörtökön közzétett felmérése szerint Băsescura a megkérdezettek 35 százaléka szavazna. Második legnagyobb eséllyel pályázik a győzelemre a Szociáldemokrata Párt (PSD) által támogatott Mircea Geoană, akire az alanyok 25 százaléka voksolna.

[Napirenden] Bonyolódik a kivizsgálás Ridzi ügyében
Személyes vádaskodásba csaptak át a Monica Iacob Ridzi ifjúsági és sportminiszter pénzköltési botránya ügyében felállított parlamenti vizsgálóbizottság munkálatai. A kormánypárti és ellenzéki képviselők alpári stílusban szidták egymást, miközben a miniszter számára újabb kínos fejlemények derültek ki.

[Napirenden] Kábeltévés kiszolgáltatottság
Több olvasónk jelezte, hogy az UPC kábeltévé- és internetszolgáltató vállalat néhány héttel ezelőtt kivette az analóg típusú kábeltévé-csomagból a magyar közszolgálati televízió 2-es csatornáját, amely – úgy tűnik – nagy nézettségnek örvend a kolozsvári magyarok körében. Az m2 szerencsére nézhető a digitális kábeltévé-csomagban, ám ehhez új szerződést kell kötnie az ügyfélnek a vállalattal, s valamivel magasabb árat kell fizetnie. Felvetődött a kérdés: amennyiben egy magánszemély szerződést köt egy meghatározott műsorrácsra, amelyet aztán a vállalat különféle okokra hivatkozva önkényesen módosít, mit tehet az ügyfél, ha a kedvenc adója helyett fogható tévéadás nem nyeri el a tetszését? A fogyasztóvédelmi hivatal szakembere szerint az eljárás törvényes, az analóg adásokat hamarosan felszámolják, s akkor a digitális közvetítéssel nem lesz gond.

[Napirenden] Kétszeres esély a lottózóknak
A Román Lottótársaság bejelentette: tegnaptól kezdve hetente kétszer szervezi meg a 6/49 és a Szerencseszám sorsolását, így a lottózóknak nagyobb lesz az esélyük a nagydíj elnyerésére.

[Kult-Túra] Tizenhárom új helyszín a Világörökség listáján
Tizenhárom új helyszín került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára, a Világörökség Bizottság azonban egy eddig védett helyet is törölt a helyszínek sorából.

[Kult-Túra] Még be lehet nevezni a Muuuvi-ra
Július 10-ig még be lehet nevezni a Muuuvi Festre.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 815
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap