label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. június 20.
Ötven évvel ezelőtt számolták fel a Bolyai egyetemet
Az önálló Bolyai Tudományegyetem felszámolásának ötvenedik évfordulójára emlékezett a Bolyai Egyetem Barátainak Egyesülete, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság és az Erdélyi Magyar Ifjak szervezete. Délelőtt konferenciára került sor a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében, amelynek keretében négy kiváló előadó idézte fel a félévszázaddal ezelőtt történteket, majd kihirdették a Bolyai Egyetem múltja és jövője című esszépályázat díjasait. A fődíjat a lapunkban is rendszeresen közlő helytörténész, Asztalos Lajos vehette át. Kónya-Hamar Sándor és Somai József bemutatta a Fehér könyv az erdélyi magyar felsőoktatás kálváriájáról című kiadványt. A könyvbemutatón elhangzott az is: a Bolyai Egyetem Barátainak Egyesülete kérni fogja a Bolyai Tudományegyetem beolvasztását elrendelő minisztériumi rendelkezés érvénytelenítését. Amennyiben itt nem találnak jogorvoslatra, európai fórumokhoz fordulnak.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Stratégia a Duna menti országok fejlesztésére
Egyhangú támogatásukról biztosították az uniós országok vezetői José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság eddigi elnökének azon törekvését, hogy újabb öt évig ő irányíthassa az EU legfőbb végrehajtó testületét. Az 53 éves portugál konzervatív politikusnak a tagországok támogatásán túl az Európai Parlamentben (EP) is többséget kell kapnia a tisztség elnyeréséhez. Az EP-ben azonban a Barrosót szorgalmazó jobbközép európai néppárti képviselőknek – bár ők adják a legnépesebb frakciót a június elején újraválasztott testületben – nincs abszolút többségük, és szocialista, környezetvédő, illetve liberális képviselők megpróbálják megakadályozni az eddigi bizottsági elnök mandátumának a második ciklusra történő kiterjesztését.

[Napirenden] Monica Iacob Ridzi menesztését követeli a PNL
Monica Iacob Ridzi (PD-L) ifjúsági- és sportminiszter menesztését kérik a liberálisok – jelentette be tegnap Crin Antonescu pártelnök. Elmondta: a Legfelső Semmítő- és Ítélőszékhez (ÎCCJ) fordulnak a május 2-án megrendezett ifjúsági napra elköltött pénzösszegek ügyében. Antonescu szerint Ridzi „banális koncertekre” mintegy 630 ezer eurót prédált el. „Megengedhetetlen, hogy az egyre mélyülő gazdasági válságban egy miniszter több mint félmillió eurót dob ki az ablakon teljesen indokolatlanul, és mindenféle szégyenérzet nélkül.”

[Napirenden] Megszabadul a „vasút cárja”?
Egyelőre nem világos, hogy Romániába kerül-e Mihai Necolaiciuc a Román Állami Vasutak (CFR) nábobja, aki az ügyészek szerint több tucatnyi millió euróval károsította meg az államot.

[Napirenden] Szeptemberben dönt a PSD a kilépésről
– Gyerünk, támadjuk őket! Hiszen sebezhetőek. Bocnak fogalma sincs a gazdaságról, Pogeat az utcáról szedték össze, Videanunak és Blaganak cégeik vannak, tudjuk, hogy milyen üzleteik voltak a márvánnyal és a járdaszegélyekkel” – így beszélt Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a PSD országos ügyvezető testületének tegnapi ülésén, amelynek fő témáját a szociáldemokratáknak a Demokrata Párttal (PD-L) való viszonya képezte. A PSD szeptemberben dönt arról, hogy kilép-e vagy sem a kormányból.

[Napirenden] Lemondott Tőkés László
Lemondott püspöki tisztségéről Tőkés László, aki 1990 óta vezette a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet (KREK) – közölte pénteken az európai parlamenti képviselői mandátumot is betöltő leköszönt püspök sajtófőnöke. Demeter Szilárd emlékeztetett: Tőkés már 2007 decemberében átruházta Csűry István püspökhelyettesre a püspöki tisztség viselését, valamint a püspöki jog- és hatáskörének gyakorlását azt követően, hogy független jelöltként EP-képviselői mandátumot nyert a két évvel ezelőtt rendezett európai parlamenti választásokon.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] Évadzáró operagála
A Kolozsvári Magyar Opera gálakoncerttel zárja 2008–2009-es évadját, egyúttal Simon Gábor leköszönő igazgatót is búcsúztatja. A visszavonulásának tiszteletére rendezett eseményen részt vesz a Magyar Opera zenekara, énekkara és balettkara, valamint az opera magánénekesei.

[Kult-Túra] ”Sztálin legjobb magyar tanítványa”
„Sztálin legjobb magyar tanítványa”, a „népek bölcs vezére”, csak két közismert jelző, amellyel Rákosi Mátyást illették 1947 és 1953 között. A megalomániás, a hatalom bűvkörében élő kommunista vezér portéjának megrajzolására tett kísérletet csütörtökön este dr. Gyarmati György történész a Kolozsvár Társaság székhelyén.

[Kult-Túra] Romeo & Julia
Június 23-án, kedden este 10 órától, valamint június 24-én, szerdán délután 5 órától a sepsiszentgyörgyi M Studio William Shakespeare: Romeo & Julia című előadását játssza a Kolozsvári Állami Magyar Színház új stúdiótermében.

[Kult-Túra] Aki a városát szereti…
Nem is választhatott időszerűbb témát a katolikus nőszövetség dísztermében megtartott vetített képes előadásának Lönhárt Tamás, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia karának adjunktusa, mint a kolozsvári városkép átalakulása 1956–1989 között. Most, amikor a város magyarságának – vagy legalábbis egy részének – a figyelmét a Főtér „átrendezése” miatt kialakult helyzet köti le, jólesett feleleveníteni egy száz évvel ezelőtti városképet, amelynek fő vonzásköre nem a most divatos bevásárlóközpontok egyike volt, hanem a Pákei Lajos által megálmodott, s a XX. század elején megvalósított Főtér. Fábián Mária bevezetőjében kiemelte: Lönhárt Tamás a Brassai-líceum eminens tanulója volt, aki már gyerekkorában sokat olvasott, s tudatosan készült mai pályájára. Székely Mária nyugalmazott tanítónő és Fodor György piarista confrater Kolozsvárhoz kötődő verseket olvastak fel.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 932
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap