label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. május 06.
Nem elég a pénz az iskolafelújítási munkálatok befejezéséhez
A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség szokásos keddi sajtótájékoztatóján bemutatkozott az ideiglenesen kinevezett főtanfelügyelő, Ioan Radu Todea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja. Todea a lemondott Victoriana Boşcăneanu főtanfelügyelő-helyettest váltotta volna, ám figyelembe véve, hogy idő közben a liberális Hadrian Arion főtanfelügyelő is benyújtotta lemondását, így most Todea látja el a főtanfelügyelői teendőket is. Megtudtuk: tisztségében marad Péter Tünde főtanfelügyelő-helyettes, aki az iskolafelújítási és -építési munkálatokról tájékoztatott. Rávilágított arra, hogy a megyének közel hetvenmillió lejre lenne szüksége ahhoz, hogy befejezhesse a tavaly elkezdett munkálatokat. Ha ezt az összeget idén elő lehetne teremteni, közel száz tanintézet látná a hasznát. Idén a szaktárca csak a tavaly decemberben leszámlázott és elvégzett munkálatok kifizetésére utalt ki 7,06 millió lejt Kolozs megyének.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] MARKÓ: ETNIKAI TISZTOGATÁS ZAJLIK
A magyar nemzetiségű intézményvezetők politikai alapon történő leváltása a magyar többségű megyékben nemcsak politikai, hanem etnikai tisztogatásnak is minősül – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök kedden, bukaresti értekezletén, hozzátéve, mindezt annak ellenére állítja, hogy nem szeret súlyos szavakat és sokkoló megfogalmazásokat használni. Leszögezte, az RMDSZ számára elfogadhatatlan a kormány döntése, amellyel egycsapásra „lefejezik”ezeket az intézményeket. „Nem fogadhatjuk el, hogy dilettáns politikusok, a PSD és a PD-L helyi vezetői egyik napról a másikra mindenhatóként döntsenek ezekben a kérdésekben” – fejtette ki. A szövetségi elnök közölte, az RMDSZ továbbra is mindent megtesz, hogy megakadályozza azt a folyamatot, amely nemcsak politikailag, hanem leginkább az etnikumközi kapcsolatok szempontjából veszélyes.

[Napirenden] JÓVÁHAGYTA AZ IMF A HITEL FOLYÓSÍTÁSÁT
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyta Románia számára a 17,1 milliárd dolláros hitelt, amelyből az ország azonnal lehívhat 6,6 milliárd dollárt – közölték a nemzetközi pénzintézetnél hétfőn. A két évre szóló hitelkeret azt a célt szolgálja, hogy enyhítse a pénzügyi válság miatt erősen megcsappant külföldi tőkebeáramlás negatív hatásait. A megállapodás részleteit később ismertetik. A hitel Románia IMF-kvótájának több mint ezerszerese, és kivételes segítségnek minősül az alap részéről. Románia és a Nemzetközi Valutalap március végén állapodott meg a hitelkeretről, amelyet az IMF-en kívül az Európai Unió, a Világbank és más pénzintézetek is finanszíroznak.

[Napirenden] Négyszázalékos visszaesést jósolnak
A kormány gazdasági előrejelző szolgálata kedden 4 százalékos visszaesést jósolt a gazdaságnak erre az évre, azzal, hogy jövőre 0,1 százalékkal, 2011-ben 2,4 százalékkal növekedhet a hazai össztermék (GDP).

[Napirenden] CSOP: Vezet Băsescu
Nem igazolja vissza az IMAS néhány hete készült felmérését a tegnap közreadott CSOP-közvéleménykutatás. Az IMAS adatai szerint Băsescunak alig 9% az előnye Mircea Geoanăval szemben. A CSOP mérése értelmében az államfő továbbra is nagy előnnyel vezet az elnökjelöltek között. Eszerint ha most vasárnap lennének az elnökválasztások, Băsescu a szavazatok 40%-át szerezne meg. A további sorrend: Mircea Geoană 19%, Crin Antonescu 15%, Sorin Oprescu 8%, Gigi Becali 7%, Corneliu Vadim Tudor 5%, Radu herceg 4%. Ami a pártokat illeti, a CSOP szerint vezet a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) 35 %-al. Második helyen a Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt alkotta szövetség (PSD+PC) 31%-al, majd a PNL 16%-al, RMDSZ 7%, PRM 6%. Elena Băsescu 4%-ot érne el a CSOP szerint.

[Napirenden] Egyezséget kötöttek a tanügyisek
Ecaterina Andronescu oktatási tárcavezető és a négy tanügyi szakszervezet vezetői tegnap megállapodtak a béreket illetően, ám az általános sztrájkra vonatkozó végső döntés szerdán születik meg, a négy tanügyi szakszervezet ügyvezető büróinak együttes ülésén. A most megkötött egyezség szerint a tanügyben dolgozók bére és többletjuttatása változatlan marad. Nem módosítják a tanügyi normákat, s nem lesznek elbocsátások az iskolaigazgatókat illetően sem.

[Napirenden] PNL–RMDSZ indítvány
Hétfőn mutatják be a parlament plénuma előtt A PD-L–PSD-féle nagy beugratás elnevezésű bizalmatlansági indítványt; a dokumentumot szerdán vitatják meg és szavaznak róla.

[Napirenden] Tájékoztatató kampány a sertésinfluenzáról
Egy esetleges sertésinfluenza járvány nyolc hetes hullámokban érheti el Romániát, amely a negyedik héten csúcsosodna, a megbetegedések pedig jelentős létszámcsökkenést okoznának az ország intézményeiben – nyilatkozta Ion Bazac egészségügyi miniszter. Hozzátette: habár Romániában még nem diagnosztizáltak sertésinfluenzát, az országnak akkor is fel kell készülnie a járványra.

[Napirenden] Előrelépés a tudományos kutatás terén
A 2008. november 5-én jegyzett keretszerződés megerősítéseként és kiegészítéseként hétfőn délután együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Külügyi Intézet, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Európai Tanulmányok Tanszéke és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Politikatudományi Tanszékének képviselői. Az Sapientia Óváry termében tartott rendezvényen a Magyar Külügyi Intézet részéről Terényi János igazgató, Kiss J. László igazgatóhelyettes és Kántor Zoltán kutató, a Sapientia képviseletében Tonk Márton dékán és Bodó Barna szakkoordinátor, a BBTE Politikatudományi Tanszékéről pedig Bakk Miklós tagozatvezető vett részt.

[Kult-Túra] Díjazták a kórust
Mivel a Kolozsvári Református Kollégium kamarakórusa első díjat nyert az iskolai kórusok területi versenyén, ezért részt vett a május 1–3-a között Focşaniban megrendezett országos szakaszon is, ahol harmadik helyezést ért el.

[Kult-Túra] Művelődésszervező szak indul Kolozsváron
Idén ősztől a kolozsvári BBTE Bölcsészettudományi Karán működő Magyar Néprajz és Antropológia Tanszék új szakot indít. Az 1990 óta működő Néprajz szak mellett ősztől 3 éves nappali képzés keretében Művelődésszervező (vagy kulturális manager) szak is indul. Ezen a szakon olyan képzést kapnak a diákok, amelynek keretében a Kárpát-medence hagyományos népi kultúrájával kapcsolatos tudás elsajátítása mellett megtanulják a kulturális események szervezésének, a kulturális örökség megőrzésének, az önkormányzati munka kulturális vonatkozásainak, a civil szervezetek életének, a pályázásnak és kultúramenedzselésnek apró fogásait, csínját-bínját. A kolozsvári egyetem az egyetlen az országban, amely ezt a szakot működteti. A Művelődésszervező szakon 10 államilag támogatott és 15 fizetéses helyet hirdettek meg.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 773
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap