label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. április 01.
Nem lesznek magyar kiadók a Gaudeamus könyvvásáron
Az ötvenöt kiállító között egyetlen romániai magyar könyvkiadó sem képviselteti magát a ma délben kezdődő, tízedik alkalommal megrendezett kolozsvári Gaudeamus Könyvvásáron. Az eddigi évek során a kisebbségi – így a magyar – könyvkiadók helyett is a Nemzeti Kisebbségi Tanács fizette ki a standok bérleti díját, idén azonban, a költségvetés késése miatt erre nincs lehetőség. A magyar könyvkiadók vezetői úgy tartják, önerőből egyszerűen képtelenek részt venni a vásáron, Zsehránszky István, a kisebbségi hivatal főtanácsosa viszont a kiadók érdektelenségét tartja a legfontosabb akadálynak, hisz azoknak eleve az általuk megjelentetett kötetek népszerűsítése kellene legyen a célja. A Román Rádió és a Kolozsvári Rádió által közösen szervezett vásár helyszíne az elmúlt évekhez hasonlóan a Mátyás-szobor előtti tér, ide várják vasárnapig a könyvek iránt érdeklődőket. A rendezvény szerdától szombat reggel 10 és este 7 óra között, vasárnap pedig délután 2 óráig látogatható.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT - Divat és színház – esztétikum és művészet
Tíznél több márkás ruha üzlet mutatta be tavaszi-nyári kollekcióját a Polus Centerben megszervezett „divatszínházban”, amely rendhagyó módon ötvözte a színház, illetve a divatbemutató sajátosságait. A Sorin Misiriantu által vezetett színészcsapat nem csak élet képeket, hétköznapi életünk néhány részletét elevenítette fel a színpadon, a nézők azt is láthatták, hogyan rivalizálnak az egynemű szereplők egy mással. Dan Chiorean és Diana Roşca a Román Nemzeti Színház színművészei, az est házigazdái pedig olykor dalokkal, olykor pedig jópofa viccekkel szórakoztatták a közönséget. Olyan népszerű színdarabok ismert jeleneteit is tolmácsolták a fiatal színészek, mint például Csehov Lakodalma, Shakespeare III. Richárdja és Rómeó és Júliája, természetesen kicsit másképp. De egy-egy jelenet során felismerhettünk olyan híres filmszereplőket is, mint a keresztapa, a taxis vagy Forest Gump. A színészgárda dalokkal, akrobatikus mutatványokkal színezte a színpadiasra sikeredett divatbemutatót. A rövid jelenetek során a színészek a különböző üzletek ruhadarabjait viselték, az idei tavaszi és nyári kollekciók darabjaiból és kiegészítőiből válogatva. A színes műsor palet tájáról nem hiányozhatott a pantomim és a stand up comedy sem, így a jelenlévőknek nem csak látványban volt részük, egyben nagyszerűen szórakoztak. Férfiak és nők számára is elő nyős, sportos, ugyanakkor alkalmi ruhadarabokat sorakoztattak fel a színpadon. A Lotto, a Bad Axel, a Padda Murre, a Pablone, a Debenhams, a Tex, a Kenvelo, az Andu, a Salsa Jeans, az Oviesse, a Piazza Italia, a Cavaliere, az Erros, a Guarra ruhakollekcióit, valamint a Meli Melo, Moa, Cleopatra, Optiplaza, az Ecco és Gentil kiegészítőit viselték a színpadon.

[Napirenden] Startolt az EP-kampány

[Napirenden] Boc visszahívta a milánói konzult
Tiberiu Dinu, milánói konzul visszahívását kéri a román kormányfő Cristian Diaconescu külügyminisztertől. Emil Boc szerint a konzul túllépte a hatáskörét.

[Napirenden] Huzavona a Bechtel-szerződés körül
Másfél hónap múlva derül ki, hogy mi lesz az észak-erdélyi autópálya sorsa. Legalábbis Radu Berceanu közlekedési miniszter szerint ekkor kell választ adnia az amerikai Bechtel vállalatnak, hogy hajlandó-e lemondani az Aranyosgyéres és Brassó közötti szakaszról. Az építtető dolgozóinak egy része ugyanakkor visszatért több hónapos kényszerszabadságáról. Fő céljuk az, hogy év végéig leaszfaltozzanak 42 kilométert.

[Napirenden] A főügyésznél tesz panaszt Nagy Zsolt
Sem árulással, sem kémkedéssel nem vádolják Nagy Zsolt volt informatikai minisztert az úgynevezett kémbotrányban. A politikából időközben kivonult volt tárcavezető ellen az ügyészek a sokkal kevésbé látványos bűnszövetkezet erkölcsi támogatását fogalmazták meg.

[Napirenden] Mindenki érdeme a NATO-csatlakozás
Traian Băsescu államelnök kedden kijelentette, hogy egyenlő arányban illeti érdem az 1990 után kormányzó pártokat a NATO-csatlakozásért. Az államfő szerint a NATO-ba való integráció egységet teremtett a hazai politikában és közigazgatásban. Băsescu úgy vélte, a parlamenti pártok nem vitték be a politikát a NATO-csatlakozás kérdésébe, egyaránt fontos lépésnek tartván az ország biztonságának szempontjából az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozást.

[Napirenden] Elmarad a háziorvosok tiltakozása
A betegeknek nem kell fizetniük az orvosi vizsgálatért, sem az ingyenes vagy ártámogatott recept felírásáért a tegnap megszületett egyezmény értelmében, amelyet a háziorvosok kötöttek az egészség ügyi minisztériummal. Ezt követően kerül majd sor az egészségügyi biztosítóval való szerződés megkötésére is.

[Kult-Túra] Közgyűlés és EMKE-díjak átadása
Április 4-én, szombaton dél előtt 10 órától tartja évi közgyűlését az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a kolozsvári Protestáns Teológia Intézet dísztermében (Bocskai / Avram Iancu tér 13. sz.). Napirend: Elnöki köszöntő; Memento 1959, a Bolyai Egyetem beolvasztásának emlékére készült kisfilm bemutatása. Készítették: Páskándiné Sebők Anna és a Tofilm Stúdió, Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő felkérésére; Szakmai fórum: A budapesti Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus intézményi hálózata és annak bővítési lehetőségei a Kárpát-medencében, előadó: Borbáth Erika, az intézmény igazgatója; A Román Művelődési, Egyházi és Kulturális Örökség Minisztériuma és a hazai magyar közművelődési egyesületeink együttműködési lehetőségei, előadó: Demeter András, a miniszter személyi tanácsosa; Elnökségi beszámoló; Pénzügyi beszámoló; Cenzori jelentés; Hozzászólások. Délután fél 3-tól: az EMKE díjak ünnepélyes átadása.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE

[Kult-Túra] Mai nap

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 692
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap