label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. március 17.
Egészségkárosító lehet a tornaórák számának csökkentése
Nagy port vert fel Ecaterina Andronescu oktatási tárcavezetőnek azon intézkedése, miszerint a líceumi tagozatok esetében heti egyre csökkentenék a közös oktatási törzsben helyet kapó torna-, történelem- és idegennyelv órák számát. Az intézkedés heves tiltakozást váltott ki a tanárok, de a szülők és általában a közvélemény körében is, ezért a miniszter asszony részben módosította elképzeléseit: a közös oktatási törzsben marad a műszaki líceumok XII. osztálya esetében a történelem és az osztályfőnöki óra. Ennek ellenére még mindig fennáll az a veszély, hogy lecsökkentik a líceumban a kötelező tornaórák számát, ez pedig ahhoz vezethet, hogy tovább nő a túlsúlyos gyerekek száma. Ez további életükre is kihatással lehet, hiszen a mozgásszegény életmód és túlsúly számos súlyos betegség forrása – a tornatanárok és a háziorvosok egyet értenek abban, hogy nem kellene lecsökkenteni a tornaórák számát.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Liberális oktatási indítvány
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Állandó Bürójának tegnapi ülésén eldöntötték: ma benyújtják a parlamentbe az egyszerű bizalmatlansági indítványt, mivel elégedetlenek az Ecaterina Andronescu tanügyminiszter által a közelmúltban hangoztatott módosításokkal.

[Napirenden] Bukaresti lapbírálatok Sólyom akadályoztatása miatt
A tekintélyes bukaresti lapok a Sólyom László magyar államfő erdélyi látogatását és a két ország közötti diplomáciai incidenst értékelve, többnyire elítélték a román hatóságokat amiatt, hogy akadályoztatták a magyar államfőt. Ugyanakkor a magyar fél állítólagos fordítási hibáját (önkormányzat-autoguvernare) provokációnak is minősítették, sőt a román lapok szerint a magyar politikusok még mindig Nagy-Magyarország újraegyesítésén álmodoznak.

[Napirenden] Parlamenti vita az IMF-hitel kapcsán
Az ellenzék szerint a kormánynak nincs válságcsomagja, és kész az országot odavetni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) lábai elé, hogy alibit keressen a tervezett megszorító intézkedésekre. A kormány azzal vigasztalta ellenzékét, hogy a gazdasági válság csakis Románia előnyére válhat, hiszen arra kényszeríti a kormányt, hogy modernizálja Romániát a bürokrácia csökkentésével.

[Napirenden] Nem olvasták fel Băsescu üzenetét
A magyar közösség manipulálásának újabb bizonyítéka, hogy az RMDSZ székelykeresztúri központi ünnepségén nem olvasták fel Traian Băsescu üzenetét. A Demokrata-Liberális Párt (PD-L) Kovászna megyei elnöke, Gheorghe Baciu szerint az RMDSZ vezetői szándékosan hallgatták el az államfő ünnepi üzenetét. Nehezményezte, hogy a szervezőknek nem sikerült egyetlen percet sem szakítani arra, hogy Băsescu levelét felolvassák – méltatlankodott a román politikus, aki udvariatlan, embertelen gesztusnak értékelte mindezt.

[Napirenden] Március 15-i megemlékezések vidéken
Nemcsak Kolozsváron emlékezett meg méltóképpen a magyarság az 1848-as forradalomról: a megye magyarlakta településeinek zöme tartalmas, esetekben többnapos eseménysorozattal köszöntötte március idusát. Örvendetes, hogy a rendezvényekről nem hiányoztak a helyi elöljárók és történészek mellett a gyerekek sem: az ifjúság történelmi vetélkedőkkel, szavalatokkal és énekekkel tisztelgett a hősök emléke előtt, nemegyszer megható élményt nyújtva a nagy számban összegyűlt ünneplőknek. A rendezvényeknek az adott mélyebb tartalmat, hogy valamennyi helyszínen a ’48-as forradalom és szabadságharc helyi vonatkozásaira fektették a hangsúlyt – Désen például többek között megkoszorúzták azt a – tört fegyveren és zászlón fekvő oroszlánt ábrázoló – szobrot, amelyet 1889-ben állítottak az ott elhunyt nemzetőrök emlékére.

[Kult-Túra] Mesés szombat délelőtt
Több mint száz mesét hallgathattak meg az érdeklődők szombaton délelőtt a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban szervezett Az üveghegyen túl című mesemondó verseny Kolozs megyei döntőjének keretében. A résztvevők közül többen előadták Habakuk, a hopmesterből lett juhász történetét, de nem hiányozhatott a molnár okos lányának esete sem, és a Csali mese is elhangzott.

[Kult-Túra] Vers- és prózamondó találkozó Kolozsváron
A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Horváth Béla Stúdiószínpad az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával Kolozsváron megszervezi az Anyám fekete rózsa XIX. Magyar Nyelvű Nemzetközi Vers- és Prózamondó Találkozó romániai elődöntőjét, nem hivatásos versmondók számára.

[Kult-Túra] Szerencsés szerencsétlen nap
Szerencsés nap volt a péntek tizenharmadika a Humanitas könyvkiadó számára, ugyanis aznap avatták fel új könyvesboltjukat Kolozsváron az Egyetem utcában. Az üzletet működtető lelkes csapat célja túlszárnyalni a könyveladó üzlet fogalmát, azt szeretnék, hogy boltjuk a szellemi táplálék és művelődés élvonalbeli képviselőjévé váljék. A Humanitas tervei közt szerepel még egy irodalmi kávézó létrehozása is, ahová a szenvedélyes olvasók betérhetnek, hogy egy kávé mellett böngésszék kedvenc könyveiket.

[Kult-Túra] Tárlatmegnyitó a Szoboszlói Galériában
Nyolc, Kolozsváron élő képzőművész munkáiból nyílt tárlat március 14-én a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében. A tárlat a kolozsvári Reményik Sándor Galéria és a hajdúszoboszlói művelődési központ kapcsolata révén valósult meg, a kiállítás-megnyitót a március 6–20. között zajló Szoboszlói Tavaszi Művészeti Napok programjaként hirdették meg.

[Kult-Túra] Ma kezdődik a REFLEX
Március 17-én kezdődik a Reflex Nemzetközi Színházi Biennále első kiadása, amellyel hatvanadik évadját ünnepli a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A fesztivál szervezőinek célja, hogy egy olyan rendezvényt hozzanak létre a magyar nyelvterület keleti peremén, amely egyaránt szolgálja Közép-Európa kultúráinak közeledését, valamint a kortárs színház értékeinek terjesztését.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 793
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap