label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. március 16.
Összefogásra buzdították az erdélyi magyarságot
Méltóságteljesen ünnepelt Erdély-szerte a magyarság a március 15-i nemzeti ünnep alkalmával. Az események az elmúlt évekhez képest jóval feszültebb légkörben zajlottak, amelynek egyik fontos kiváltó okát a magyar köztársasági elnök erdélyi látogatása körüli huzavona képezte. A román hatóságok ellenkezése dacára szombaton Székelyföldre látogató Sólyom László a Nyergestetőn elmondott ünnepi beszédében az együvétartozást és az összefogást hangsúlyozta, Markó Béla RMDSZ-elnökkel és Tőkés László EMNT-elnökkel egyetemben. Szintén az egymás iránti szolidaritást emelte ki Markó Béla a szövetség Székelykeresztúron, vasárnap megtartott központi ünnepségén. Bár az Új Jobboldal nevű nacionalista szervezet idén is megpróbált hangulatot kelteni a magyarok nemzeti ünnepe alkalmával, békésen, incidensektől mentesen és méltóságteljesen zajlott az ünneplés Kolozsváron.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT - A magyar szabadságharc ünnepe Kolozsváron
Vasárnap a Bocskai térről sétált a Főtérre az ünneplő tömeg, majd a Szent Mihály templomban tartott ökumenikus istentiszteletet követően az emlékezők a Biasini szállóhoz vonultak.

[Riport] FOTÓRIPORT - Új Jobboldal ünnepel
Vasárnap délben Kolozsvár főterén gyülekeztek emlékező tüntetésükre az Avram Iancu menet részvevői, a Noua Dreapta szervezésében.

[Napirenden] Összefogásra buzdított Markó Székelykeresztúron
Egy nép akkor válik nemzetté, ha képes összefogni és egyet akarni, a nemzet legfőbb mércéje, legfontosabb jellemzője a szolidaritás – hangsúlyozta vasárnap Székelykeresztúron Markó Béla, az RMDSZ elnöke a szövetség március 15-i központi ünnepségén.

[Napirenden] Petőfi-szobrot avattak Tordán
Az ótordai református templomban istentisztelettel kezdődött a március 15-i ünnepség. Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében arról értekezett, hogy a külső szabadságot kivívják, harcolnak érte, ám a belső szabadságot ajándékba kapjuk Jézus Krisztustól, s ezt senki el nem veheti tőlünk.

[Napirenden] Nacionalista jelszavakat skandáltak
A hatósági tiltás ellenére vasárnap délelőtt az Új Jobboldal szervezet tagjai és szimpatizánsai (mintegy 100–150 fő) a Memorandisták kolozsvári emlékművénél gyülekeztek. Az egyes források szerint Bukarestből is érkező fiatalok transzparenseket, Avram Iancu portrékat tartottak kezükben, s a román és az Új Jobboldal zászlóit lengették. Ugyanakkor különböző szlogeneket skandáltak: Nemzeti összefogást! Székelyföld román föld! Románok vagyunk, itt mindörökké urak! Ezen kívül Avram Iancura emlékeztető nemzeti énekeket hangoztattak. Röviddel fél egy után a Deák Ferenc/Eroilor utcán keresztül a Bocskai/Avram Iancu térre vonultak, ahol koszorúkat helyeztek el Avram Iancu szobránál.

[Napirenden] Băsescu és Boc üzenete a magyarokhoz
A jelenlegi helyzetben, amikor Románia és Magyarország egyazon nagy európai családnak a tagja, a romániai magyarság joggal lehet egyszerre büszke magyarságára és román állampolgárságára – ezt a gondolatot fejtette ki Traian Băsescu március 15. ünnepe alkalmából küldött üzenetében. Az államfő szerint az 1848-as magyarországi forradalmi események szerves részét alkotják annak a forradalmi hullámnak, amely 1848 és 1849 között végigvonult egész Európán.

[Napirenden] VISSZHANG

[Napirenden] Kopjafát állított a Nyergestetőn Sólyom László
Nemzeti ünnepet államilag nem lehet sem elrendelni, sem eltörölni, az csak akkor lesz ünnep, ha a nép a szívébe fogadja. A nemzeti ünnep olyan, mint minden nagy mű: akkor képes hatni századokon át, ha az utódok mindig a megfelelő kérdéseket teszik fel – ezeket a gondolatokat fejtette ki szombaton a székelyföldi Nyergestetőn elmondott ünnepi beszédében Sólyom László. Az ünnepségen jelen volt Markó Béla, az RMDSZ és Tőkés László, az EMNT elnöke is. Hargita és Kovászna megye önkormányzati vezetői, a környező városok és falvak polgármesterei ugyancsak részt vettek az ünnepségen, számos településről csoportosan, küldöttségben érkeztek a magyarok.

[Napirenden] Petre Cozma szíve a magyarokért dobogott
– Március 15-én még néhány román szív is dobogni fog a magyarokért – jelentette ki Petre Cozma, a február 8-án Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma édesapja a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetségén.

[Napirenden] Március 15. Budapesten
– Európa népeinek ma nem kisebb kihívással kell szembenézniük, mint a másfél évszázaddal ezelőtti forradalmak hőseinek – írta Gyurcsány Ferenc a határon túli magyarságnak küldött üzenetében. A miniszterelnök szerint a világgazdasági válság fenyegetésében meginogni látszik a szabadság, egyenlőség, testvériség „véráldozattal szentesített” európai egysége.

[Kult-Túra] Legmagasabb állami kitüntetés Kányádinak
Tegnap Budapesten a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adományozták a magyar irodalom közösségi elvű hagyományainak folytatásáért, az erdélyi kisebbségi lét mindennapjait az anyanyelv megtartó erejével ábrázoló irodalmi munkássága elismeréseként Kányádi Sándor Kossuth-díjas írónak, költőnek, aki Sólyom László magyar államfő szerint „a legjobb példa a nemzet egységére”.

[Kult-Túra] Erdély-szerte szóródtak a Heltai-rajzverseny díjai
A Huszárgyerek szereti a táncot című rajzversenyre beérkezett alkotásokból nyílt kiállítás pénteken délután a kolozsvári székhelyű Heltai Alapítvány konferenciatermében. A díjazással egybekötött megnyitóra a kolozsvári iskolák diákjai és tanárai is szép számban ellátogattak, hogy a helyszínen együtt izgulhassák végig a zsűri döntését.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 332
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap