label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. március 13.
Távozni készülnek a Kolozs megyei magyar alprefektusok
Lapzártánkig ellentmondó értesülések érkeztek Kolozs megye két alprefektusa – az RMDSZ-es Hegedűs Lajos és a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) képviselő Györke Zoltán – leváltásáról. A Mediafax hírügynökség csütörtökön már kész tényként tálalta, hogy Hegedűs és Györke helyett a szerdai kormányülésen kinevezték a Szociáldemokrata Párt (PSD) két jelöltjét, azaz Mircea Jorjot és Vasile Cozmát. Jorj egyébként a PSD Kolozs megyei szervezetének szóvivője; a novemberi parlamenti választásokon ő és Cozma a párt képviselő-, illetve szenátorjelöltjei voltak Kolozsváron. A két új alprefektust a híresztelések szerint szombat reggel iktatják be tisztségükbe, ha addig kinevezésük megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Hegedűst és Györkét kormányzati felügyelőknek neveznék ki, akárcsak a korábbi prefektust, Călin Platont. Hegedűs, aki 2007. decemberében kapott megbízatást, lapunknak elmondta: elégedett alprefektusként kifejtett tevékenységével.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Nem lesz adóemelés? – Optimisták a román hatóságok
A román hatóságok meglehetősen optimistáknak mutatkoznak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) elkezdett tárgyalások kapcsán. Emil Boc kormányfő bejelentette, hogy az IMF-el és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon a 16 százalékos egységes adókulcs megtartására törekednek.

[Napirenden] RÖVIDEN
ELLENTMONDÁSOS HÍREK SÓLYOM LÁTOGATÁSÁRÓL. Továbbra is ellentmondásos hírek övezik Sólyom László magyar köztársasági elnök március 15-re tervezett csíkszeredai látogatását. „Hivatalos forrásokra”” hivatkozva a Mediafax hírügynökség úgy tudja, hogy Sólyom látogatása elmarad, de ezt a hírt a magyar fél nem erősítette meg, mi több a magyar elnöki hivatal azt közölte, hogy Sólyom Csíkszeredában lesz vasárnap. Traian Băsescu államfő tegnap este nem kívánta kommentálni az RMDSZ értesülését, csak annyit mondott, hogy „ez a román hatóságok dolga”. Az RMDSZ szerdán tett közzé egy közleményt, amelyben megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy „illetékes román hatóságok” eltanácsolták Sólyom Lászlót a március 15-i erdélyi látogatástól.

[Napirenden] Visszahívta a CSM Voineát
Felmentette csütörtökön a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) Dan Voinea katonai főügyész-helyettest (képünkön), aki az 1990-es bányászjárás ügyében Ion Iliescu volt államfő ellen indított vizsgálatban követett el számos alapvető formai hibát. Voinea visszahívását Laura Codruţa Kövesi főügyész kérte, aki tavaly ősszel nyilvánosság előtt is bírálta a katonai ügyészt.

[Napirenden] Művészek sztrájkőrsége a prefektúra előtt
A Kolozs megyei prefektúra épülete előtt tiltakoztak tegnap a művészeti intézmények szakszervezetei. Több mint száz művész vett rész a megmozduláson, bannerekre írták ki véleményüket az 1672-es számú kormányhatározat ellen, amely újfajta bérkiszámolási rendszerről szól. A következő hat hétben országszerte minden csütörtökön sztrájkolni fognak, ígérik a művészek. A Demeter András, volt művelődésügyi államtitkár által kidolgozott alkalmazási módszertan ugyanis hátrányosan érinti a színházakban, operákban és filharmónián dolgozókat. Marius Chiorean, a román opera szólistája elmondta: jelenleg 1800 lejes fizetése van, ha pedig alkalmazzák az új törvényt, akkor csak 900 lejt kapna. A tiltakozók petíciót adtak át a prefektúra képviselőinek. A Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Állami Magyar Színház nem képviseltette magát a tiltakozó megmozduláson. (J. J.)

[Napirenden] Gergely–Szász megmérettetés
Gergely Balázs, a Magyar Polgári Párt (MPP) kolozsvári szervezetének elnöke indul Szász Jenővel szemben a szombaton Gyergyószentmiklóson sorra kerülő Országos Tanács tisztújító ülésén az elnöki tisztség megszerzéséért. E döntés meghozatalára azt követően került sor, hogy Csinta Samu úgy határozott: nem jelölteti magát a szombati kongresszuson. A Kovászna megyei szervezet ügyvezető elnöke döntését alig két nappal az ülés előtt hozta nyilvánosságra. Mint ismeretes, a héten az MPP több képviselője nyílt levelet intézett Csintához, amelyben felkérték, hogy vállalja el a jelölést az elnöki tisztségre. Az elmúlt időszakban a Krónika napilap volt főszerkesztőjének neve több helyen is felmerült, mint Szász Jenő lehetséges kihívója.

[Kult-Túra] 6. Erdélyi Humorfesztivál

[Kult-Túra] A fekete világossága
Berszán Zsolt képzőművész tárlatmegnyitójának szolgált helyszínéül hétfőn a Mátyás szülőháza alagsorában berendezett galéria. A polisztirén táblákra, vászonra, fém és préselt lemezekre kerülő alkotások fekete és átlátszó szilikon, akril, poliuretán hab és más szintetikus anyagok felhasználásával készültek.

[Kult-Túra] Elhunyt Bacsó Péter
Életének 82. évében szerdán elhunyt Bacsó Péter Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép Mestere – tudatta a Magyar Filmművészek Szövetsége. A magyar filmművészet kiemelkedő alakját a szövetség saját halottjának tekinti – közölte Hermann Krisztina, a szervezet ügyvezető titkára.

[Kult-Túra] Ünnepi előadás a Magyar Operában
A Kolozsvári Magyar Opera társulata március 15-én, vasárnap délután 5 órától ünnepi elő adást tart a felújított, Huszka Jenő által szerzett Mária főhadnagy című három felvonásos operett színrevitelével az 1848-as Szabadságharc kitörésének 161. évfordulója alkalmából.

[Kult-Túra] Kishírek
AZ 1848-AS FORRADALOMMAL KAPCSOLATOS RÉGI DOKUMENTUMOKBÓL ÉS KIADVÁNYOKBÓL nyílik kiállítás a nemzeti ünnep tiszteletére ma, március 13-án, pénteken du. 2 órától a Röser Antikváriumban. A megnyitó keretében Egyed Ákos, az EME elnöke ismerteti és dedikálja a Háromszék 1848–1849 Forradalom, Szabadságharc című kötetének új kiadását és Gróf Mikó Imre – Erdély Széchenyije című könyvét.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1584
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap