label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. március 12.
Bágyon megmenekült a veszélyes hulladékoktól
Március 6-án röppent fel a hír, hogy Florin Stamatian prefektus jóváhagyta azt az elképzelést, miszerint a Várfalva községhez tartozó Bágyon határában veszélyes anyagoknak szánt hulladéktárolót hoznak létre. A létesítmény megépítése azért sürgős, mert új helyet kell találni azoknak a veszélyes anyagoknak, amelyek a tordai vegyi üzemből származnak, és amelyeket még a kommunizmusban Torda közelében halmoztak fel, éppen a most épülő autópálya nyomvonalán. A több ezer tonna hulladék elköltöztetéséig az autópálya nem épülhet tovább, a bágyoniak azonban hallani sem akarnak a hulladéktárolóról: tiltakozásképpen az utcára vonultak és aláírásgyűjtésbe kezdtek. Tegnap a nemrég kinevezett prefektus fogadta a várfalvi küldöttséget, élén Kanyaró Pál polgármesterrel, s a tárgyalások eredményeként kompromisszum született: a hulladéktárolót nem Bágyonban helyezik el, de a létesítménynek a község területén kell helyet találni.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Március 15-ei rendezvények programja
KOLOZSVÁR: 12.30 órakor ökumenikus istentisztelet kezdődik a Szent Mihály-templomban, 13.30 órakor az ünneplők a volt Biasini szálló elé vonulnak, 14 órakor pedig a Petőfi emléktábla megkoszorúzására kerül sor. 17 órakor a Kolozsvári Magyar Opera Huszka Jenő Mária főhadnagy című előadását tűzte műsorra. Az eseményen ünnepi köszöntőt mond Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja. 19 órakor ifjúsági műsor kezdődik Mátyás király szülőháza előtt, majd gyertyás megemlékezést szerveznek a Főtéren, a Mátyás szobor előtt. 22 órakor pedig magyar buli zárja a rendezvénysorozatot az Irish&Music Pubban.

[Napirenden] Ámokfutás Németországban és az Egyesült Államokban
Tizenhat személyt ölt meg egy ámokfutó szerda délelőtt, miután egy németországi közép iskolában a Stuttgart melletti Winnendenben lövöldözni kezdett. A tettest a rendőrök menekülés közben lelőtték.

[Napirenden] Felelős bérpolitikát kér az IMF
Elkezdődtek a román hatóságok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalások az esetleges készenléti hitelmegállapodás megkötéséről. Bár a Szociáldemokrata Párt (PSD) még mindig ellenzi a kölcsön felvételét, az IMF-küldöttség kéthetes romániai látogatásának első napján máris kényes kérdések kerültek napirendre.

[Napirenden] Ion Iliescu ismét megúszta
Nem indítanak bűnvádi eljárást Ion Iliescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnöke ellen – döntött a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus-ellenes Ügyészség (DIICOT). A volt államfő ellen az 1990-es június 14–15-i bányászjárás ügyében indult kivizsgálás. Ion Iliescut az államhatalom aláásásával, diverziókeltéssel és hamis információk terjesztésével vádolták. Hasonló elbírálásban részesült további harminc személy is, akiket szintén az államhatalom aláásásával vádoltak.

[Napirenden] Ellentmondó hírek Sólyom László látogatásáról
Eltanácsolták a román illetékes hatóságok Sólyom László magyar köztársasági elnököt erdélyi látogatásától március 15-én – adta hírül tegnap az RMDSZ. A sajtónak eljuttatott közleményében a szövetség megdöbbenésének adott hangot, meggondolatlan, rossz döntésnek tartva a magyar államfő látogatásának visszautasítását. „Sem az egyre szorosabb román–magyar viszonnyal, sem a két országnak az Európai Unióban elfoglalt helyével, sem népeink regionális egymásra utaltságával nem fér össze egy ilyen álláspont, amely érzelmileg és eszmeileg is könnyen visszavethet minket oda, ahonnan elindultunk: a kilencvenes évek elejére” – áll a közleményében. A román államelnöki hivatal szerda délután az MTI érdeklődésére sem tudta megerősíteni az RMDSZ által nyilvánosságra hozott információt, a bukaresti magyar nagykövetség sem erősítette meg a hírt.

[Napirenden] Betiltották az Új Jobboldal felvonulását
Az Új Jobboldal szervezet (Noua Dreaptă) nem kapta meg az engedélyt a március 15-ére tervezett felvonulásra, csak a Bocskai térre tervezett koszorúzást hagyták jóvá fél egy és fél kettő között. Az esetleges incidensek elkerülése végett lemondtak a tervezett zászlós felvonulásról a magyar megemlékező ünnepségek szervezői is; eredetileg 11.30 órakor gyülekeztek volna a Protestáns Teológiai Intézet épülete előtt. A szélsőséges nacionalista szervezet törvénytelennek tartja a döntést, és saját felelősségére megrendezi a felvonulást. Az önkormányzat értesítette a rendőrséget és a csendőrséget, fokozott intézkedést kérve.

[Kult-Túra] Országos bemutató
Szombaton, március 14-én este 7 órakor kerül sor a kolozsvári színház nagytermében a kortárs amerikai szerző Sarah Ruhl Tiszta ház című drámájának országos bemutatójára, Keresztes Attila rendezésében.

[Kult-Túra] Hang és kép: látogatás a stúdió műhelyeibe
– Az eddigi tapasztalatok szerint nagy élmény a hallgatóknak, hogy a hangokhoz képet, arcot tudnak társítani, és az is, hogy a stúdió műhelyeibe betekinthetnek – mondta lapunknak Maksay Magdolna, a Kolozsvári Rádió magyar nyelvű szerkesztőségének osztályvezetője, miután Benkő Judit irányításával, egy felnőttekből álló csoporttal a Szabadság munkatársa is körbejárta a szerkesztőséget. A rádió 55. születésnapja alkalmából szervezett ünnepi rendezvénysorozat keretében az érdeklődők bepillanthattak a kulisszák mögé: hétfőn és kedden a felnőtteket kalauzolták, szerdán és ma pedig a gyermekeket vezetik körbe az intézményben.

[Kult-Túra] Bálint Tibor emlékdélután a Kolozsvári Rádiónál
Zsúfolásig megtelt a Kolozsvári Rádió koncertterme azon a kedd délutáni rendezvényen, amelyen Bálint Tiborra emlékeztek a szervezők. A Bálint Tibor Baráti Társaság Elnöksége és a Kolozsvári Rádió által szervezett esemény apropója annak az új rádiójátéknak a bemutatása, amely Bálint Tibor színművéből készült, illetve a Bálint Tibor Baráti Társaság (BTBT) bemutatkozása volt.

[Kult-Túra] Kishírek
KISS MANYI ISMERETLEN ARCAI címmel az EMKE–Szabédi Emlékház és a Budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet fotókiállítást szervezett. Sümeg, Budapest és Sepsiszentgyörgy után most Kolozsváron is megtekinthetik az érdeklődők a kiállítást, amelyet Kötő József színháztörténész és Szebeni Zsuzsa, az OSZMI referense, a kiállítás kurátora nyit meg március 14-én, szombaton délben 12 órakor a Lázár/Gh. Lazăr utca 30. szám alatti Szabédi Emlékházban. A kolozsvári kiállítás újdonsága, hogy az emlékház állományába került Kiss Manyi-hagyatékot is bemutatják. A kiállítás keretében a Nagynéném, Kiss Manyi című dokumentumfilm is megtekinthető.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 527
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap