label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. december 03.
A vitás kérdések ellenére halad a Mátyás-szobor restaurálása
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a tervezést végző, kolozsvári Utilitas Kft. közötti vitás kérdések ellenére (amelyekről lapunk november 27-i számában számoltunk be) tovább haladnak a Mátyás-szobor restaurálási munkálatai. A tervező továbbra is igényt tart az úgynevezett tervezői művezetési megbízásra vonatkozó szerződés aláírására, amely a projekt összértékének az 1,5 százalékáról, mintegy 5600 euróról szólna. Ezzel szemben a városháza illetékesei azt állítják: a tervezési szolgáltatás elvégzésére vonatkozó szerződés tartalmazza a menet közben felmerülő, előre nem látott tervek elkészítését is. A nézeteltérés ellenére már elkészültek a ló és lovasa megemeléséhez szükséges ideiglenes hídszerkezet kiviteli szintű tervei, hasonlóan a szobrot a téli időszakban védő és a munkálatok téli folytatását lehetővé tevő „szarkofág” tervei. Egyes restaurálási munkálatokat a szobor közelében kialakításra kerülő, szigetelt „sátorban” végeznek el.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Băsescut támogatja az MPP Kolozs megyei szervezete
A Magyar Polgári Párt (MPP) Kolozs megyei szervezete hosszas mérlegelés után, egybehangzóan a párt országos vezetőségének álláspontjával, valamint a PD-L Kolozs megyei szervezetének elnökével, Daniel Buda úrral történt egyeztetés után arra az elhatározásra jutott, hogy a vasárnapi államelnöki választás alkalmával Traian Băsescu jelenlegi államfőt támogatja – derül ki a párt szerkesztőségünkbe eljuttatott tegnapi közleményéből, amelyet Csép Sándor megyei elnök és Simon Csaba ügyvezető elnök, országos alelnök látott el kézjegyével.

[Napirenden] Lelkiismeret szerinti szavazásra buzdít az EMNT
A választásokon való részvételre, az érvek és ellenérvek mérlegelése után pedig lelkiismeret szerinti szavazásra bíztatja az erdélyi magyar közösség szavazásra jogosult tagjait az elnökválasztás második fordulóján Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Toró T. Tibor, a szervezet alelnöke. Az elnökválasztás tárgyában kiadott állásfoglalásában az EMNT elnöksége sajnálattal állapítja meg, hogy felhívása az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) összehívására és közös álláspont kialakítására az elnökválasztás kérdésében eredménytelen maradt. Úgy vélik: az RMDSZ vezetői végig a párt belügyének tekintették az államelnök-választással kapcsolatos összes döntést, és elzárkóztak a konzultációktól mind a jelöltállítás során, mind a második fordulóban kialakítandó álláspont esetében.

[Napirenden] Hamisított a Băsescut bántalmazással vádoló felvétel
Indulatos vagdalkozássá változott az elmúlt napokban a választási kampány, amelyben a felek lépten-nyomon szóbeli agressziót követnek el egymással szemben. A rendszerváltás óta talán legocsmányabb választási kampányának tegnapi legfőbb fejleménye az, hogy Traian Băsescu számára kedvező szakértői véleményt állított ki az országos bűnügyi vizsgálatokra szakosodott állami intézmény az államfőt gyermekbántalmazással vádoló hírhedté vált videofelvétel ügyében.

[Kult-Túra] Elhunyt Szörényi Éva
Életének 93. évében kedden Los Angeles-i otthonában elhunyt Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznő – közölte a magyar főkonzulátus az MTI-vel. Életének üzenete, hogy magyarságát minden körülmények között, minden nehézség ellenére megőrizte – olvasható a főkonzulátus közleményében. A színművésznő a Nemzeti Színházban évekig alakította Évát Az ember tragédiájában, Melindát a Bánk bánban és Tündét a Csongor és Tündében, számos Shakespeare-tragédiában és -vígjátékban formálta meg a főszereplő karakterét, a klasszikus drámák mellett pedig előszeretettel lépett fel magyar és külföldi írók darabjaiban is. A magyar közönség közel 30 film főszereplőjeként láthatta, olyanokban, mint a Barátságos arcot kérek (1935), Mária nővér (1936), A Noszty-fiú esete Tóth Marival (1937), továbbá a Szüts Mara házassága (1941), Régi keringő (1941) és a Fűszer és csemege (1940). A megemlékező ökumenikus istentiszteletet szombaton az észak-hollywoodi Szent Károly katolikus templomban tartják, temetése szűk, családi körben zajlik.

[Kult-Túra] Sikeres táncjáték az operában
„Hol jársz, hová mész, Nagy Erzsébet asszony?” – csendült fel a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Kádár Kata balladája nyomán készült táncjátéka kedden este 7 órától a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében. A Hol jársz, hová mész? című, 2008. május 14-én bemutatott előadást a táncegyüttes erdélyi és magyarországi turnéjának állomásaként, Sepsiszentgyörgy, Szeged, Budapest és Szatmárnémeti után tekinthettük meg.

[Kult-Túra] A Paulus-oratórium bemutatója
Az 1989-es fordulat a filharmónia életében sok olyan művet hozott felszínre, amelyekről húsz évvel ezelőtt álmodni sem mertünk volna. Gondolok itt elsősorban a vallásos tárgyú vokál-szimfonikus alkotásokra, amelyek „tiltott gyümölcsként” voltak kezelve az ateista szemléletet meggyőződéssel hirdető kommunizmus idején.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.

[Kult-Túra] MAINAP

[Kult-Túra] Holnaptól XIX. Mozart Fesztivál
A Román Mozart Társaság a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiával és a Transilvania Filharmóniával közösen tizenkilencedik alkalommal szervezi meg december 4-e és 11-e között a Mozart Fesztivált. Idén két szimfonikus koncert és hat kamarazeneest szerepel a fesztivál műsorán. Az anyagiak hiánya miatt idén nem kerül sor az eddig minden évben megrendezett előadóversenyre. A fesztivál védnöke most is Ausztria bukaresti nagykövetsége, pontosabban Martin Eichtinger nagykövet. A fesztivál díszvendége Robert Levin világhírű amerikai zongoraművész és muzikológus, akit szerdán díszdoktorrá avatnak a zeneakadémián.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 351
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap