label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. november 17.
Nyolcnapos fizetés nélküli szabadság vár a közalkalmazottakra?
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében megkötött, csaknem húszmilliárd euró értékű hitelegyezmény fejében a nemzetközi pénzügyi szervezet drasztikus költségcsökkentést írt elő Románia számára. Augusztus elején a kormány vállalta, egymilliárd eurót megtakarít az év végéig, hogy tartható legyen a 7,3 százalékos költségvetési hiány. A kormány által szeptember 15-én felelősségvállalással elfogadott, az egységes bérezésről szóló törvény szerint a költségvetési alkalmazottaknak idén tíznapos fizetés nélküli szabadságot kell kivenniük az államháztartási hiány csökkenése céljából. Időközben Gheorghe Pogea pénzügyminiszter azt ígérte a közalkalmazottaknak, hogy 2009. végéig tíz helyett „csak” nyolc nap fizetés nélküli szabadságra küldi el őket. A pedagógusokat az is aggasztja, hogy amennyiben a fizetés nélküli szabadságot bejegyzik a munkakönyvbe, akkor ennek negatív következményei lesznek rájuk nézve.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] RMDSZ-kampányzáró: Kelemen Hunor jó államfő lenne
A politikusok nem fogják felvállalni az erdélyi magyarság érdekeit, az elnökválasztási kampány jelöltjei a társadalom gondjaival sem törődnek, személyeskedő vitákat folytatnak egymással – ezt a gondolatot fejtették ki a szónokok vasárnap Marosvásárhelyen, az RMDSZ államfőjelöltjének, Kelemen Hunornak kampányzáró rendezvényén.

[Napirenden] HÁTTÉR
Az elnökválasztásokkal egyidőben népszavazásra is sor kerül vasárnap. A referendumot az államfő javaslatára a kormány írta ki. A parlament elutasítóan véleményezte Traian Băsescu kérését, nem tartotta időszerűnek a népszavazást, azonban véleménye ebben a kérdésben csak konzultatív jellegű.

[Napirenden] Liberális és EMNT-s támogatás Kelemennek
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az RMDSZ Szabadelvű Köre egyaránt Kelemen Hunort, a szövetség államelnök-jelöltjét támogatja. A Tőkés László által vezetett szervezet még mindig szemére veti az RMDSZ-nek, hogy nem egyeztetett a magyar államfőjelölt kérdésében, de elégedett is, mivel a szövetség jelöltje beépítette választási programjába az EMNT által megfogalmazott „stratégiai célkitűzéseket”, és ezeket „lehetőségei szerint” képviselte a kampányban. Az EMNT arra buzdítja a szavazati joggal rendelkező romániai magyarokat, hogy vegyenek részt valamennyien a választáson, és szavazzanak Kelemen Hunorra. Ugyanerre buzdít a Szabadelvű Kör is, amely több érvet is felsorakoztat Kelemen támogatása mellett.

[Napirenden] Veszélyes az internet a gyerekek számára
Az internet legalább annyi veszélyt rejt a gyermekek számára, mintha az utcára zavarnánk őket őrizetlenül – állítja Tanya Byron brit pszichológus és televíziós személyiség. A szakember Gordon Brown miniszterelnök megbízásából végzett tanulmányokat a videojátékok és az internet veszélyeiről. Byron szerint a szülőknek már csak azért is kellene fokozottabban figyelniük, mivel ők ebben a technológiai környezetben nőttek fel, ezért nem is ismerik fel a benne rejlő veszélyeket – adta hírül a Daily Telegraph című brit napilap. Egy londoni konferencián tartott előadásában a pszichológus hangsúlyozta: nagyon sokan nem látják be, hogy a böngészőprogram megnyitása ugyanolyan veszélyes, mintha kiküldenék a gyereket az utcára. „A fejlődés nélkülözhetetlen eszköze a kockázatvállalás. A gyerekek szívesen vállalják a kockázatot, éppen mert egy kockázatkerülő társadalomban élünk” – mondta.

[Kult-Túra] Sikeres műemlék-ismereti vetélkedő
Kincses Kolozsvár címmel műemlék-ismereti vetélkedő döntőjére került sor november 14-én, szombaton az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében. A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) által még tavasszal meghirdetett vetélkedőn a kolozsvári magyar líceumi osztályokkal rendelkező tanintézetek X. osztályos diákjai vehettek részt. Mindegyik iskola keretében helyi döntőn választották ki azt a három-három diákot, akik a városi döntőre jöhettek. A KLMT kijelölte kérdéskörök és könyvészet alapján az iskolák történelemtanáraira hárult a versenyzők felkészítése.

[Kult-Túra] Kortárs krónika az örök Kalotaszegről*
Terjedelmes, kétszázhuszonnyolc oldalas, kiválóan szerkesztett és kivitelezett, tetszetős grafikai kivitelezésű, érdekes, s nem utolsósorban megbízható, a helyszíneken született-gyűjtött, dokumentáris értékű könyvet tarthat kezében a kalotaszegtörténeti kutatásokban járatos etnográfus – s általában a kiváncsi és érdeklődésében is nyitott – Olvasó: egy teljességében meg- és átélt emberöltő – pontosabban: egy élménygazdag, közéleti és pedagógusi élet – sokszínű s méltán csodálatot ébresztő, példamutatóan követendő summáját.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A művészet érzelem. De az arányok, színek tudományában a leghevesebb érzelem is megbénul a kéz ügyessége nélkül.

[Kult-Túra] Mainap

[Vélemény] Elnöki csörte
Amikor a recesszió szele már javában fujdogált – igaz, tőlünk még tisztes távolban – Băsescu elnök mindenkinek csak jó életet beígérő (să trăiţi numai bine) szlogenjével hintett port alattvalói szemébe, üres szavakból épített fallal bástyázva körül országát. Nagyon jól tudta, mi következik, pillanatnyi érdekeinek megfelelően azonban szemrebbenés nélkül hazudott. S tette mindezt addig, míg a gazdasági romlás, az ország katasztrofális állapota immár híveit is félreérthetetlenül szembesítette a valósággal. Most éppen az omló falak korszakát éljük-nyögjük. Az omló falak pedig fölöttébb veszélyesek, olykor építőjüket is maguk alá temethetik.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1162
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap