label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. február 09.
Sztánai farsang az egymásra találás jegyében
Kétségtelenül jól döntöttek azok, akik az elmúlt hétvégén Sztánára látogattak. A viszonylag alacsony lélekszámú kalotaszegi településen ugyanis február 6-a és 8-a között szervezték meg a hagyományos farsangi ünnepséget. Idén két helyszínen, a kultúrotthonban és a közösségi ház nagytermében zajlott a kilencedik sztánai farsang programja. A nagy sár ellenére mind a magyarországi vendégek, mind az itthoniak és a sztánaiak is jól érezték magukat, a programban valamennyi korosztály találhatott magának szórakoztató és hasznos tevékenységet: maskurás felvonulás, tánctanítás, könyvbemutató, festménykiállítás, és még sorolhatnánk, mi minden szerepelt a rendezvény programjában. A szervezők és a vendégek egyaránt arra emlékeztek, hogy 95 évvel ezelőtt, 1914. február 1-jén Kós Károly meghívására ide látogatott, és a falu jelenlegi közösségi házában mulatott Móricz Zsigmond író. A farsangi bevételt idén a közösségi házban berendezendő orvosi rendelő kialakítására fordítják.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Tüntetés a tisztségek elosztásáért
Körülbelül háromezer személy gyűlt össze tegnap Sepsiszentgyörgyön a prefektusi hivatal előtt, hogy részt vegyenek a magyar történelmi egyházak által szervezett tüntetésen, amelyen a megye decentralizált intézményeinek magyar nemzetiségű vezetőinek leváltása ellen tiltakoztak.

[Kult-Túra] Rendkívüli Kurtág-koncert Washingtonban
Nagy közönségsikert aratott Kurtág György zeneszerző szombat este a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban, ahol feleségével, Kurtág Márta zongoraművésszel előadta Bartók Béla előtt tisztelgő új zongoradarabját. Az Extremely Hungary magyar kulturális évad washingtoni programsorozatát megnyitó koncerten világpremierként csendült fel a 83 éves zeneszerző műve, a Hommage a Bartok, amelyet – életében először írva megrendelésre – a könyvtár felkérésére alkotott. A Kurtág-házaspár ugyanazon a dobogón játszott, amelyen egykor Bartók Concertóját is bemutatták, és ahol a néhai zeneszerző 1940-ben Szigeti József hegedűművésszel közösen adott koncertet.

[Kult-Túra] „Csak Shakespeare-t domine!”
Tengernyi irodalma van az Arany János-életműnek, a minden részletet feltáró kritikai kiadás azonban még várat magára. A levéltárak mélyéről még mindig kerülhetnek elő olyan feljegyzések, dokumentumok, amelyek új részletekkel gazdagíthatják az eddig kialakult képet. Többen írtak a hónapokról is, amelyek a vándorszínészet izgalmas, olykor túlfűtött jegyében teltek. A debreceni kollégista Arany sűrűn látogatta a városban tartott színielőadásokat, s csak úgy mint később barátja, Petőfi Sándor, ő is beállt színésznek. A klasszikus magyar irodalom nagy szerencséjére ez a vállalkozás csak átmenetinek bizonyult. Amikor Arany János 1882. október 22-én meghalt, lezárult az életmű, de a közönség és a szakma nem elégedett meg az addig ismertekkel, az érdeklődés kiterjedt egy hallhatatlanul gazdag életpálya részletkérdéseire is.

[Kult-Túra] Hibajavítás
Tévesen jelent meg szombati lapszámunkban Döbrentey Ildikó és Levente Péter Csodás Hétköznapok című délutáni koncertjének időpontja: az előadás 16.30 órakor kezdődik. Az érintettek elnézését kérjük.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Mai ember, minden idők legvadabbikának embere, próbálj mindenek előtt ember lenni; s ha felfogtad, mit jelent embernek lenni, csak akkor törődhetsz hazával, társsal és baráttal.

[Kult-Túra] MAI NAP

[Vélemény] Válságban az eurózóna egysége?
Egyes szakértők szerint a gazdasági válság miatt veszélybe kerülhet az európai monetáris unió. Van, aki szerint elkerülhetetlen, hogy a nagy adósságot felhalmozó dél-európai országok kilépjenek az eurózónából, olvasható a Metazinon.

[Vélemény] Kolozsvári néző
A város egyik legforgalmasabb pontján, zöld jelzésre várva, gyalogos és autós elgondolkodhat a vásárcsarnok előtt álló elektronikus reklám üzenetén, amely a boldogsággyárat hirdeti (románul): mármint a Coca-Colát. Ez bizonyára nem kolozsvári specifikum, mégis – vagy annál inkább – eltöprengünk rajta. A magyar helyesírás akadémiai szabályozójában néhány évtizeddel ezelőtt még hiába kerestük volna a népszerű üdítőitalt. Ha jól emlékszem, a helsinki olimpiai játékok idején, vagyis 57 évvel ezelőtt hallhattuk először Szepesi Györgytől a rádióban, hogy az imperializmus megtestesítőjének mondott Coca-Cola nem is olyan veszélyes, Puskásék kipróbálták, és kellemes emlékekkel maradtak (no meg olimpiai aranyat is hoztak a finn fővárosból).

[Körkép] Adjátok vissza hegyünket, az Árpád-csúcsot!
Előre meghirdetett Árpád-csúcs kirándulásra készültek szombaton az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891 tagjai, és az érdeklődők. Tulajdonképpen jubileumi rendezvényre készülődtek, megemlékezni elődeinknek egy jelentős turista alkotására: 110 évvel ezelőtt, 1899-ben, báró Mannsberg Sándor kezdeményezésére készült el az EKE első, kék színjelzésű ösvénye, amely a Tordai-út–Berbéki erdőőrház–Sáros-bükkön át vezette a turistákat Kolozsvár környékének legmagasabb pontjára, az Árpád-csúcsra (Peana – 833 m). Ezt követte a Bükk többi jelzett útja, míg a 20. század első évtizedének közepére, lelkes EKE elődeink létrehozták a kolozsvári természetjárók által napjainkban is előszeretettel használt bükki, jelzett úthálózat ősét. Vekov Károly elnök spontán ötleteként a rendezvény végül csendes tüntetéssé alakult az Árpád-csúcs megmentésének érdekében.

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 700
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap