label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. február 27.
Isărescu: gyorsabb reformokkal az eurozóna felé!
A Babeş–Bolyai Tudományegyetemen díszdoktori címet adományoztak tegnap Mugur Isărescu akadémikusnak, a Román Nemzeti Bank kormányzójának. A hazai pénzügyi világ hatvan éves kiválóságának életműdíjszerű elismerése egész eddigi pályafutásának szól, amelyet közösségi célok érdekében fejtett ki. Mielőtt a jegybank elnökévé választották, gazdasági kutatómunkát végzett. Nagyon sok rangos hazai és nemzetközi szakfórumon adott elő, publikált, ugyanakkor számtalan oklevél és kitüntetés birtokosa. Szakmai tekintélyét kiegyensúlyozottsága alapozta meg, amellyel túlélt minden romániai politikai hullámzást. Délutáni sajtótájékoztatóján Mugur Isârescu, többek között, kijelentette: minél hamarabb csatlakozunk az eurózónához, annál jobb, de tisztában kell lennünk azzal, hogy ennek az állapotnak is lesznek hátrányai, ahogyan azt Görögország és Olaszország esete is bizonyította, amikor bizonyos „érzékeny” termékek drágulása ellen kezdtek tiltakozni.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Diszkrimináló világtalálkozó?
A nem magyar nemzetiségű közösségek tagjait hátrányos megkülönböztetésben részesítette a 2007 nyarán Háromszéki Magyar Világtalálkozót szervező Kovászna megyei önkormányzat.

[Napirenden] Egyházi tiltakozás a biometrikus útlevelek ellen
Constantin Stoica, az ortodox egyház szóvivője a biometrikus útlevelek kapcsán azt nyilatkozta: az útlevélhez minden állampolgárnak joga van, de nem kötelessége azt kiváltani. – Ennek értelmében mindenki szabad akaratából választja vagy utasítja el annak kiváltását, akár vallási okokra hivatkozva is – nyilatkozta.

[Napirenden] Kolozsváron ítélkeznek Becali fölött
Elutasította a legfelsőbb bíróság Gigi Becalinak, a Steaua futballcsapat tulajdonosának azt a kérését, hogy a hírhedtté vált kolozsvári bőrönd-botrány kapcsán ellene indított pert a Kolozs megyei ítélőtábláról más bíróság hatáskörébe helyezzék át.

[Napirenden] Oroszország újra elzárja a gázcsapot Ukrajnának?
A Gazprom már március 8-án újra beszüntetheti a föld-gázexportot Ukrajna számára, mivel az ukrán importőrnek, a Naftogaznak március 7-én kellene mintegy 400 millió dollárt fizetnie a februári szállításokért, de jelezte, hogy ezzel problémák lesznek, írta a Kommerszant című orosz lap csütörtökön.

[Napirenden] Fellendülhet az ingatlanhitelezés
Radu Gheţea, a Romániai Bankok Egyesületének (ARB) elnöke szerint akár egy éven belül fellendülhet az ingatlanhitelezés, még a gazdasági válság közepette is.

[Napirenden] Romániát bírálja Washington
A parlamenti képviselettel nem rendelkező kisebbségi szervezetek diszkriminálása miatt bírálja az Egyesült Államok külügyminisztériuma Romániát, amely az egyéni választókerületes szavazási rendszer mandátumelosztásának bonyolultsága, és a korrupcióval gyanúsított magas rangú állami vezetők elleni kevésbé hatékony fellépés miatt is „fejmosást” kapott.

[Napirenden] Az igazságszolgáltatás helyett a médiával hadakozik Bâsescu
Bírók és ügyészek nagyszámú nyugdíjazási kérelme miatt előállt személyzethiány a hazai igazságszolgáltatás egyik legnagyobb gondja – nyilatkozta tegnap Traian Bâsescu államfő, aki ismét részt vett a Legfelső Bírói Tanács (CSM) ülésén. Bâsescu bízik abban, hogy sikeres lesz az igazságszolgáltatás reformja, ugyanakkor elemzők arra figyelmeztetnek, hogy Románia uniós támogatásoktól is eleshet, ha a folyamat kudarccal zárul.

[Napirenden] Megnőtt a bizalom az önkormányzatok iránt
– A 2008-as közvélemény-kutatási adatok szerint a lakosság közel 60 százaléka bízik az önkormányzatok munkájában, ez az arány pedig messze jobb, mint bármelyik más politikai, állami intézmény bizalmi indexe. Az önkormányzatok szerepe és hatásköre egyre inkább megnőtt, ezért több feladat és nagyobb felelősség nehezedik ezekre – mondta a tegnapi sajtótájékoztatóján Porcsalmi Bálint, az RMDSZ önkormányzatokért felelős új ügyvezető alelnöke. Kelemen Hunor ügyvezető elnök a júniusi európai parlamenti választások, Kovács Péter pedig az április 25-én Kolozsváron sorra kerülő RMDSZ-kongresszus előkészületeiről beszélt.

[Napirenden] Ötven éve oszlatták fel a Bolyai Egyetemet
A kommunista hatalom fél évszázaddal ezelőtt erőszakos kampányt indított a kolozsvári magyar nyelvű egyetem felszámolására, melynek következményeként jött létre a mai Babeş–Bolyai Tudományegyetem. A Bolyai Egyetem vezetőségének 1959. február 23-ára összehívott gyűlésén Takács Lajos rektor bejelentette, hogy a prorektor bizalmas előterjesztést fog tenni tudomásulvétel végett. Eszerint a diákság kérésére, a párt és a minisztérium döntése alapján a kolozsvári román és magyar egyetemet egyesíteni fogják. Az eseményről Brüsszelben is megemlékeztek: Sógor Csaba RMDSZ-es és Gál Kinga Fidesz-es európai parlamenti (EP) képviselő közös szervezésében, Memento 1959 címmel szerveztek nemrég ünnepi konferenciát, amelynek keretében levetítették Páskándiné Sebők Anna Memento 1959 című emlékfilmjét is.

[Kult-Túra] Találkozott már tatárokkal?
E heti, a Csíki Székely Múzeummal közösen szervezett versenyünkön kétszemélyes belépőket nyert a Tatárjárás 1241–1242 című kiállításra: Kovács Zsuzsa (Câmpina u. 7.), Márton Anna (Fürdő/Card. I. Hossu), Dotler Adela (Szészfenes, Ghe. Doja E2). A nyertesek névsorát közöljük a múzeummal, a belépők tehát a helyszínen vehetők át a kiállítás időtartama alatt bármikor. A jövő héten dekoratív falinaptárakat, majd ismét belépőket lehet nyerni.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 754
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap