label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. február 19.
Enyhítené a válság okozta munkanélküliséget a továbbképzés
Andrei Marga, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektora az egyetemet végzettek továbbképzésének fontosságáról, a megkezdett infrastrukturális befektetések megvalósításáról és a gazdasági válságnak a különböző szakmákat érintő negatív hatásáról értekezett. Kifejtette: csak a költségvetés elfogadása után mondható meg, hogy idén is megkapják-e az állami költségvetésből az egyetem működéséhez szükséges négyszázötven millió lejt. Ugyanakkor a saját forrásaikat száztíz százalékkal növelnék úgy, hogy nem emelnék a tandíjat a különböző karokon. Szó esett még a gazdasági válságnak a tanulásra, az elhelyezkedésre gyakorolt hatásáról. Andrei Marga szerint a BBTE végzőseinek nyolcvan százaléka a szakmájában helyezkedik el, s még mindig vannak olyan szakterületek, amelyek keresettek lesznek az elkövetkező négy-öt évben, s a jó elhelyezkedési arány mellett még ezeknek a szakmáknak a bérezése is megfelelőnek mondható.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Nyaralási jegyeket vezetett be a kormány
A kormány szerdán sürgősségi rendelettel elfogadta a nyaralási jegyek bevezetését– jelentette be Elena Udrea turisztikai miniszter, aki szerint azok értéke legtöbb hat bruttó minimálbérnek felelhet meg.

[Napirenden] Elnököt választanak a liberálisok
Mivel nem sikerült elfogadtatni a párt alapszabályzatának módosítását, amely lehetővé tenné az ügyvezető elnöki tisztség létrehozását, Crin Antonescu és Ludovic Orban stratégiát váltott. A két liberális politikus tandemben – elnökként és ügyvezető elnökként – tervezte átvenni a hatalmat a Nemzeti Liberális Pártban (PNL), de mivel továbbra sincs ügyvezető elnöki tisztség, mindketten úgy döntöttek: külön-külön pályázzák meg az elnöki funkciót, amelyet jelenleg Călin Popescu Tăriceanu tölt be.

[Napirenden] Kormányfői pereskedés Sterling-ügyben
Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök bíróság elé citálja utódát, Emil Bocot abban a rágalomperben, amelyet az ex-kormányfő a Sterling-ügy név alatt hírhedtté vált fekete-tengeri kontinentális talapzat bérbe adása kapcsán elhangzott súlyos vádak miatt indított. Tăriceanu Iulian Iancu szociáldemokrata politikust is beperelte. Mindkét tárgyalás várhatóan márciusban kezdődik a bukaresti VI. és IV. kerületi bíróságon.

[Napirenden] Csökkentették a „regisztrációs” adót
A kormány 30 százalékkal csökkentette a használt gépkocsik forgalomba íratására felszámolt környezetszennyezési (regisztrációs) adót a december közepén életbe lépett háromszor magasabb adóhoz viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy a tavaly júliusban életbe lépett adószinthez viszonyítva most nem háromszor, hanem csak kétszer magasabb a környezetszennyezési adó.

[Napirenden] Elkezdték a kisebbségi törvény vitáját
A regionális szintű együttműködés kérdései is szerepeltek Szili Katalin szerdai bukaresti tárgyalásain, amelyeken az infrastrukturális fejlesztés, a gázvezeték és az autópálya-építés témáját egyaránt érintették a felek. A magyar Országgyűlés elnöke előbb Roberta Anastaséval, illetve Mircea Geoanával, a román képviselőház és a szenátus elnökével ült közös asztalhoz, majd Emil Boc miniszterelnökkel tanácskozott, délután pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti frakcióival találkozott.

[Napirenden] Nyíltan rasszista románellenesség
Egyre nyilvánvalóbb rasszista uszítókampány zajlik Olaszországban a román állampolgárok ellen, amiből az olasz politikusok és a média is alaposan kiveszi a részét.

[Napirenden] Pert nyert Kötő József
Kedvező döntést hozott Kötő József képviselő számára tegnap a Legfelső Ítélő és Semmítőszék: elfogadta azt a fellebbezést, amelyet az RMDSZ képviselő azt követően nyújtott be, hogy még decemberben a bukaresti ítélőtábla részben megalapozottnak találta Benedek Imre, marosvásárhelyi szívgyógyász óvását, amelyben magáénak követelte Kötő mandátumát.

[Kult-Túra] Erdők meséje – mesejáték turné
Kolozsvárra érkezett február 17-én az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezésében Erdélyt körbebarangoló mesejáték turné. A délvidéki Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház által előadott tanító jellegű mesejáték Wass Albert Erdők könyve című írása alapján készült, a mese a szeretet, a jóság és a békesség fontosságára próbálja ráébreszteni a gyerekeket. Az Apáczai Csere János Líceum díszterme kisiskolások és óvodások hangjától csengett. A gyerekek nagy szeretettel és vidámsággal fogadták a két szabadkai vendégszínész, Körmöci Petronella és Kálló Béla által előadott színdarabot.

[Kult-Túra] Mesék szárnyán
A Brassai Sámuel Elméleti Líceum tanítói közössége a 2008–2009-es tanévben is megrendezte a X. Mesék szárnyán (Olvasni jó) csapatverseny megyei szakaszát. A versenyre 40 csapat nevezett be, mintegy 160 II–IV. osztályos kisiskolás. A megyei szakasz háromfordulós. A 2009. januárjában megszervezett harmadik fordulón a megmaradt tizenkét csapat mérte össze tudását és ügyességét. A legjobb eredményt a következő csapatok érték el:

[Kult-Túra] „Fő, hogy dolgozzanak…”
A Benedek-év hármas évfordulójához kapcsolódó események sorát gyarapítja a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kezdeményezése, a február 17-i meseolvasó maraton.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 694
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap