label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. január 05.
Új szakaszba érkezett a csomagolózacskók reformja
Jó ideje világszerte megkongatták a vészharangot a környezetet elképesztő méretekben szennyező nejlonzacskók mellőzése érdekében, amelyek már bolygónk legtávolibb vidékeit is elborították, és lebomlási idejük több száz év. Európai uniós irányelv szerint a csomagolásra használt hulladékért a forgalmazó felel. Egyes országok már lépéseket tettek a műanyagzacskók környezetbarát csomagolóeszközökkel való helyettesítésére, és a kedvező eredmények azonnal megmutatkoztak. Romániában tavalyi kormányhatározat írja elő, hogy 2009 januárjáig ki kell vonni a forgalomból a kereskedelemben eddig kéretlenül is ingyenesen terjesztett műanyag csomagolóanyagokat. A cél, hogy ezek helyett papír, vászon, illetve lebomló műanyag kerüljön a boltokba. Az egyeztetés a csomagolóipar és a kereskedelem szakembereivel még tart, miközben a lakosság felvilágosító kampánya is az átállást készíti elő.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Csökkent az orosz földgázimport
Péntek estétől a Romániába érkező orosz gáz mennyisége az orosz–ukrán gázvita miatt több mint egy harmadával csökkent. Marius Stroia, a Transgaz gázvezeték-üzemeltető vállalat kereskedelmi vezérigazgatója megerősítette, hogy a szokásosnál 3,1 millió köbméterrel kevesebb földgáz érkezik naponta Romániába, ez a behozott mennyiség 32 százalékának felel meg.

[Napirenden] Szárazföldi offenzíva a Gázai övezet ellen
Vasárnap is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben: a légicsapás-sorozatok után Izrael szombat este indított szárazföldi hadműveletet az övezet ellen. A szárazföldi offenzíva a Gázai övezet elleni hadművelet második szakasza, amelynek célja szétrombolni a Hamász „terrorista infrastruktúráját” a hadműveleti övezetben.

[Napirenden] Még kapható a Szabadság 2009-es évkönyve!
Ha Ön eddig nem jutott a Szabadság 2009-es évkönyvének birtokába, de szereti a hasznos és érdekes ismeretterjesztést, a tartós olvasási élményt, élvezi a humort és a más szórakoztató műfajokat, ráadásul értékes nyereményekkel kecsegtető rejtvényversenyünkre vagy „sima” pályázatunkra is be akar nevezni, még bepótolhatja késését szerkesztőségünk pénztárában vagy azoknál a könyv- és lapterjesztőknél, ahol fellelhetők az utolsó példányok. Minden korosztályhoz, minden érdeklődésű réteghez szólunk benne. A viccek és az anekdoták örökzöldek és életízűek, a nagyvilágról szóló tudnivalók úgyszintén. Kiadványunk ára csupán 15 lej (azaz öt darab buszjegyé vagy öt üveg söré, de ezekről, egy ilyen csere kedvéért, könnyű lemondani). Igyekezzék, mert jelenlegi raktárkészletünk már száz kötet alá esett!

[Napirenden] Januártól nincs több kedvezmény
Január elsejétől – normálisnak számító munkakörülmények esetében – 28 százalékra növekszik a társadalombiztosítási hozzájárulás mértéke. Ebből 9,5 százalékot a munkavállalónak, 18,5 százalékot pedig a munkáltatónak kell az államkasszába befizetnie. Az intézkedésről a kormány keddi ülésén döntött.

[Kult-Túra] Linz és Vilnius Európa kulturális fővárosai 2009-ben
Több mint 50 ezren ünnepelték csütörtökön Vilnius utcáin, hogy az ausztriai Linz mellett a litván főváros lett 2009 európai kulturális fővárosa; az ünneplőknek az sem szegte kedvét, hogy a kormány az utolsó pillanatban drasztikusan megkurtította a programsorozat állami támogatását. A tolongás ellenére komolyabb incidensek nem történtek a nyitórendezvényen, de többen könnyebben megsérültek a tumultusban. A nagy tömegre való tekintettel a hatóságok kénytelenek voltak megnyitni a terelőkorlátokat, ami miatt megbénult a belváros közlekedése. A költségvetés lefaragása ellenére a nyitónapon még megtartották a költséges fényjátékot, amelyet egy német cég rendezett.

[Kult-Túra] Látogatói rekord a madridi Pradóban
Látogatottsági rekordot könyvelhetett el a madridi Prado Múzeum az óévben a gazdasági válság ellenére.

[Kult-Túra] Új Márquez-regény
Valószínűleg hamarosan új regényt jelentet meg Gabriel García Márquez. A világ különböző tájain élő barátainak körében terjed a hír, hogy készül, vagy talán már el is készült új műve, amelynek címe: Augusztusban találkozunk. Az író Dasso Saldívarnak, életrajzírójának mondta el még a nyáron, hogy szerelmesregényének van már hat változata, de még mindig nem elégedett. Márquez írt már egy-egy könyvéről tizenhárom változatot is, mielőtt végső formába öntötte volna. Saldívar szerint az új regényt az író már évekkel ezelőtt megírta, de félretette, és most újra dolgozik rajta.

[Kult-Túra] A Megáll az idő a Kusturica-fesztiválon
Magyarországról Gothár Péter örök értékű játékfilmje, a Megáll az idő szerepel a szerbiai hegyekben, Drvengradban 2009. január 8. és 14. között zajló Kustendorf nemzetközi film- és zenei fesztiválon. Az elnevezést a tulajdonos, szervező, világhírű, magát „utolsó jugoszlávnak” tituláló rendező, Emír Kusturica nevének elejéből alkották. Gothár Pétert, az 1981-es Megáll az idő rendezőjét Emír Kusturica filmjével együtt meghívta a mustrára, ennek Gothár örült, de nem lesz ott a fesztiválon, mert a Katona József Színházban „gőzerővel” próbál. Vinnai András Vakond című drámájának premierje ugyanis egy hónap múlva lesz.

[Kult-Túra] Hogyan befolyásolja a női sajtó a nők énképét?
A 20. század folyamán a női sajtó a nők körében hatalmas befolyásra tett szert. Általánossá tette a divat iránti szenvedélyt, serkentette a szépségipari cikkek társadalmi elterjedését, hozzájárult ahhoz, hogy a külső a nők nagy része számára identitásuk lényegi összetevője lett.

[Kult-Túra] Cannes 2009
Idén, a 62. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, melyet május 13. és 24. között rendeznek meg, Isabelle Huppert francia színésznő vezeti majd a zsűrit. Liv Ullmann, Jeanne Moreau, Françoise Sagan után ő a negyedik nő, aki a zsűri elnökeként vehet részt a neves eseményen.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 814
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap