label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. január 24.
Folyamatosan növekszik a kolozsvári fegyverviselők száma
Romániában, egyben Kolozsváron is egyre több magánszemély birtokában van lőfegyver: egyesek sportlövészetre vagy vadászatra használják azokat, mások önvédelem végett vásároltak pisztolyt, puskát. Ezzel arányosan nő azoknak az incidenseknek – véletlen baleseteknek vagy szándékos lövöldözéseknek, fegyveres rablásoknak – a száma, amelyek következtében emberek sérülnek vagy halnak meg. Emiatt tavaly több szigorítást vezettek be a hazai törvénykezésbe, például márciustól engedélyhez kötik a nem letális fegyverek birtoklását is. A törvénykezést azonban kevesen ismerik, ez lehet az oka annak, hogy az engedélyek kiváltásának, illetve a korábbi, letális fegyverekre vonatkozó fegyverviselési engedélyek meghosszabbításának határidejét kitolták. Kolozsváron már több mint háromezer engedélyt adtak ki, városunkban ugyanakkor két olyan üzlet is van, ahol az érdekeltek engedélyek birtokában fegyvereket vásárolhatnak.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Beszterce-Naszód megye
Vita tárgyát képezi a beszterceiek és PD-L-sek körében a 31 éves Cristian Florian jelölése a prefektusi tisztségbe. Tegnap olyan információk láttak napvilágot, miszerint a prefektusjelölt 2000-ben jogászként dolgozott édesapja építkezési cégénél anélkül, hogy lediplomázott volna. Ioan Oltean a Beszterce-Naszód megyei PD-L elnöke panaszlevéllel fordul a Beszterce-Naszód Megyei Munkaügyi Hivatalhoz, hogy kiderítse hogyan kerültek a szóban forgó dokumentumok a sajtó kezébe.

[Napirenden] Nabucco-csúcs
A tervezett Nabucco-gázvezeték jelentős mértékben hozzájárul majd az európai gázellátás nagyobb biztonságához, mert olyan új szállítási útvonalat hoz létre, amely Kaszpi-tenger környéki és közel-keleti gázlelőhelyekhez csatlakozik – nyilatkozta a gázvezeték kivitelezésére alakult nemzetközi konzorcium, a bécsi székhellyel működő Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatója.

[Napirenden] Év végéig elkészülhet 42 km az észak-erdélyi autópályából
Ha a román állam befejezi a szükséges kisajátításokat és áthelyez egyes földgázvezetékeket, akkor 2009 végére Aranyosgyéres és Gyalu között elkészülhet 42 kilométernyi autópálya, további, tíz kilométeres szakasz pedig 2010 elejére lesz kész – derül ki Radu Berceanu közlekedési miniszter nyilatkozatából, amelyet a Bechtel amerikai cég vezetőivel folytatott bukaresti tárgyalásai után adott a sajtónak

[Napirenden] Hét polgármesterjelölt
Hivatalosan is benyújtotta jelölését Pop Teodor Puşcaş, a Szociáldemokrata Párt Kolozs megyei szervezetének polgármesterjelöltje. Puşcaş csütörtökön még úgy nyilatkozott, lemond a polgármesteri tisztségért való indulásról, amennyiben a szociáldemokraták más pártok jelöltjét támogatják a február 15-i választásokon.

[Napirenden] Apad a magyar gyermekek létszáma Besztercén
A szórványvidékekre mostanában aggasztóan jellemző a magyar gyermekek létszámának apadása. Ez a jelenség veszélyezteti a magyar tannyelvű iskolák, osztályok létét. Székely Dávid besztercei tanfelügyelő, fizikatanár, fényképész és virágkedvelő évek óta tisztában van Beszterce-Naszód megye magyar településeinek ilyen irányú gondjaival. Próbálta és továbbra is igyekszik megoldani ezeket a problémákat. Mivel ez sok időt és energiát emészt fel, különleges módon próbál mégis formában maradni.

[Napirenden] Árvízveszélyt jeleznek a hidrológusok
Arra figyelmeztetnek a hidrológusok, hogy a Tisza, az Iza és az Aranyos folyókon, illetve a Szamos és a Maros felső folyásának egyes részein a jég olvadása miatt megnőhet a vízszint pénteken és szombaton, és elérheti az elsőfokú készültségi szintet. A figyelmeztetések értelmében január 24-én 1–1,5 méterrel nőhet a folyók vizének szintje.

[Napirenden] Díszdoktorrá avatták dr. Mészáros Tamást
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem díszdoktorává avatták tegnap dr. Mészáros Tamást. A budapesti Corvinus egyetem professzora a gazdasági reformhoz való hozzájárulásáért, valamint a közép-európai egyetemi együttműködésben vállalt szerepéért kapta a Doctor Honoris Causa minősítést. Dr. Mészáros Tamás a cégmenedzsment elismert specialistája.

[Kult-Túra] Restaurált értékeink az Erdélyi Történelmi Múzeum tárlatán
Őseink mindennapi használati eszközeiből szervezett kiállítás tekinthető meg március végéig a kolozsvári Erdélyi Történelmi Múzeumban. A Restaurálás: tudomány és művészet elnevezésű tárlat érdekessége, hogy a különböző fa-, fém-, textil- és porcelántárgyakat, könyveket, festményeket, szobrokat szakemberek hozták helyre, így korabeli állapotukban csodálhatjuk azokat.

[Kult-Túra] Mesejáték bemutató a kolozsvári színházban
Vasárnap, január 25-én délután 5 órakor kerül sor a kolozsvári színház új stúdiótermében Kozma Mária Csillala mester című mesejátékának ősbemutatójára, Keresztes Attila rendezésében. A kisiskolásoknak szóló mesejáték egyben a színház új stúdiótermének első bemutatója is. A Csíkszeredában élő, Pro Cultura Hungarica címmel kitüntetett írónő egyetlen kisgyerekeknek szánt könyvét írta át mesejátékká a Kolozsvári Állami Magyar Színház felkérésére.

[Kult-Túra] Szemet és lelket gyönyörködtető kiállítás
A fiatal, de annál tehetségesebb Fábián Árpád kolozsvári festőművész alkotásai tekinthetőek meg február elejéig a Karolina/Múzeum téri Fortuna Galériában. A huszonhárom tájképből és csendéletből álló kiállítást szerdán délután, a művész jelenlétében nyitották meg, Fábián eddigi pályáját és képeit Florica Sima muzeográfus és Viorel Nimigeanu festő méltatta.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 730
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap